Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto

  • Suomi

Julkaisut 1973 2019

2019

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., 2019, julkaisussa : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A cross-sectional study of children's temperament, food consumption and the role of food-related parenting practices

Kaukonen, R., Lehto, E., Ray, C., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Korkalo, L., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Appetite. 138, s. 136-145 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A family AA5_2 carbohydrate oxidase from Penicillium rubens displays functional overlap across the AA5 family

Mollerup, F., Aumala, V., Parikka, K. M., Mathieu, Y., Brumer, H., Tenkanen, T. M. & Master, E., 15 toukokuuta 2019, julkaisussa : PLoS One. 14, 5, s. 1-19 19 Sivumäärä, 0216546.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa

Ramos Diaz, J. M., Rinnan, Å. & Jouppila, K. L., maaliskuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 2019, 102, s. 8-14

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A preliminary transcriptome analysis suggests a transitory effect of vitamin D on mitochondrial function in obese young Finnish subjects

Einarsdottir, E., Pekkinen, M., Krjutskov, K., Katayama, S., Kere, J., Mäkitie, O. & Viljakainen, H., toukokuuta 2019, julkaisussa : Endocrine Connections. 8, 5, s. 559-570 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Asiakasetukortilla yhteiskunnallista arvoa

Fogelholm, M., Erkkola, M., Nevalainen, J. I. & Saarijärvi, H., toukokuuta 2019, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 2019, 2, s. 10-11 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKommenttiAmmatillinen

Associations between meeting combinations of 24-hour movement recommendations and dietary patterns of children: A 12-country study

ISCOLE Res Grp, tammikuuta 2019, julkaisussa : Preventive Medicine. 118, s. 159-165 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Biochemical characterization and technofunctional properties of bioprocessed wheat bran protein isolates

Arte, E., Huang, X., Nordlund, E. & Katina, K., 15 elokuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 289, s. 103-111 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Centrifugal fractionation of softwood extracts improves the biorefinery workflow and yields functional emulsifiers

Valoppi, F., Lahtinen, M., Bhattarai, M., Kirjoranta, S., Juntti, V., Peltonen, L., Kilpeläinen, P. O. & Mikkonen, K. S., 7 syyskuuta 2019, julkaisussa : Green Chemistry. 21, 17, s. 4691-4705 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Childhood Exposure to Passive Smoking and Bone Health in Adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study

Juonala, M., Pitkänen, N., Tolonen, S., Laaksonen, M., Sievänen, H., Jokinen, E., Laitinen, T., Sabin, M. A., Hutri-Kähönen, N., Lehtimäki, T., Taittonen, L., Jula, A., Loo, B-M., Impivaara, O., Kähönen, M., Magnussen, C. G., Viikari, J. S. A. & Raitakari, O. T., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 104, 6, s. 2403-2411 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Children's physical activity and the preschool physical environment: The moderating role of gender

Määttä, S., Gubbels, J., Ray, C., Koivusilta, L., Nislin, M., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E., 2019, julkaisussa : Early Childhood Research Quarterly. 47, s. 39-48 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Children’s Eating Attitudes Test (ChEAT): a validation study in Finnish children

Lommi, S., Viljakainen, H. T., Weiderpass, E. & de Oliveira Figueiredo, R. A., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Eating and weight disorders.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Co-fermentation of Propionibacterium freudenreichii and Lactobacillus brevis in Wheat Bran for in situ Production of Vitamin B12

Xie, C., Coda, R., Chamlagain, B., Varmanen, P., Piironen, V. & Katina, K., 5 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, July, 10 Sivumäärä, 1541.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Cohort Profile: The Finnish Health in Teens (Fin-HIT) study: a population-based study

Figueiredo, R. A. D. O., Simola-Ström, S., Rounge, T. B., Viljakainen, H., Eriksson, J. G., Roos, E. & Weiderpass, E., helmikuuta 2019, julkaisussa : International Journal of Epidemiology. 48, 1, s. 23-+ 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Consumer Trust in a Health-Enhancing Innovation: Comparisons between Finland, Germany, and the United Kingdom

Puhakka, R., Ollila, S., Valve, R. & Sinkkonen, A. T., 23 huhtikuuta 2019, julkaisussa : Journal of International Consumer Marketing. 31, 2, s. 162-176 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Dairy Intake and Body Composition and Cardiometabolic Traits among Adults: Mendelian Randomization Analysis of 182041 Individuals from 18 Studies

