Viikin kampuksen maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen (EYT) yhteydessä toimiva mikrobikantakokoelma HAMBI on perustettu 1964 ja on siten vanhin yliopistollinen mikrobikantakokoelma Suomessa.
Nykyisin HAMBIssa on n. 3000 bakteerikantaa, n. 2000 sienikantaa ja n. 1000 syanobakteerikantaa. Merkittävä osa kokoelmien näytteistä edustaa ainutlaatuista suomalaista biodiversiteettiä, mikä ei ole missään muualla talletettuna. Kokoelmat on kerätty vuosikymmenten aikana tutkimustyön tarpeisiin, niitä kerätään edelleen ja ne ovat mikrobiologian opetuksen ja tutkimuksen välttämätön infrastruktuuri. Lahosienten ja syanobakteerien laajat osakokoelmat ovat olleet ja ovat avainasemassa useassa kansainvälisessä EU-rahoitteisessa tutkimushankkeessa, laajoissa kotimaisissa tutkimuskonsortioissa sekä Mikrobivarantojen huippuyksikön (2002-2007, johtaja akatemiaprofessori K. Sivonen, varajohtaja professori A. Hatakka) ja CoE in Integrative Photosynthesis and Bioactive Compound Research at Systems Biology Level (2008-2013) tutkimuksessa.
Kokoelmien palveluja ovat mikrobien tallettaminen, jakelu ja lajinmääritys sekä koulutus. Mikrobien talletusmenetelminä ovat käytössä kylmäkuivaus ja kryopakastus, mutta myös jatkuva kasvatus, milloin muut menetelmät eivät ole mahdollisia.
Kokoelmat ovat koti- ja ulkomaisesti hyvin verkostoituneet ja HAMBI on jäsen merkittävissä yhteistyöverkostoissa, esimerkkeinä suomalainen MICCO, eurooppalainen ECCO ja maailmanlaajuinen WFCC. HAMBI on v:sta 2014 MIRRIn jäsen statuksella collaborating party. MIRRI (Microbial Resource Research Infrastructure) kuuluu ESFRI-tiekartalla Life Science -hankkeisiin.