Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto

  • Suomi

Julkaisut 1973 2020

Suodatin
Katsausartikkeli
2020

Strategies for structuring diverse emulsion systems by using wood lignocellulose-derived stabilizers

Mikkonen, K. S., 2020, julkaisussa : Green Chemistry.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
2019

A comparison between the homocyclic aromatic metabolic pathways from plant-derived compounds by bacteria and fungi

Lubbers, R. J. M., Dilokpimol, A., Visser, J., Makela, M. R., Hilden, K. S. & de Vries, R. P., 15 marraskuuta 2019, julkaisussa : Biotechnology Advances. 37, 7, 27 Sivumäärä, 107396.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinin liian vähäisen ja liiallisen saannin terveysvaikutukset

Lamberg-Allardt, C. & Itkonen, S. T., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2087-2091 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinitilanne Suomessa ja saantisuositukset

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2081-2086 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of protein oxidation on the texture and water-holding of meat: a review

Bao, Y. & Ertbjerg, P., 2019, julkaisussa : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59, 22, s. 3564-3578 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Fermentation Biotechnology Applied to Cereal Industry By-Products: Nutritional and Functional Insights

Verni, M., Rizzello, C. G. & Coda, R., 12 huhtikuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in nutrition. 6, 13 Sivumäärä, 42.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment (ISCOLE): Contributions to Understanding the Global Obesity Epidemic

Katzmarzyk, P. T., Chaput, J-P., Fogelholm, M., Hu, G., Maher, C., Maia, J., Olds, T., Sarmiento, O. L., Standage, M., Tremblay, M. S. & Tudor-Locke, C., huhtikuuta 2019, julkaisussa : Nutrients. 11, 4, 24 Sivumäärä, 848.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Recent Advances in the Use of Sourdough Biotechnology in Pasta Making

Montemurro, M., Coda, R. & Rizzello, C. G., huhtikuuta 2019, julkaisussa : Foods. 8, 4, 21 Sivumäärä, 129.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2018

Antibiotic-Resistance Genes in Waste Water

Karkman, A. V., Thuy Do, T., Walsh, F. & Virta, M. P. J., maaliskuuta 2018, julkaisussa : Trends in Microbiology. 26, 3, s. 220-228 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

How Dietary Intake Has Been Assessed In African Countries? A Systematic Review

Vila-Real, C., Pimenta-Martins, A., Gomes, A. M., Pinto, E. & Maina, H. N., 2018, julkaisussa : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 58, 6, s. 1002-1022 21 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Inventory on the dietary assessment tools available and needed in Africa: a prerequisite for setting up a common methodological research infrastructure for nutritional surveillance, research, and prevention of diet-related non-communicable diseases

Pisa, P. T., Landais, E., Margetts, B., Vorster, H. H., Friedenreich, C. M., Huybrechts, I., Martin-Prevel, Y., Branca, F., Lee, W. T. K., Leclercq, C., Jerling, J., Zotor, F., Amuna, P., Al Jawaldeh, A., Aderibigbe, O. R., Amoussa, W. H., Anderson, C. A. M., Aounallah-Skhiri, H., Atek, M., Benhura, C. & 26 muuta, Chifamba, J., Covic, N., Dary, O., Delisle, H., El Ati, J., El Hamdouchi, A., El Rhazi, K., Faber, M., Kalimbira, A., Korkalo, L., Kruger, A., Ledo, J., Machiweni, T., Mahachi, C., Mathe, N., Mokori, A., Mouquet-rivier, C., Mutie, C., Nashandi, H. L., Norris, S. A., Onabanjo, O. O., Rambeloson, Z., Saha, F. B. U., Ubaoji, K. I., Zaghloul, S. & Slimani, N., 2018, julkaisussa : Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 58, 1, s. 37-61 25 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Lapsuusiän vegaaniruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta

Erkkola, M., Korkalo, L. M., Freese, R. I., Kuusipalo, H. & Virtanen, S. M., 29 kesäkuuta 2018, julkaisussa : Duodecim. 134, 13, s. 1361-1368 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Low-temperature long-time cooking of meat: Eating quality and underlying mechanisms

