Radiohiili paljastaa biopolttoainehuijauksen

Lehdistö/media

Kuvaus

RACAF mittasi radiohiilimäärityksellä biopolttoainesekoituksen ja sen tulos erosi huomattavasti tuottajan ilmoittamasta arvosta.

Aihe

Syksyllä Ajoituslaboratorioon saapui ulkomaiselta asiakkaalta polttoainenäyte, jonka bio-osuudeksi mitattiin matala 2,7 prosentin arvo. Asiakkaan kanssa keskusteltaessa kävi ilmi, että näytteen toimittanut yritys oli väittänyt polttoaineen sisältävän biopolttoainetta 80 prosenttia.

Polttoaineen bio-osuuden määritys perustuu radiohiilen (14C) kulkeutumiseen ravintoketjun kautta ilmakehästä eliöihin.

Kaikkeen biomassaan – eli kaikkeen elolliseen – kertyy ilmakehän radiohiiltä fotosynteesin ja ravintoketjun kautta. Eliön kuoltua radiohiiltä ei enää kerry, vaan sen määrä alkaa laskea siten, että fossiilisesta materiaalista radiohiiltä enää löydetä. Biopolttoaine on valmistettu eloperäisestä aineesta, jolloin siitä löytyy aina myös radiohiiltä.

Bio-osuus selviää, kun määritetään missä osuudessa näytettä radiohiiltä on jäljellä. Voidaan esimerkiksi määrittää, kuinka paljon fossiiliseen dieseliin on sekoitettu bioperäistä uusiutuvaa dieseliä tai voidaan varmistaa, onko bioetanoli-bensiinisekoituksen etanoli todellisuudessa bioperäistä.

Bio-osuuksien määritysmenetelmää voidaan hyödyntää myös esimerkiksi voimalaitosten savukaasujen analysointiin. Piipusta ulos puskevasta savusta otetusta hiilidioksidinäytteestä voidaan mitata, kuinka paljon biopolttoainetta voimalaitos on polttanut tietyllä aikavälillä tai selvittää biomuovien bio-osuuksia. Käytännössä menetelmällä voidaan mitata mitä tahansa materiaalia, joka sisältää hiiltä.

Tarkkojen ja luotettavien mittausmenetelmien merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun kansainvälinen ilmastopolitiikka painottaa fossiilisten polttoaineiden korvaamista uusiutuvilla. Radiohiilimääritys kiihdytinmassaspektrometrilla voisi vastata tarpeeseen. Se mahdollistaisi jopa tuotteen bio-osuudesta kertovan ympäristömerkinnän luomisen biotalouden tueksi.

Radiocarbon Analytics Finland RACAF

RACAF on Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan laitoksen yhteisorganisaatio, joka tekee tutkimusta radiohiilimääritykseen perustuvien bio-osuusmääritysten tiimoilta ja tarjoaa näihin liittyviä analyysipalveluita.

Luomuksen Ajoituslaboratorio hallinnoi määrityksiä ja hoitaa näytteiden käsittelyn. Itse radiohiilimääritys tehdään Fysiikan laitoksen kiihdytinmassaspektrometrilla (AMS). Mittauksissa Fysiikan laitoksen TAMIA hiukkaskiihdytintä käytetään hyvin herkkänä massaspektrometrinä radiohiilen konsentraation määrittämiseksi. AMS-laitteiston tarkkuus ja tausta ovat kansainvälisesti huippuluokkaa, joten se soveltuu erinomaisesti polttoaineiden bio-osuuksien määritykseen. 14C määrityksiin liittyviä HY:n prosesseja akkreditoidaan parhaillaan.

Aikajakso4 tammikuuta 2017 → 9 tammikuuta 2017

Käsittely mediassa

2

Käsittely mediassa

 • NimiHelsingin yliopiston laboratorio selvitti: Biopolttoaine olikin täyttä huijausta
  MaaUnknown
  Julkaisupäivämäärä09/01/2017
  KuvausHelsingin yliopiston Ajoituslaboratorio on selvittänyt, että korkean pitoisuuden biopolttoaine olikin lähes fossiilista.

  Tutkijat selvittivät radiohiilen määrää mittaamalla, että polttoaineessa oli bioperäistä ainesta vain 2,7 prosenttia, Myyjä väitti, että sitä oli 80 prosenttia.
  Tuottaja / kirjoittajaTimo Paukku
  URL-osoitewww.hs.fi/tiede/art-2000005037928.html
  HenkilötVesa Palonen, Markku Oinonen
 • NimiHelsingin yliopisto paljasti biopolttoainehuijauksen - analyysi paljasti hurjat erot
  MediatyyppiVerkko
  MaaSuomi
  Julkaisupäivämäärä09/01/2017
  KuvausHelsingin yliopistoon saapui ulkomaiselta yritykseltä polttoainenäyte, jossa epäiltiin olevan kerrottua vähemmän biokomponenttia.

  Suomalaistutkijat selvittivät radiohiilimäärityksen avulla polttoainenäytteen sisältävän bioperäistä ainesta vain 2,7 prosenttia. Näytteen toimittaneelle asiakkaalle oli väitetty, että biopolttoaineen osuus on 80 prosenttia.
  Tuottaja / kirjoittajaHelena Raunio
  URL-osoitewww.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/helsingin-yliopisto-paljasti-biopolttoainehuijauksen-analyysi-paljasti-hurjat-erot-6613466
  HenkilötMarkku Oinonen, Vesa Palonen

Osallistuminen mediassa

1

Osallistuminen mediassa

 • NimiRadiohiili paljastaa biopolttoainehuijauksen
  MediatyyppiVerkko
  MaaSuomi
  Julkaisupäivämäärä04/01/2017
  KuvausSyksyllä Ajoituslaboratorioon saapui ulkomaiselta asiakkaalta polttoainenäyte, jonka bio-osuudeksi mitattiin matala 2,7 prosentin arvo. Asiakkaan kanssa keskusteltaessa kävi ilmi, että näytteen toimittanut yritys oli väittänyt polttoaineen sisältävän biopolttoainetta 80 prosenttia.
  Tuottaja / kirjoittajaAntto Pesonen
  URL-osoitehttps://www.luomus.fi/fi/uutinen/radiohiili-paljastaa-biopolttoainehuijauksen
  HenkilötAntto Pesonen, Markku Oinonen, Vesa Palonen