Julkaisut 1995 2019

Suodatin
Artikkeli
2019

A cross-sectional study of children's temperament, food consumption and the role of food-related parenting practices

Kaukonen, R., Lehto, E., Ray, C., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Korkalo, L., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Appetite. 138, s. 136-145 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Biochemical characterization and technofunctional properties of bioprocessed wheat bran protein isolates

Arte, E., Huang, X., Nordlund, E. & Katina, K., 15 elokuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 289, s. 103-111 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Centrifugal fractionation of softwood extracts improves the biorefinery workflow and yields functional emulsifiers

Valoppi, F., Lahtinen, M., Bhattarai, M., Kirjoranta, S., Juntti, V., Peltonen, L., Kilpeläinen, P. O. & Mikkonen, K. S., 7 syyskuuta 2019, julkaisussa : Green Chemistry. 21, 17, s. 4691-4705 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Co-fermentation of Propionibacterium freudenreichii and Lactobacillus brevis in Wheat Bran for in situ Production of Vitamin B12

Xie, C., Coda, R., Chamlagain, B., Varmanen, P., Piironen, V. & Katina, K., 5 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, July, 10 Sivumäärä, 1541.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Differences in the dietary requirement for vitamin D among Caucasian and East African women at Northern latitude

Cashman, K. D., Ritz, C., Adebayo, F. A., Dowling, K. G., Itkonen, S. T., Öhman, T., Skaffari, E. J., Saarnio, E., Kiely, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2019, julkaisussa : European Journal of Nutrition. 58, 6, s. 2281–2291 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of Enzymatic Hydrolysis of Fava Bean Protein Isolate by Alcalase on the Physical and Oxidative Stability of Oil-in-Water Emulsions

Liu, C., Bhattarai, M., Mikkonen, K. S. & Heinonen, M., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67, 23, s. 6625-6632 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., marraskuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Improving the thermal stability of different types of xylan by acetylation

Carvalho, D. M. D., Berglund, J., Marchand, C., Lindström, M. E., Vilaplana, F. & Sevastyanova, O., 2019, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 220, s. 132-140 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Influence of dextran synthesized in situ on the rheological, technological and nutritional properties of whole grain pearl millet bread

Wang, Y., Compaore-Sereme, D., Sawadogo-Lingani, H., Coda, R., Katina, K. & Maina, N. H., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 285, s. 221-230 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Integrated utilization of microalgae cultured in aquaculture wastewater: wastewater treatment and production of valuable fatty acids and tocopherols

Tossavainen, M., Lahti, K., Edelmann, M., Eskola, R., Lampi, A-M., Piironen, V., Korvonen, P., Ojala, A. & Romantschuk, M., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Applied Phycology. 31, 3, s. 1753-1763 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Microemulsions as delivery systems of lemon oil and beta-carotene into beverages: stability test under different light conditions

Calligaris, S., Manzocco, L., Valoppi, F., Comuzzo, P. & Nicoli, M. C., 31 elokuuta 2019, julkaisussa : Journal of the Science of Food and Agriculture. 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Possibilities of reducing amounts of vicine and convicine in faba bean suspensions and sourdoughs

Pulkkinen, M., Coda, R., Lampi, A-M., Varis, J., Katina, K. & Piironen, V., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1507-1518 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Preschool Environmental Factors, Parental Socioeconomic Status, and Children’s Sedentary Time: An Examination of Cross-Level Interactions

Määttä, S., Konttinen, H., Lehto, R., Haukkala, A., Erkkola, M. & Roos, E., 1 tammikuuta 2019, julkaisussa : International Journal of Environmental Research and Public Health. 16, 1, 19 Sivumäärä, 46.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Riboflavin, niacin, folate and vitamin B12 in commercial microalgae powders

Edelmann, M., Aalto, S., Chamlagain, B., Kariluoto, S. & Piironen, V., 27 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Composition and Analysis. 82, 10 Sivumäärä, 103226.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Spruce galactoglucomannan-stabilized emulsions as essential fatty acid delivery systems for functionalized drinkable yogurt and oat-based beverage

Valoppi, F., Maina, N., Allen, M., Miglioli, R., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1387-1398 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

The Impact of Nutrition Education Intervention with and without a Mobile Phone Application on Nutrition Knowledge among Young Endurance Athletes

Heikkilä, M., Lehtovirta, M., Autio, O., Fogelholm, M. & Valve, R., 2019, julkaisussa : Nutrients. 2019 / 11, 2249, 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Viscosity of β-glucan from oat products at the intestinal phase of the gastrointestinal model

Mäkelä, N., Brinck, O. & Sontag-Strohm, T., 2019, julkaisussa : Food Hydrocolloids.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2018

Accuracy in the estimation of children's food portion sizes against a food picture book by parents and early educators