Dominguez-Hernandez, E., Salaseviciene, A. & Ertbjerg, P., syyskuuta 2018, julkaisussa : Meat Science. 143, s. 104-113 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Plant Secondary Metabolites—Missing Pieces in the Soil Organic Matter Puzzle of Boreal Forests

Adamczyk, B., Adamczyk, S., Smolander, A., Kitunen, V. & Simon, J., 2018, julkaisussa : Soils. 2, 1, 10 Sivumäärä, 2.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Rationale and Plan for Vitamin D Food Fortification: A Review and Guidance Paper

Pilz, S., Maerz, W., Cashman, K. D., Kiely, M. E., Whiting, S. J., Holick, M. F., Grant, W. B., Pludowski, P., Hiligsmann, M., Trummer, C., Schwetz, V., Lerchbaum, E., Pandis, M., Tomaschitz, A., Gruebler, M. R., Gaksch, M., Verheyen, N., Hollis, B. W., Rejnmark, L., Karras, S. N. & 15 muuta, Hahn, A., Bischoff-Ferrari, H. A., Reichrath, J., Jorde, R., Elmadfa, I., Vieth, R., Scragg, R., Calvo, M. S., van Schoor, N. M., Bouillon, R., Lips, P., Itkonen, S. T., Martineau, A. R., Lamberg-Allardt, C. & Zittermann, A., 2018, julkaisussa : Frontiers in Endocrinology. 9, 16 Sivumäärä, 373.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Rye and health - Where do we stand and where do we go?

Jonsson, K., Andersson, R., Knudsen, K. E. B., Hallmans, G., Hanhineva, K., Katina, K., Kolehmainen, M., Kyro, C., Langton, M., Nordlund, E., Laerke, H. N., Olsen, A., Poutanen, K., Tjonneland, A. & Landberg, R., syyskuuta 2018, julkaisussa : Trends in Food Science & Technology. 79, s. 78-87 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Safety considerations of plant polysaccharides for food use: a case study on phenolic-rich softwood galactoglucomannan extract

Pitkänen, L. M., Heinonen, M. & Mikkonen, K. S., 1 huhtikuuta 2018, julkaisussa : Food & Function. 9, 4, s. 1931-1943 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Sweet taste exposure and the subsequent acceptance and preference for sweet taste in the diet: systematic review of the published literature

Appleton, K. M., Tuorila, H., Bertenshaw, E. J., de Graaf, C. & Mela, D. J., maaliskuuta 2018, julkaisussa : American Journal of Clinical Nutrition. 107, 3, s. 405-419 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Vitamin D Fortification of Fluid Milk Products and Their Contribution to Vitamin D Intake and Vitamin D Status in Observational Studies—A Review

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 9 elokuuta 2018, julkaisussa : Nutrients. 10, 8, 19 Sivumäärä, 1054.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2017

Addressing the inter-individual variation in response to consumption of plant food bioactives: Towards a better understanding of their role in healthy aging and cardiometabolic risk reduction

Manach, C., Milenkovic, D., Van de Wiele, T., Rodriguez-Mateos, A., de Roos, B., Teresa Garcia-Conesa, M., Landberg, R., Gibney, E. R., Heinonen, M., Tomas-Barberan, F. & Morand, C., kesäkuuta 2017, julkaisussa : Molecular Nutrition & Food Research. 61, 6, 16 Sivumäärä, 1600557.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Alphavirus polymerase and RNA replication

Pietilä, M., Hellström, K. & Ahola, T., 15 huhtikuuta 2017, julkaisussa : Virus Research. 234, s. 44-57 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Antibiotic resistance in the wild: an eco-evolutionary perspective

Hiltunen, T., Virta, M. & Laine, A-L., 19 tammikuuta 2017, julkaisussa : Philosophical Transactions of the Royal Society. Biological Sciences. 372, 1712, 7 Sivumäärä, 20160039.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Bioactivities of alternative protein sources and their potential health benefits

Pihlanto, A., Mattila, P., Makinen, S. & Pajari, A. -M., 1 lokakuuta 2017, julkaisussa : Food & Function. 8, 10, s. 3443-3458 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Grain legume production and use in European agricultural systems

