Paasto ja ruoka liittyvät kaikkiin uskontoihin, kristityillä pöytään katetaan syötäväksi itse Jumala

Lehdistö/media

Kuvaus

Haastattelu

Aihe

Paasto ja ruoka liittyvät kaikkiin uskontoihin, kristityillä pöytään katetaan syötäväksi itse Jumala

Ruoka ja uskonto kuuluvat kaikkialla läheisesti yhteen. Monissa uskonnoissa ruoat jaetaan sallittuihin ja kiellettyihin ja kaikkiin uskontoihin liittyy paastoaminen ruoista tiettyinä aikoina.

Kristityt paastoavat pääsiäisen edellä, muslimit puolestaan vuosittain erillisen paastokuukauden, ramadanin aikana. Nämä kaksi paastoa ovat toisilleen sukua, koska islam omaksui ja muokkasi monia syntyaikansa ja -alueensa kristillisiä perinteitä. Kristillisen paaston kuten koko kristinuskonkin juuret ovat puolestaan juutalaisuudessa.

Mistä ruoan ja uskonnon syvä yhteys johtuu? Entä mistä on kyse, kun kristillisessä ajattelussa itse Jumala päätyy ihmisten syötäväksi? Miten ruoka ja paastoaminen kuuluu kaukoidässä harjoitettuun buddhalaisuuteen? Vuoden 2019 kristillistä pääsiäistä seuraa parin viikon päästä toukokuussa muslimien ramadan. Mitä sen aikana tapahtuu?

Tiedeykkösessä haastateltavina ovat systemaattisen teologian professori Risto Saarinen, uskontotieteen yliopistolehtori Mitra Härkönen sekä islamilaisen teologian yliopistolehtori Mulki Al-Sharmani, kaikki Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Ville Talola.

Aikajakso16 huhtikuuta 2019

Osallistuminen mediassa

1

Osallistuminen mediassa

 • NimiTiedeykkönen: Haastattelu
  Medianimi / kanavaTiedeykkönen, YLE Radio 1
  Kesto / pituus / koko48 min
  MaaSuomi
  Julkaisupäivämäärä16/04/2019
  KuvausPaasto ja ruoka liittyvät kaikkiin uskontoihin, kristityillä pöytään katetaan syötäväksi itse Jumala
  Tuottaja / kirjoittajaToimittaja Ville Talola
  URL-osoitehttps://areena.yle.fi/1-50068854#autoplay=true
  HenkilötMitra Härkönen