DAGIS Consortium Grp, 27 joulukuuta 2018, julkaisussa : Journal of nutritional science. 7, 10 Sivumäärä, e35.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Changes in sleep quality with age-a 36-year follow-up study of Finnish working-aged adults

Hublin, C., Lehtovirta, M., Partinen, M., Koskenvuo, M. & Kaprio, J., elokuuta 2018, julkaisussa : Journal of Sleep Research. 27, 4, 7 Sivumäärä, 12623.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Development of a nutrition knowledge questionnaire for young endurance athletes and their coaches

Heikkila, M., Valve, R., Lehtovirta, M. & Fogelholm, M., maaliskuuta 2018, julkaisussa : Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 28, 3, s. 873-880 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Epäterveellisten ruokailutottumusten syytä ei kannata etsiä tyhmyydestä

Vepsäläinen, H., 31 elokuuta 2018, julkaisussa : Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 55, 3, s. 274-277 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

Low free 25-hydroxyvitamin D and high vitamin D binding protein and parathyroid hormone in obese Caucasians. A complex association with bone?

Saarnio, E., Pekkinen, M., Itkonen, S. T., Kemi, V., Karp, H., Ivaska, K. K., Risteli, J., Koivula, M-K., Kärkkäinen, M., Mäkitie, O., Sievänen, H. & Lamberg-Allardt, C., 28 helmikuuta 2018, julkaisussa : PLoS One. 13, 2, 16 Sivumäärä, 0192596.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Lääkäri määrää ja potilas tottelee

Lehtovirta, M., 2018, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 73, 21, s. 1392 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Open access
Tiedosto

Nutrition Knowledge Among Young Finnish Endurance Athletes and Their Coaches

Heikkilä, M., Valve, R., Lehtovirta, M. & Fogelholm, M., syyskuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism. 28, 5, s. 522-527 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Onnentoivotuksia ja yhdyskäytäviä

Lehtovirta, M., 2018, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 73, 5, s. 312 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Open access
Tiedosto

Oxidative and physical stability of oil-in-water emulsions prepared with quinoa and amaranth proteins

Gurbuz, G., Kauntola, V., Diaz, J. M. R., Jouppila, K. & Heinonen, M., maaliskuuta 2018, julkaisussa : European Food Research and Technology. 244, 3, s. 469-479 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Poor bioavailability of vitamin D2 from ultraviolet-irradiated D2-rich yeast in rats

Itkonen, S. T., Pajula, E. T., Dowling, K. G., Hull, G. L. J., Cashman, K. D. & Lamberg-Allardt, C. J. E., marraskuuta 2018, julkaisussa : Nutrition Research. 59, s. 36-43 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Protein-lipid co-oxidation in emulsions stabilized by microwave-treated and conventional thermal-treated faba bean proteins

Göbüz, G., Liu, C., Jiang, Z., Pulkkinen, M., Piironen, V., Sontag-Strohm, T. & Heinonen, M., kesäkuuta 2018, julkaisussa : Food Science & Nutrition. 6, 4, s. 1032-1039 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Vitamin D intake, serum 25-hydroxyvitamin D status and response to moderate vitamin D3 supplementation: a randomised controlled trial in East African and Finnish women

Adebayo, F. A., Itkonen, S. T., Öhman, T., Skaffari, E., Saarnio, E. M., Erkkola, M., Cashman, K. & Lamberg-Allardt, C. J. E., maaliskuuta 2018, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 119, 4, s. 431-441 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

β-Carotene degradation kinetics as affected by fat crystal network and solid/liquid ratio

Calligaris, S., Valoppi, F., Barba, L., Anese, M. & Nicoli, M. C., maaliskuuta 2018, julkaisussa : Food Research International. 105, s. 599-604 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2017

Consumption of healthy foods and associated socio-demographic factors among Russian, Somali and Kurdish immigrants in Finland

Adebayo, F. A., Itkonen, S. T., Koponen, P., Prättälä, R., Härkänen, T., Lamberg-Allardt, C. & Erkkola, M., toukokuuta 2017, julkaisussa : Scandinavian Journal of Public Health. 45, 3, s. 277-287 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Dietary phosphorus intake is negatively associated with bone formation among women and positively associated with some bone traits among men-a cross-sectional study in middle-aged Caucasians

Itkonen, S. T., Rita, H. J., Saarnio, E. M., Kemi, V. E., Karp, H. J., Kärkkäinen, M., Pekkinen, M. H., Laitinen, E. K., Risteli, J., Koivula, M-K., Sievanen, H. & Lamberg-Allardt, C. J. E., tammikuuta 2017, julkaisussa : Nutrition Research. 37, s. 58-66 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

HealthBread: Wholegrain and high fibre breads with optimised textural quality

Noort, M. W. J., Mattila, O., Katina, K. & van der Kamp, J. W., marraskuuta 2017, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 78, s. 57-65 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Letter to the Editor Re: McClure et al. Nutrients 2017, 9, 95

Itkonen, S. T. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2017, julkaisussa : Nutrients. 9, 6, 585.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access
Tiedosto