Watson, C. A., Reckling, M., Preissel, S., Bachinger, J., Bergkvist, G., Kuhlman, T., Lindström, A. K., Nemecek, T., Topp, C. F. E., Vanhatalo, A. O., Zander, P., Murphy-Bokern, D. & Stoddard, F. L., 2017, julkaisussa : Advances in Agronomy. 144, s. 235-303 69 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

HCIV-1 and other tailless icosahedral internal membrane-containing viruses of the family Sphaerolipoviridae

Demina, T., Pietilä, M. K., Svirskaite, J., Ravantti, J. J., Atanasova, N. S., Bamford, D. H. & Oksanen, H. M., 2017, julkaisussa : Viruses. 9, 32, 15 Sivumäärä, 32.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

ICTV Virus Taxonomy Profile: Pleolipoviridae

Bamford, D. H., Pietilä, M. K., Roine, E. S., Atanasova, N. S., Dienstbier, A., Oksanen, H. M. & ICTV Report Consortium, 2017, julkaisussa : Journal of General Virology. 98, s. 2916–2917

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Lääkärinä etätyössä

Lehtovirta, M., 2017, julkaisussa : Erikoislääkäri. 27, 3, s. 103-105 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinen

Methods to characterize the structure of food powders – a review

Ho, T. M., Truong, T. & Bhandari, B. R., 12 tammikuuta 2017, julkaisussa : Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 81, 4, s. 651-671

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Nutritional Value of African Indigenous Whole Grain Cereals Millet and Sorghum

Vila-Real, C., Pimenta-Martins, A., Maina, H. N., Gomes, A. M. & Pinto, E., 26 elokuuta 2017, julkaisussa : Nutrition & food science international journal. 4, 1

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Occurrence and function of enzymes for lignocellulose degradation in commercial Agaricus bisporus cultivation

Kabel, M. A., Jurak, E., Mäkelä, M. R. & de Vries, R. P., kesäkuuta 2017, julkaisussa : Applied Microbiology and Biotechnology. 101, 11, s. 4363-4369 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Periconception endogenous and exogenous maternal sex steroid hormones and risk of asthma and allergy in offspring: protocol for a systematic review and meta-analysis

Talovic, M., Sheikh, A., McCleary, N., Erkkola, M., Kaila, M., Virtanen, S. M. & Nwaru, B. I., heinäkuuta 2017, julkaisussa : BMJ Open. 7, 7, 4 Sivumäärä, 014637.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Plant RNA Regulatory Network and RNA Granules in Virus Infection

Makinen, K., Lohmus, A. & Pollari, M., 11 joulukuuta 2017, julkaisussa : Frontiers in plant science. 8, 15 Sivumäärä, 2093.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Tannins and Their Complex Interaction with Different Organic Nitrogen Compounds and Enzymes: Old Paradigms versus Recent Advances

Adamczyk, B., Simon, J., Kitunen, V., Adamczyk, S. & Smolander, A., lokakuuta 2017, julkaisussa : Chemistryopen. 6, 5, s. 610-614 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Ympäristön vaikutus mikrobilääkeresistenssiin

Karkman, A. & Virta, M., 2017, julkaisussa : Duodecim. 133, 24, s. 2357-2363 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2016

Assisted reproductive technology and risk of asthma and allergy in the offspring: protocol for a systematic review and meta-analysis

Nwaru, B. I., McCleary, N., Erkkola, M., Kaila, M., Virtanen, S. M. & Sheikh, A., 2016, julkaisussa : BMJ Open. 6, 4, 5 Sivumäärä, 010697.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Diversity of fungal feruloyl esterases: updated phylogenetic classification, properties, and industrial applications

Dilokpimol, A., Mäkelä, M. R., Aguilar-Pontes, M. V., Benoit-Gelber, I., Hilden, S. K. & de Vries, R., 2016, julkaisussa : Biotechnology for Biofuels. 9, s. 231 18 Sivumäärä, 231.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Fungal ligninolytic enzymes and their applications

