Käsittely mediassa
1
Käsittely mediassa
Nimi Hiivajäämistä kosmetiikkaa tai kalanrehua? Lahdessa tutkitaan, miten elintarviketeollisuuden jätevesistä saadaan käyttökelpoiset aineet kiertoon Tunnustuksen arvo Alueellinen Medianimi / kanava YLE Hämeen paikallisuutiset TV, radio, verkko Mediatyyppi Televisio Kesto / pituus / koko TV n. minuutti, radio pari minuuttia, verkko kaksi sivua Maa/Alue Unknown Julkaisupäivämäärä 14/02/2020 Kuvaus Helsingin yliopiston Lahden yliopistokampuksen tutkijoille on myönnetty iso apuraha elintarviketeollisuuden jätevesien hyötykäyttöä käsittelevään tutkimukseen. Suomen Kulttuurirahasto antaa ympäristöbiotekniikan professori Martin Romantschukin tutkimusryhmälle 240 000 euron apurahan.
Lahden yliopistokampuksella on tutkittu pitkään leviä ja niiden hyötykäyttöä. Nyt etsitään mahdollisuuksia hyödyntää elintarviketeollisuuden jätevesiä. Niihin jää paljon arvokkaita aineksia, joita voitaisiin käyttää raaka-aineena tai suoraan ravintona, rehuna ja kosmetiikassa.
– Elintarviketeollisuudessa on paljon sivuvirtoja, joita ei hyödynnetä ollenkaan tai hyödynnetään vain vähän. Niissä on kuitenkin paljon arvokkaita ainesosia, joita me pystymme uuden tekniikan avulla erottelemaan ja ottamaan käyttöön joko suoraan tai mikrolevien kasvualustana, selittää professori Romantschuk tutkimushankettaan.Tuottaja / kirjoittaja Suvi Turunen URL-osoite https://yle.fi/uutiset/3-11207913 Henkilöt Martin Romantschuk