The positive impact of general vitamin D food fortification policy on vitamin D status in a representative adult Finnish population: evidence from an 11-y follow-up based on standardized 25-hydroxyvitamin D data1,2,3

Jaaskelainen, T., Itkonen, S. T., Lundqvist, A., Erkkola, M., Koskela, T., Lakkala, K., Dowling, K. G., Hull, G. L. J., Kroger, H., Karppinen, J., Kyllonen, E., Harkanen, T., Cashman, K. D., Mannisto, S. & Lamberg-Allardt, C., 1 kesäkuuta 2017, julkaisussa : American Journal of Clinical Nutrition. 105, 6, s. 1512-1520 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Tryptophan and Cysteine Oxidation Products Dominate in α-Lactalbumin-Derived Peptides Analyzed with LC–MSn

Koivumäki, T. P., Gürbüz, G. & Heinonen, I. M., syyskuuta 2017, julkaisussa : Journal of Food Science. 82, 9, s. 2062-2069 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Western diet enhances intestinal tumorigenesis in Min/ plus mice, associating with mucosal metabolic and inflammatory stress and loss of Apc heterozygosity

Niku, M., Pajari, A-M., Sarantaus, L., Päivärinta, E., Storvik, M., Heiman-Lindh, A., Suokas, S., Nyström, M. & Mutanen, M., tammikuuta 2017, julkaisussa : Journal of Nutritional Biochemistry. 39, s. 126-133 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2016

Changes in intestinal immunity, gut microbiota, and expression of energy metabolism-related genes explain adenoma growth in bilberry and cloudberry-fed Apc(Min) mice

Päivärinta, E., Niku, M., Maukonen, J., Storvik, M., Heiman-Lindh, A., Saarela, M., Pajari, A-M. & Mutanen, M., 2016, julkaisussa : Nutrition Research. 36, 11, s. 1285-1297 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Development and validation of an interview-administered FFQ for assessment of vitamin D and calcium intakes in Finnish women

Itkonen, S. T., Erkkola, M., Skaffari, E., Saaristo, P., Saarnio, E. M., Viljakainen, H. T., Kärkkäinen, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 28 maaliskuuta 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 6, s. 1100-1107 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Effects of vitamin D-2-fortified bread v. supplementation with vitamin D-2 or D-3 on serum 25-hydroxyvitamin D metabolites: an 8-week randomised-controlled trial in young adult Finnish women

Itkonen, S. T., Skaffari, E., Saaristo, P., Saarnio, E. M., Erkkola, M., Jakobsen, J., Cashman, K. D. & Lamberg-Allardt, C., 14 huhtikuuta 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 7, s. 1232-1239 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Ellagitannin-rich cloudberry inhibits hepatocyte growth factor-induced cell migration and phosphatidylinositol 3-kinase/AKT activation in colon carcinoma cells and tumors in Min mice

Pajari, A-M., Päivärinta, E., Paavolainen, L., Vaara, E., Koivumäki, T., Garg, R., Heiman-Lindh, A., Mutanen, M., Marjomäki, V. & Ridley, A. J., 12 heinäkuuta 2016, julkaisussa : Oncotarget. 7, 28, s. 43907-43923 17 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Food fortification as a means to increase vitamin D intake

Itkonen, S. T. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 11, s. 2075-2076 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access

Serum parathyroid hormone is related to genetic variation in vitamin D binding protein with respect to total, free, and bioavailable 25-hydroxyvitamin D in middle-aged Caucasians – a cross-sectional study

Saarnio, E. M., Pekkinen, M. H., Itkonen, S. T., Kemi, V. E., Karp, H. J., Kärkkäinen, M. U. M., Mäkitie, O. S. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2016, julkaisussa : BMC Nutrition. 2, 9 Sivumäärä, 46.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Terveyden mobiilisovellukset - hyötyä vai huvia?

Hopia, H., Heikkilä, J. & Lehtovirta, M., 2016, julkaisussa : Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti. 14, 1, s. 44-46 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2015

Fosfori - tulevaisuuden kolesteroli? Lectio praecursoria

Itkonen, S. T., 2015, julkaisussa : Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 52, 3, s. 243-245 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

LC–MS investigations on interactions between isolated β-lactoglobulin peptides and lipid oxidation product malondialdehydeβ

Gürbüz, G. & Heinonen, M., 2015, julkaisussa : Food Chemistry. 175, s. 300-305 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Ravinto ja syöpä

Pajari, A-M., 2015, julkaisussa : Ravitsemusasiantuntija. 1/2015, s. 13-15 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

2014

Bioplastic based on starch and cellulose nanocrystals from rice straw

Agustin, M., Ahmmad, B., Alonzo, S. M. M. & Patriana, F. M., joulukuuta 2014, julkaisussa : Journal of Reinforced Plastics & Composites. 33, 24, s. 2205-2213 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu