Organisaation profiili

Yksikön profiili

Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelma kokoaa yhteen historiaa ja kulttuuriperintöä tutkivia tieteenaloja. Historiaa ja kulttuuriperintöä tarkastellaan temaattisesti, monitieteisesti ja tieteidenvälisesti ajallisen ja paikallisen muutoksen, muistamisen ja historiapolitiikan, uskontojen sekä aineellisen, aineettoman, visuaalisen, kirjallisen, suullisen, kuullun ja rakennetun kulttuurin kautta. Historiaa, kulttuuria ja niihin kytkeytyviä jännitteitä ja monimuotoisuutta tarkastellaan yhtä lailla paikallisesta ja yhteiskunnallisesta, alueellisesta ja globaalista näkökulmasta. Tarkastelu kattaa laajan aikajänteen esihistoriasta ja antiikista lähimenneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteenkin. Historian ja kulttuuriperinnön monitieteisessä tarkastelussa humanistinen perspektiivi (mm. arkeologia, antiikintutkimus, folkloristiikka, kansatiede, historia, taidehistoria, uskontotiede,) ja teologian näkökulmat risteävät.

Ohjelman opetus perustuu sekä oman tieteenalan opintoihin että yhteisiin temaattisiin, metodologisiin ja teoreettisiin tieteidenvälisiin opintoihin. Tohtoriohjelma tukee tohtorikoulutettavien väitöskirjan kirjoitustyötä järjestämällä vuosittain Väitöskirja käyntiin -seminaarin sekä Kesäkoulun. Opetusta järjestetään yhteistyössä myös muiden tohtoriohjelmien ja tutkimusprojektien kanssa.  Ohjelman järjestämälle opetukselle on ominaista sisällöllinen ja metodologinen monitieteisyys.  Ohjelmassa opiskelijat saavat korkeatasoista ohjausta oman tieteenalan ohjaajien lisäksi ohjelman monitieteiseltä ohjausverkostolta ohjelman järjestämissä työpajoissa ja seminaareissa.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit 2015 2022

Ihmisen naapurit ja kumppanit. Muunlajisten eläinten luonne ja asema antiikin ja keskiajan filosofiassa, kirjallisuudessa ja kulttuuriperinteessä

Tuominen, M., Korhonen, T., Kaski, L., Mattila, J., Toivanen, J., Philip, L., Khodapanah, B. & Tinka, V.

01/01/201931/12/2022

Projekti: Tutkimusprojekti

Legacies of Conflict: Mapping memories of the Second World War in Finnish Lapland

Thomas, S., Seitsonen, O., Perttola, W., Plets, G., Stichelbaut, B., Gheyle, W. & Herva, V.

01/01/201931/12/2019

Projekti: Tutkimusprojekti

WoodEN: Carving Out Transformations– Wood Use in North-Eastern Europe, 1100–1600

Räsänen, E., Immonen, V., Vuola, K., Leskelä, I. A., Harjula, J. & Lempiäinen-Avci, M.

01/09/201831/08/2022

Julkaisut 2014 2020

Astragalos in the Epigraphic Sources

Kajava, M., 2020, (Jätetty) Astragalomania. New Perspectives in the Study of Knucklebones in the Ancient World (ed. Barbara Carè). De Gruyter

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Autori Vari: Silvio Panciera (1933-2016). In memoria di un maestro. Riflessioni. Roma, 21 marzo 2017

Kajava, M., 2020, (Valmisteltavana) julkaisussa : Journal of Roman Archaeology.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuTieteellisen julkaisun arvosteluTieteellinenvertaisarvioitu

Conclusioni

Kajava, M., 2020, (Valmisteltavana) Il Mediterraneo e la storia III: Documentando città portuali. Documenting Port Cities. Atti del Convegno Internazionale Capri, 9-11 maggio 2019, a cura di L. Chioffi - M. Kajava - S. Örmä. Rome, (Acta Instituti Romani Finlandiae).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaEsipuhe tai jälkisanatTieteellinenvertaisarvioitu

Kajava, M. (toim.), Chioffi, L. (toim.) & Örmä, S. (toim.), 2020, (Valmisteltavana) Institutum Romanum Finlandiae. (Acta Instituti Romani Finlandiae)

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKokoomateos tai erikoisnumeroTieteellinenvertaisarvioitu

Aktiviteetit 2010 2020