Mendelian Randomization Dairy Cons, CHARGE Consortium, Huang, T., Kahonen, M., Mikkilä, V., Havulinna, A. S., Viikari, J., Raitakari, O., Lehtimäki, T., Helminen, M. & Kanerva, N., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Clinical Chemistry (Washington, DC). 65, 6, s. 751-760 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Detection thresholds for quinine, PTC, and PROP measured using taste strips

Cavazzana, A., Knaapila, A., Roßkopf, F., Han, P. & Hummel, T., 2019, julkaisussa : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 276, s. 753–759

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Dietary carbohydrate intake and cardio-metabolic risk factors in type 1 diabetes

Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V. & Groop, P-H., 16 elokuuta 2019, julkaisussa : Diabetes Research and Clinical Practice.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Dietary intake in type 1 diabetes at different stages of diabetic kidney disease

Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V. & Groop, P-H., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Diabetes Research and Clinical Practice.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Differences in the dietary requirement for vitamin D among Caucasian and East African women at Northern latitude

Cashman, K. D., Ritz, C., Adebayo, F. A., Dowling, K. G., Itkonen, S. T., Öhman, T., Skaffari, E. J., Saarnio, E., Kiely, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2019, julkaisussa : European Journal of Nutrition. 58, 6, s. 2281–2291 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinin liian vähäisen ja liiallisen saannin terveysvaikutukset

Lamberg-Allardt, C. & Itkonen, S. T., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2087-2091 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinitilanne Suomessa ja saantisuositukset

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2081-2086 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Eating habits and weight status in Finnish adolescents

Viljakainen, J., Figueiredo, R. A. D. O., Viljakainen, H., Roos, E., Weiderpass, E. & Rounge, T. B., lokakuuta 2019, julkaisussa : Public Health Nutrition. 22, 14, s. 2617-2624 8 Sivumäärä, 1368980019001447.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Effects of Enzymatic Hydrolysis of Fava Bean Protein Isolate by Alcalase on the Physical and Oxidative Stability of Oil-in-Water Emulsions

Liu, C., Bhattarai, M., Mikkonen, K. S. & Heinonen, M., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67, 23, s. 6625-6632 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of microbial transglutaminase treatment on physiochemical properties and emulsifying functionality of faba bean protein isolate

Liu, C., Damodaran, S. & Heinonen, I. M., tammikuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 99, s. 396-403 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Efficacy and safety of IVIG in CIDP: Combined data of the PRIMA and PATH studies

PRIMA Trial Investigators PATH, Merkies, I. S. J., van Schaik, I. N., Leger, J-M., Saarela, M. & Mielke, O., maaliskuuta 2019, julkaisussa : Journal of the Peripheral Nervous System. 24, 1, s. 48-55 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Elintarvikkeiden Oiva-valvontaa pitää kehittää

Kaskela, J. A., Ollila, S. A., Vainio, S. A. & Lunden, J. M., 2019, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 30, 1, s. 30-31 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., marraskuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Engineering hemicellulose-lignin complexes? extraction for obtaining emulsion stabilizing hydrocolloids

Grenman, H., Rissanen, J., Lagerquist, L., Eklund, P., Lius, E., Lahtinen, M. & Mikkonen, K. S., 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Enzymatic analysis of levan produced by lactic acid bacteria in fermented doughs

Shi, Q., Hou, Y., Yan, X., Mørkeberg, K. B. R. & Tenkanen, T. M., 15 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 208, s, s. 285-293 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 lokakuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Evaluation of quorum sensing inhibitory activity of bis-primaquine derivatives

Pavić, K., Patel, J., Savijoki, K., Fallarero, A., Yli-Kauhaluoma, J., Rajić, Z. & Zorc, B., 4 huhtikuuta 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitPosteriTutkimusvertaisarvioitu

Fermentation Biotechnology Applied to Cereal Industry By-Products: Nutritional and Functional Insights

Verni, M., Rizzello, C. G. & Coda, R., 12 huhtikuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in nutrition. 6, 13 Sivumäärä, 42.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Field-flow fractionation of cationic cellulose derivatives

Tenkanen, M. & Pitkänen, L., 2019, julkaisussa : Chromatographia.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Food business operators' opinions on disclosed food safety inspections and occurrence of disagreements with inspector grading

Kaskela, J., Vainio, A., Ollila, S. & Lundén, J., marraskuuta 2019, julkaisussa : Food Control. 105, s. 248-255 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Fruit, Vegetable, and Fibre Intake among Finnish Preschoolers in Relation to Preschool-Level Facilitators and Barriers to Healthy Nutrition

Lehto, R., Ray, C., Korkalo, L., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Koivusilta, L., Roos, E. & Erkkola, M., 2019, julkaisussa : Nutrients. 11, 7, 14 Sivumäärä, 1458.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., 2019, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Growth Mode and Carbon Source Impact the Surfaceome Dynamics of Lactobacillus rhamnosus GG

Savijoki, K., Nyman, T. A., Kainulainen, V., Miettinen, I., Siljamäki, P., Fallarero, A., Sandholm, J., Satokari, R. & Varmanen, P., 5 kesäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, 17 Sivumäärä, 1272.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Heavy screen users are the heaviest among 10,000 children

Engberg, E., de Oliveira Figueiredo, R. A., Rounge, T. B., Weiderpass, E. & Viljakainen, H., 1 elokuuta 2019, julkaisussa : Scientific Reports. 9

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

High-Dose Vitamin D Supplementation Does Not Prevent Allergic Sensitization of Infants

Rosendahl, J., Pelkonen, A. S., Helve, O., Hauta-alus, H., Holmlund-Suila, E., Valkama, S., Enlund-Cerullo, M., Viljakainen, H., Hytinantti, T., Mäkitie, O., Andersson, S. & Mäkelä, M. J., kesäkuuta 2019, julkaisussa : The Journal of Pediatrics. 209, s. 139-+ 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

High Pregnancy, Cord Blood, and Infant Vitamin D Concentrations May Predict Slower Infant Growth

Hauta-alus, H. H., Kajantie, E., Holmlund-Suila, E. M., Rosendahl, J., Valkama, S. M., Enlund-Cerullo, M., Helve, O. M., Hytinantti, T. K., Viljakainen, H., Andersson, S. & Mäkitie, O., helmikuuta 2019, julkaisussa : Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 104, 2, s. 397-407 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

How properties of cellulose acetate films are affected by conditions of iodine-catalyzed acetylation and type of pulp

Yadollahi, R., Dehghani Firouzabadi, M., Mahdavi, H., Saraeyan, A., Resalati, H., Mikkonen, K. S. & Sixta, H., 15 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Cellulose. 26, 10, s. 6119-6132 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Hyvät tavat kunniaan

Lehtovirta, M., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 17, s. 1088 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKirjeAmmatillinen

Identification and structural analysis of cereal arabinoxylan-derived oligosaccharides by negative ionization HILIC-MS/MS

Juvonen, M. K., Kotiranta, M., Jokela, J. K., Tuomainen, P. & Tenkanen, T. M., 1 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 275, s. 176-185 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Identification of Toxicants from a Highly C-10-C-40-Contaminated Sediment Influenced by the Wood Industry: Petroleum Hydrocarbons or Biogenic Organic Compounds?

Dahl, M., Survo, S., Välitalo, P., Kabiersch, G., Alitalo, O-S., Penttinen, O-P. & Rantalainen, A-L., toukokuuta 2019, julkaisussa : Environmental Toxicology and Chemistry. 38, 5, s. 936-946 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Identifying eating habits in Finnish children: a cross-sectional study

Figueiredo, R., Viljakainen, J. M., Viljakainen, H., Roos, E., Rounge, T. & Weiderpass, E., 15 maaliskuuta 2019, julkaisussa : BMC Public Health. 2019/19, 312, 11 Sivumäärä, 312.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Impact of in situ produced exopolysaccharides on rheology and texture of fava bean protein concentrate

Xu, Y., Coda, R., Holopainen-Mantila, U., Laitila, A., Katina, K. & Tenkanen, M., tammikuuta 2019, julkaisussa : Food Research International. 115, s. 191-199 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Improving the thermal stability of different types of xylan by acetylation

Carvalho, D. M. D., Berglund, J., Marchand, C., Lindström, M. E., Vilaplana, F. & Sevastyanova, O., 2019, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 220, s. 132-140 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu