Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto

  • Suomi

Julkaisut

2020

Active food packaging through controlled in situ production and release of hexanal

Lehtonen, M., Kekäläinen, S., Nikkilä, I., Kilpeläinen, P., Tenkanen, M. & Mikkonen, K. S., 30 maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food chemistry. X. 5, 10 Sivumäärä, 100074.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Assembling of the interfacial layer affects the physical and oxidative stability of faba bean protein-stabilized oil-in-water emulsions with chitosan

Liu, C., Pei, R., Peltonen, L. & Heinonen, M., toukokuuta 2020, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 102, 11 Sivumäärä, 105614.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bone health in women with a history of gestational diabetes or obesity

Engberg, E., Koivusalo, S. B., Huvinen, E. & Viljakainen, H. T., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. 99, 4, s. 477-487 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Consumer perceptions raised by the food safety inspection report: Does the smiley communicate a food safety risk?

Vainio, A., Kaskela, J., Finell, E., Ollila, S. & Lundén, J., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Control. 110, 8 Sivumäärä, 106976.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Cross-national differences in child food neophobia: A comparison of five European countries

Proserpio, C., Almli, V. L., Sandvik, P., Sandell, M., Methven, L., Wallner, M., Jilani, H., Zeinstra, G. G., Alfaro, B. & Laureati, M., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 81, 9 Sivumäärä, 103861.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Dataset of Verbal evaluation of Umami taste in Europe

Iannilli, E., Knaapila, A., Cecchini, M. P. & Hummel, T., 7 tammikuuta 2020, julkaisussa : Data in Brief. 2020

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

EIT FOOD ja Ecopack haasteprojekti

Koivula, H., 26 tammikuuta 2020, julkaisussa : Pakkaus. 1, s. 30-32 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

ELIMÄKI locus is required for vertical proprioceptive response in birch trees

Alonso Serra, J. A., Shi, X., Peaucelle, A., Rastas, P., Bourdon, M., Immanen, J., Takahashi, J., Koivula, H., Eswaran, G., Muranen, S. J., Help, H., Smolander, O-P., Su, C., Safronov, O., Gerber, L., Salojärvi, J., Hagqvist, R., Mähönen, A. P., Helariutta, Y. & Nieminen, K., 30 tammikuuta 2020, julkaisussa : Current Biology. 17 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Elintarviketieteiden tutkinnot vs. maatalous- ja metsätieteiden tutkinnot: Kommentti tutkintonimikkeisiin

Salovaara, H., helmikuuta 2020, julkaisussa : Alimenta. 113, 01-20, s. 32 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Fruit and vegetable consumption among 3-5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association?

Kahkonen, K., Hujo, M., Sandell, M., Ronka, A., Lyytikainen, A. & Nuutinen, O., kesäkuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 82, 9 Sivumäärä, 103886.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Growth Mode and Physiological State of Cells Prior to Biofilm Formation Affect Immune Evasion and Persistence of Staphylococcus aureus.

Savijoki, K., Miettinen, I., Nyman, T., Kortesoja, M., Hanski, L., Varmanen, P. & Fallarero, A., tammikuuta 2020, julkaisussa : Microorganisms. 8, 1, 24 Sivumäärä, 106.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Impact of birch xylan composition and structure on film formation and properties

Morais de Carvalho, D., Marchand, C., Berglund, J., Lindström, M. E., Vilaplana, F. & Sevastyanova, O., helmikuuta 2020, julkaisussa : Holzforschung : international journal of the biology, chemistry, physics and technology of wood. 74, 2, s. 184-196 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Individual-, home- and preschool-level correlates of preschool children's sedentary time

Määttä, S., Konttinen, H., Figueiredo, R. A. D. O., Haukkala, A., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 7 helmikuuta 2020, julkaisussa : BMC Pediatrics. 20, 1, 14 Sivumäärä, 58.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Individual differences in texture preferences among European children: Development and validation of the Child Food Texture Preference Questionnaire (CFTPQ)

Laureati, M., Sandvik, P., Almli, V. L., Sandell, M., Zeinstra, G. G., Methven, L., Wallner, M., Jilani, H., Alfaro, B. & Proserpio, C., maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 80, 9 Sivumäärä, 103828.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Metabolite profile based on H-1 NMR of broiler chicken breasts affected by wooden breast myodegeneration

Wang, Y., Yang, Y., Pan, D., He, J., Cao, J., Wang, H. & Ertbjerg, P., 25 huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Chemistry. 310, 7 Sivumäärä, 125852.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Mistä tulevaisuuden elintarvikepakkaukset?

