Organisaation profiili

Yksikön profiili

Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelma kokoaa yhteen historiaa ja kulttuuriperintöä tutkivia tieteenaloja. Historiaa ja kulttuuriperintöä tarkastellaan temaattisesti, monitieteisesti ja tieteidenvälisesti ajallisen ja paikallisen muutoksen, muistamisen ja historiapolitiikan, uskontojen sekä aineellisen, aineettoman, visuaalisen, kirjallisen, suullisen, kuullun ja rakennetun kulttuurin kautta. Historiaa, kulttuuria ja niihin kytkeytyviä jännitteitä ja monimuotoisuutta tarkastellaan yhtä lailla paikallisesta ja yhteiskunnallisesta, alueellisesta ja globaalista näkökulmasta. Tarkastelu kattaa laajan aikajänteen esihistoriasta ja antiikista lähimenneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteenkin. Historian ja kulttuuriperinnön monitieteisessä tarkastelussa humanistinen perspektiivi (mm. arkeologia, antiikintutkimus, folkloristiikka, kansatiede, historia, taidehistoria, uskontotiede,) ja teologian näkökulmat risteävät.

Ohjelman opetus perustuu sekä oman tieteenalan opintoihin että yhteisiin temaattisiin, metodologisiin ja teoreettisiin tieteidenvälisiin opintoihin. Tohtoriohjelma tukee tohtorikoulutettavien väitöskirjan kirjoitustyötä järjestämällä vuosittain Väitöskirja käyntiin -seminaarin sekä Kesäkoulun. Opetusta järjestetään yhteistyössä myös muiden tohtoriohjelmien ja tutkimusprojektien kanssa.  Ohjelman järjestämälle opetukselle on ominaista sisällöllinen ja metodologinen monitieteisyys.  Ohjelmassa opiskelijat saavat korkeatasoista ohjausta oman tieteenalan ohjaajien lisäksi ohjelman monitieteiseltä ohjausverkostolta ohjelman järjestämissä työpajoissa ja seminaareissa.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit

Julkaisut

Interspecies experiences and relationships in the language of horsemen in the Tyva republic, Inner Asia

Peemot, V., 2021, (Valmisteltavana) julkaisussa : Multilingua.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A Peep into Finnish War History with Gale Primary Sources

Vuorio, L., 17 huhtikuuta 2020, The Gale Review.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Apostoliset isät: kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia [latinankielisten osioiden suomennos]

Huttunen, N. (toim.), Salminen, J. (toim.), Tervahauta-Helin, U. K. (toim.), Asikainen, S. (Kääntäjä), Hakola, R. (Kääntäjä), Lehtipuu, O. (Kääntäjä), Toiviainen, S. (Kääntäjä), Enroth-Voitila, A-M. (Kääntäjä), Kujanpää, K. (Kääntäjä), Nikki, N. (Kääntäjä), Harjumäki, J. (Kääntäjä) & Kaltio, O. (Kääntäjä), 6 helmikuuta 2020, 293 Sivumäärä. Helsinki : Suomalainen teologinen kirjallisuusseura.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Astragalos in the Epigraphic Sources

Kajava, M., 2020, (Jätetty) Astragalomania. New Perspectives in the Study of Knucklebones in the Ancient World (ed. B. Carè). de Gruyter

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Autori Vari: Silvio Panciera (1933-2016). In memoria di un maestro. Riflessioni. Roma, 21 marzo 2017

Kajava, M., 2020, (Hyväksytty/In press) julkaisussa : Journal of Roman Archaeology.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuTieteellisen julkaisun arvosteluTieteellinen

Aktiviteetit

TUTKAS: Onko oikeusvaltio kriisissä?

Jukka Kekkonen (Osallistuja)
30 marraskuuta 2026

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitPublic Talks

Metsän syntyloitsu ja eläinmyytit

Liisa Kaski (Puhuja)
27 helmikuuta 2020

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitKutsuesitelmä

Kuka pelkää metsän koiraa?

Liisa Kaski (Puhuja)
11 maaliskuuta 2020

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitKutsuesitelmä

Università di Parma, dip. di discipline umanistische, sociali e delle imprese culturali