Helsinki Term Bank for the Arts and Sciences, former Bank of Finnish Terminology in Arts and Sciences

Laitteistot/tilat: Laitteet

• Sijainti

Fabianinkatu 33

Main building, 4030

University of Helsinki

Laitteiden yksityiskohdat

Kuvaus

The Helsinki Term Bank for the Arts and Sciences (HTB), former Bank of Finnish Terminology in Arts and Sciences (BFT). is a multidisciplinary project which aims to gather a permanent terminological database for all fields of research in Finland. The project has created Semantic MediaWiki platform Tieteen termipankki, which offers a collaborative environment. This means that anyone can freely use it and also participate in the discussion about terms. The terminology will be gathered among expert groups in different fields of research. The working method is niche-sourcing. In the national road map, the project is under the auspices of the Finnish Language Resource Consortium FIN-CLARIN, and this way it is also connected to the European infrastructure ESFRI. The project is implemented in collaboration between the University of Helsinki (UH), the Institute for the Languages of Finland (ILF/Kotus), and the Federation of Finnish Learned Societies (FFLS/TSV).

NimiBank of Finnish Terminology in Arts and Sciences
Hankintapvm01/01/2012

Tutkimusinfrastruktuurin tyyppi

• !!Resource

Tieteenalat ja vapaat avainsanat

• 6121 Kielitieteet
  • 999 Muut

ESFRI aihealueet

• !!e-Infrastructures

HY tutkimusinfrastruktuurien luokittelu

• Keskuspalveluyksikkö

Tutkimustuotos

Terminology Work as Open, Communal and Collaborative Crowdsourcing Practice of Academic Communities

Enqvist, J., Pitkänen-Heikkilä, K. & Onikki-Rantajääskö, T., huhtikuuta 2020, (Hyväksytty/In press) julkaisussa : Terminology.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Tiede ja uskonto

Haimila, R., 23 huhtikuuta 2020, julkaisussa : Tieteen termipankki.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Hitaan arkeologian konferenssi ja käsitteet – Theoretical Archaeology Group 2019, 3.–5.5. Syracuse (NY)

Enqvist, J., 1 heinäkuuta 2019, Tieteen kansallinen termipankki.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Projektit

Humanististen alojen monitieteiset käsitteet ja termityö

Enqvist, J., Onikki-Rantajääskö, T., Vanhanen, J., Kemppi, H., Kukkonen, A., Vehkavaara, T. & Nurmiainen, J.

Koneen Säätiö

01/01/202031/12/2020

Projekti: Muu projekti

Monitieteinen humanististen alojen termityöhanke

Vanhanen, J., Kukkonen, A., Korhonen, A., Nurmiainen, J., Karttunen, L. & Gustafson, J.

01/01/201831/12/2018

Projekti: Tutkimusprojekti

Tietoaineistot

Philosophical terminology