Mäkelä, M. R., Bredeweg, EL., Magnuson, JK., Baker, SE., de Vries, R. & Hilden, S. K., 2016, julkaisussa : Microbiology Spectrum. 4, 6, FUNK-0017-2016.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Grain legume decline and potential recovery in European agriculture: a review

Zander, P., Amjath-Babu, T. S., Preissel, S., Reckling, M., Bues, A., Schlaefke, N., Kuhlman, T., Bachinger, J., Uthes, S., Stoddard, F., Murphy-Bokern, D. & Watson, C., kesäkuuta 2016, julkaisussa : Agronomy for Sustainable Development. 36, 2, 20 Sivumäärä, 26.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Importance of coastal primary production in the northern Baltic Sea

Ask, J., Rowe, O., Brugel, S., Stromgren, M., Bystrom, P. & Andersson, A., lokakuuta 2016, julkaisussa : Ambio. 45, 6, s. 635-648 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Methods to extend the shelf‐life of cottage cheese – a review

Ho, T. M., Howes, T. & Bhandari, B. R., 31 maaliskuuta 2016, julkaisussa : International Journal of Dairy Technology. 69, 3, s. 313-327

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Nutrition recommendations and science: next parallel steps

Fogelholm, M., 15 maaliskuuta 2016, julkaisussa : Journal of the Science of Food and Agriculture. 96, 4, s. 1059-1063 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Pleolipoviridae, a newly proposed family comprising archaeal pleomorphic viruses with single-stranded or double-stranded DNA genomes

Pietilä, M. K., Roine, E., Sencilo, A., Bamford, D. H. & Oksanen, H. M., tammikuuta 2016, julkaisussa : Archives of Virology. 161, 1, s. 249-256 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Prevention and consequences of vitamin D deficiency in pregnant and lactating women and children: A symposium to prioritise vitamin D on the global agenda

Schoenmakers, I., Pettifor, J. M., Pena-Rosas, J-P., Lamberg-Allardt, C., Shaw, N., Jones, K. S., Lips, P., Glorieux, F. H. & Bouillon, R., marraskuuta 2016, julkaisussa : Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 164, s. 156-160 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Sensory characteristics of wholegrain and bran-rich cereal foods – a review

Heiniö, R-L., Noort, M. W. J., Katina, K., Alam, S. A., Sozer, N., de Kock, H. L., Hersleth, M. & Poutanen, K., 2016, julkaisussa : Trends in Food Science & Technology. 47, s. 25–38 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Suolistosyövän riskitekijät ja ehkäisyn mahdollisuudet

Mecklin, J-P., Malila, N., Kääriäinen, H., Pajari, A-M. & Färkkilä, M., 2016, julkaisussa : Duodecim. 132, s. 1145-1152

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2015

Aromatic metabolism of filamentous fungi in relation to the presence of aromatic compounds in plant biomass

Mäkelä, M. R., Marinovic, M., Nousiainen, P. A., Liwanag, A. J. M., Benoit, I., Sipilä, J., Hatakka, A. I., de Vries, R. & Hilden, S. K., 2015, julkaisussa : Advances in Applied Microbiology. 91, s. 63-137 74 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bran bioprocessing for enhanced functional properties

Coda, R., Katina, K. K. & Rizzello, C. G., 2015, julkaisussa : Current Opinion in Food Science. 1, s. 50-55 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of nationwide addition of selenium to fertilizers on foods, and animal and human health in Finland: From deficiency to optimal selenium status of the population

Alfthan, G., Eurola, M., Ekholm, P., Venälainen, E-R., Root, T., Korkalainen, K., Hartikainen, H., Salminen, P., Hietaniemi, V., Aspila, P. & Aro, A., 2015, julkaisussa : Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 31, s. 142-147 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

From sensory evaluation to sensory and consumer research of food: An autobiographical perspective

Tuorila, H., 2015, julkaisussa : Food Quality and Preference. 40, Part B, s. 255-262 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Natural Product Biosynthetic Diversity and Comparative Genomics of the Cyanobacteria.

Dittmann, E., Gugger, M., Sivonen, A. K. & Fewer, D. P., 5 lokakuuta 2015, julkaisussa : Trends in Microbiology. 23, 10, s. 642-652 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu