Organisaation profiili

Yksikön profiili

Tohtoriohjelman lähtökohtana on kielentutkimuksen kasvava rooli yhteiskunnassa. Yhteiskunnallisen relevanssin tavoittelu edellyttää usein monitieteistä lähestymistapaa ja yhteistyötä muiden alojen tutkijoiden kanssa. Nyky‐yhteiskunta perustuu yhä enenevässä määrin kieleen ja vuorovaikutukseen. Eritasoisissa asiantuntijatehtävissä tarvitaan välttämättä kielen monipuolista hallintaa, usein sekä äidinkielen että vieraiden kielten. Demokratia perustuu kielenkäyttöön puolin ja toisin: poliitikot perustelevat päätöksiään kansalle ja kansa yrittää viestittää omia näkemyksiään päättäjille. Niin perinteinen kuin sosiaalinenkin media toimii suurena kielenkäytön teatterina. Uusi teknologia on mahdollistanut uudenlaisia kielenkäytön muotoja ja tehnyt maailmasta globaalin keskustelufoorumin.

Laajenevalle kielentutkimukselle on suuri yhteiskunnallinen tilaus. Kielentutkijoita tarvitaan hyvin erilaisissa tehtävissä. Tieteenala on itse laajentunut ja kehittynyt uusien vaatimusten ja mahdollisuuksien myötä. Laajat kielikorpukset ja niihin liittyvät käyttöliittymät tuovat kielentutkijoiden ulottuville ennennäkemättömät materiaalit; kognitiivisen ja funktionaalisen kielitieteen piirissä on kehitetty lähestymistapoja, jotka avartavat kuvaa kielestä ja sen käytöstä; keskustelunanalyysin metodit ovat kehittyneet ja monipuolistuneet. Automaattisen kielenkäsittelyn uusille menetelmille on kova kysyntä erilaisissa tiedonhaku‐ ja käännössovelluksissa. Monikielisyys, monikulttuurisuus ja monigenrisyys toteutuu paikallisesti ja globaalisti kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksessa.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit

Julkaisut

Affärsdialog och personliga inslag i brevväxlingen

Lehti-Eklund, H. & Silen, B., tammikuuta 2020, Handel med konst: Språk och dialog i Paul Sinebrychoffs brevsamling från sekelskiftet 1900. Lehti-Eklund, H. & Silén, B. (toim.). Helsingfors: Svenska Litteratursällskapet, s. 39-68 30 Sivumäärä (Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland; nro 841).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Tiedosto

An Approach for Agile Interdisciplinary Digital Humanities Research - a Case Study in Journalism

Mäkelä, E., Koivunen, A., Kanner, A., Janicki, M., Harju, A., Hokkanen, J. & Seuri, O., 2020, (Hyväksytty/In press) Proceedings of Twin Talks at the Digital Humanities in the Nordic Countries 2020. CEUR-WS.org

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Tiedosto

An Evaluation Benchmark for Testing the Word Sense Disambiguation Capabilities of Machine Translation Systems

Raganato, A., Scherrer, Y. & Tiedemann, J., 1 toukokuuta 2020, Proceedings of The 12th Language Resources and Evaluation Conference. Marseille, France: European Language Resources Association (ELRA), s. 3668-3675 8 Sivumäärä

Open access

Apostoliset isät: kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia [latinankielisten osioiden suomennos]

Huttunen, N. (toim.), Salminen, J. (toim.), Tervahauta-Helin, U. K. (toim.), Asikainen, S. (Kääntäjä), Hakola, R. (Kääntäjä), Lehtipuu, O. (Kääntäjä), Toiviainen, S. (Kääntäjä), Enroth-Voitila, A-M. (Kääntäjä), Kujanpää, K. (Kääntäjä), Nikki, N. (Kääntäjä), Harjumäki, J. (Kääntäjä) & Kaltio, O. (Kääntäjä), 6 helmikuuta 2020, 293 Sivumäärä. Helsinki : Suomalainen teologinen kirjallisuusseura.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Aktiviteetit

RomRep training and networking event

Mirkka Salo (Puhuja: esitelmän pitäjä)