Koivula, H., helmikuuta 2020, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 31, 1, s. 34 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Monipuolinen ravinto: elämänkaarellinen ruokailoa, Kirjoitus Tiedekulmapokkariin

Erkkola, M., 15 tammikuuta 2020, Tiedekulmapokkari 1: Terve elämä!. Gaudeamus, s. 23-45 22 Sivumäärä (Tiedekulmapokkari 1: Terve elämä!).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliYleistajuinen

Open coating with natural wax particles enables scalable, non-toxic hydrophobation of cellulose-based textiles

Forsman, N., Johansson, L-S., Koivula, H., Tuure, M., Kääriäinen, P. & Österberg, M., 1 tammikuuta 2020, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 227, 9 Sivumäärä, 115363.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Persistence of fluazinam in soil under boreal conditions

Hakala, K. P., Yli-Halla, M. J., Tuomainen, P. M. & Hartikainen, H., 23 helmikuuta 2020, julkaisussa : Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Phenotypic comparison and DNA sequencing analysis of a wild-type and a pediocin-resistant mutant of Listeria ivanovii

Liu, S., Liu, Y., Takala, T. M., Zhang, P. & Wang, S., 28 helmikuuta 2020, julkaisussa : Research in Microbiology.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Poor diet predicts periodontal disease development in 11-year follow-up study

Jauhiainen, L. M., Ylöstalo, P. V., Knuuttila, M., Männistö, S., Kanerva, N. & Suominen, A. L., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Community Dentistry and Oral Epidemiology. 48, 2, s. 143-151 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Potential of faba bean lipase and lipoxygenase to promote formation of volatile lipid oxidation products in food models

Lampi, A-M., Yang, Z., Mustonen, O. & Piironen, V., 1 toukokuuta 2020, julkaisussa : Food Chemistry. 311, 8 Sivumäärä, 125982.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Progress and Research Needs of Plant Biomass Degradation by Basidiomycete Fungi

Mäkelä, M. R., Hilden, K., Kowalczyk, J. E. & Hatakka, A., 2020, Grand Challenges in Fungal Biotechnology. Nevalainen, H. (toim.). Springer International Publishing , s. 405-438 ( Grand Challenges in Biology and Biotechnology).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Protein degradation of black carp (Mylopharyngodon piceus) muscle during cold storage

Bao, Y., Wang, K., Yang, H., Regenstein, J. M., Ertbjerg, P. & Zhou, P., 5 maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food Chemistry. 308, 9 Sivumäärä, 125576.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Quantitative comparison of pyranose dehydrogenase action on diverse xylooligosaccharides,

Karppi, J., Zhao, H., Chong, S-L., Koistinen, A. E., Tenkanen, M. & Master, E., 2020, (Hyväksytty/In press) julkaisussa : Frontiers in Chemistry.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Regioselective Prenylation of Peptide Termini during the Biosynthesis of the Natural Product Muscoride

Mattila, A., Andsten, R-M., Jumppanen, M., Assante, M., Jokela, J., Wahlsten, M., Mikula, K. M., Gugger, M., Koskela, H., Sivonen, K., Yli-Kauhaluoma, J., Iwai, H. & Fewer, D. P., tammikuuta 2020, julkaisussa : Marine Drugs. 18, 1, 1 Sivumäärä, 40.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKonferenssiesitelmän abstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Sociocognitive factors associated with lifestyle intervention attrition after successful weight loss among participants with prediabetes—The PREVIEW study

Huttunen-Lenz, M., Raben, A., Meinert-Larsen, T., Drummen, M., Macdonald, I., Martínez, J. A., Handjieva-Darlenska, T., Poppitt, S. D., Jalo, E., Muirhead, R. & Schlicht, W., 11 maaliskuuta 2020, julkaisussa : Public Health Nursing.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Strategies for structuring diverse emulsion systems by using wood lignocellulose-derived stabilizers

Mikkonen, K. S., 2020, julkaisussa : Green Chemistry.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Open access

Terve elämä - näin voimme paremmin tulevaisuudessa, Tiedekulmapokkari 1

Erkkola, M., 15 tammikuuta 2020, Terve elämä - näin voimme paremmin tulevaisuudessa. 1 toim. Gaudeamus, 190 Sivumäärä (Tiedekulmapokkari; Vuosikerta 2020, nro 1).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliYleistajuinen

The effect of in situ produced dextran on flavour and texture perception of wholegrain sorghum bread

Wang, Y., Trani, A., Knaapila, A., Hietala, S., Coda, R., Katina, K. & Maina, N. H., 7 huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Hydrocolloids.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

The short-term effect of dark chocolate flavanols on cognition in older adults: A randomized controlled trial (FlaSeCo)

Suominen, M. H., Laaksonen, M. M. L., Salmenius-Suominen, H., Kautiainen, H., Hongisto, S-M., Tuukkanen, K., Jyväkorpi, S. K. & Pitkälä, K. H., 27 maaliskuuta 2020, julkaisussa : Experimental Gerontology.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Time-dependent self-association of spruce galactoglucomannans depends on pH and mechanical shearing

Bhattarai, M., Valoppi, F., Hirvonen, S-P., Hietala, S., Kilpelainen, P., Aseyev, V. & Mikkonen, K. S., toukokuuta 2020, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 102, 12 Sivumäärä, 105607.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Total folate in West African cereal-based fermented foods: Bioaccessibility and influence of processing

Bationo, F., Humblot, C., Songre-Ouattara, L. T., Hama-Ba, F., Le Merrer, M., Chapron, M., Kariluoto, S. & Hemery, Y. M., tammikuuta 2020, julkaisussa : Journal of Food Composition and Analysis. 85, 11 Sivumäärä, 103309.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Viscosity of beta-glucan from oat products at the intestinal phase of the gastrointestinal model

Mäkelä, N., Brinck, O. & Sontag-Strohm, T., maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 100, 8 Sivumäärä, 105422.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Yard vegetation is associated with gut microbiota composition

Parajuli, A., Hui, N., Puhakka, R., Oikarinen, S., Grönroos, M., Selonen, V. A. O., Siter, N., Kramna, L., Roslund, M., Vari, H., Nurminen, N., Honkanen, H., Hintikka, J., Sarkkinen, H., Romantschuk, M. L., Kauppi, M., Valve, R., Cinek, O., Laitinen, O. H., Rajaniemi, J. & 2 muuta, Hyöty, H. & Sinkkonen, A., 23 tammikuuta 2020, julkaisussa : Science of the Total Environment. 713, s. 1-8 8 Sivumäärä, 136707.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2019

A comparison between the homocyclic aromatic metabolic pathways from plant-derived compounds by bacteria and fungi

Lubbers, R. J. M., Dilokpimol, A., Visser, J., Makela, M. R., Hilden, K. S. & de Vries, R. P., 15 marraskuuta 2019, julkaisussa : Biotechnology Advances. 37, 7, 27 Sivumäärä, 107396.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A cross-sectional study of children's temperament, food consumption and the role of food-related parenting practices

Kaukonen, R., Lehto, E., Ray, C., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Korkalo, L., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Appetite. 138, s. 136-145 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A family AA5_2 carbohydrate oxidase from Penicillium rubens displays functional overlap across the AA5 family

Mollerup, F., Aumala, V., Parikka, K. M., Mathieu, Y., Brumer, H., Tenkanen, T. M. & Master, E., 15 toukokuuta 2019, julkaisussa : PLoS One. 14, 5, s. 1-19 19 Sivumäärä, 0216546.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Alcohol expenditure in grocery stores and their associations with tobacco and food expenditures

Uusitalo, L., Erkkola, M., Lintonen, T., Rahkonen, O. & Nevalainen, J., 20 kesäkuuta 2019, julkaisussa : BMC Public Health. 19, 8 Sivumäärä, 787.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa

Ramos Diaz, J. M., Rinnan, Å. & Jouppila, K. L., maaliskuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 102, s. 8-14 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A preliminary transcriptome analysis suggests a transitory effect of vitamin D on mitochondrial function in obese young Finnish subjects

Einarsdottir, E., Pekkinen, M., Krjutskov, K., Katayama, S., Kere, J., Mäkitie, O. & Viljakainen, H., toukokuuta 2019, julkaisussa : Endocrine Connections. 8, 5, s. 559-570 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Asiakasetukortilla yhteiskunnallista arvoa

Fogelholm, M., Erkkola, M., Nevalainen, J. I. & Saarijärvi, H., toukokuuta 2019, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 2019, 2, s. 10-11 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKommenttiAmmatillinen

Association between breakfast frequency and physical activity and sedentary time: a cross-sectional study in children from 12 countries

ISCOLE Res Grp, Zakrzewski-Fruer, J. K., Gillison, F. B., Fogelholm, M., Kivelä, J., Räsänen, S., Roito, S., Saloheimo, T. & Valta, L., 21 helmikuuta 2019, julkaisussa : BMC Public Health. 19, 11 Sivumäärä, 222.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Associations between meeting combinations of 24-hour movement recommendations and dietary patterns of children: A 12-country study

ISCOLE Res Grp, tammikuuta 2019, julkaisussa : Preventive Medicine. 118, s. 159-165 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Associations of Leisure-Time Physical Activity Trajectories with Fruit and Vegetable Consumption from Childhood to Adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study

Lounassalo, I., Hirvensalo, M., Kankaanpaeae, A., Tolvanen, A., Palomäki, S., Salin, K., Fogelholm, M., Yang, X., Pahkala, K., Rovio, S., Hutri-Kähönen, N., Raitakari, O. & Tammelin, T. H., marraskuuta 2019, julkaisussa : International Journal of Environmental Research and Public Health. 16, 22, 17 Sivumäärä, 4437.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto