Organisaation profiili

Yksikön profiili

Microbes have a major effect on the ecosystem and humans. Microbes run biogeochemical cycles of the elements, play a major role in the intestines of animals and biotechnology such as waste water treatment and food production, just to mention some. On the other hand, microbes cause diseases for plants, animals and humans.

The Doctoral Programme in Microbiology and Biotechnology covers the entire field of microbiology, i.e., bacteria, archaea, eukaryotic microorganisms and viruses in any environment where microbes can be found. In addition to basic research in microbiology, it includes applied microbiology which is reflected by including microbiologically relevant biotechnology in the program.

Focus area of the program include:

• environmental microbiology
  • microbial biotechnology
  • genetics and genomics of microbes
  • food microbiology
  • human and animal microbiota
  • microbe evolution
  • microbe-host interactions
  • infection microbiology
  • virology

The researcher community formed around the program is nationally the most significant unit in its field and the only one in Finland in several sub-fields.

The Faculty of Agriculture & Forestry has main responsibility for the programme.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Laitteet

Biomolecular Interactions - Biacore T100

Minna Poranen (Johtaja) & Maria Aatonen (Operaattori)

Laitteistot/tilat: Laitteet

HAMBI Mikrobikantakokoelmat

Pekka Oivanen (Operaattori) & Kaarina Sivonen (Johtaja)

Mikrobiologian osasto

Laitteistot/tilat: Laitteet

Instruct-HiLIFE CryoEM core facility

Sarah Butcher (Johtaja), Ausra Domanska (Operaattori), Pasi Laurinmäki (Operaattori) & Benita Löflund (Operaattori)

Biotekniikan instituutti

Laitteistot/tilat: Keskuspalveluyksikkö

Projektit

Cascading carbon flow in managed forested catchments (CASCAS)

Pumpanen, J., Ojala, A., Palviainen, M., Peltomaa, E., Laurén, A., Berninger, F., Tuittila, E., Biasi, C., Laudon, H., Maher Hasselquist, E., Ostonen, I. & Nieminen, M.

01/09/201931/08/2023

BIOSYKLI: BIOSYKLI - Circular Bioeconomy in Päijät-Häme Region

Kontro, M. H., Vanhamäki, S., Uusitalo, V., Selin, J., Vehviläinen, J. & Taitto, V.

12/08/201931/08/2022

Projekti: Tutkimusprojekti

Reducing the effects of forest management to inland waters (REFORMWATER)

Pumpanen, J., Ojala, A., Palviainen, M., Laurén, A., Peltomaa, E., Berninger, F., Saarela, T., Tuittila, E., Koster, K., Laudon, H., Maher Hasselquist, E., Ostonen, I., Renou-Wilson, F. & Nieminen, M.

01/04/201903/03/2022

Julkaisut

Dereplication of natural products with antimicrobial and anticancer activity from Brazilian cyanobacteria.

Shishido, T. K., Vicentini Popin, R., Jokela, J., Wahlsten, M., Fiore, M. F., Fewer, D., Herfindal, L. & Sivonen, K., tammikuuta 2020, julkaisussa : Toxins. 12, 12, 17 Sivumäärä, 2020, 12, 12.

From Microbial Genomics to Metagenomics

Kant, R., Kumar, A. & Sironen, T., 2020, julkaisussa : International journal of genomics.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuPääkirjoitusTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Growth Response of Cassava to Deficit Irrigation and Potassium Fertigation During the Early Growth Phase

Wasonga, D., Kleemola, J., Alakukku, L. & Mäkelä, P., 26 helmikuuta 2020, julkaisussa : Agronomy. 10, 13 Sivumäärä

Open access

Hemolytic uremic syndrome caused by Shiga toxin–producing Escherichia coli in children: incidence, risk factors, and clinical outcome

Ylinen, E., Salmenlinna, S., Halkilahti, J., Jahnukainen, T., Korhonen, L., Virkkala, T., Rimhanen-Finne, R., Nuutinen, M., Kataja, J., Arikoski, P., Linkosalo, L., Bai, X., Matussek, A., Jalanko, H. & Saxén, H., 22 huhtikuuta 2020, julkaisussa : Pediatric Nephrology. 11 Sivumäärä

Tiedosto

In situ analysis of liposome hard and soft protein corona structure and composition in a single label-free workflow

Kari, O. K., Ndika, J., Parkkila, P., Louna, A., Lajunen, T., Puustinen, A., Viitala, T., Alenius, H. & Urtti, A., 21 tammikuuta 2020, julkaisussa : Nanoscale. 12, 3, s. 1728-1741 14 Sivumäärä

Tiedosto

Aktiviteetit

Asymmetrical flow field-flow fractionation and virus applications

Katri Eskelin (Puhuja)
24 helmikuuta 2020

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

Hemholtz centre for environmental research (Ulkoinen yksikkö)

Kaarina Sivonen (Hallituksen jäsen)
7 tammikuuta 2020

Aktiviteetti: JäsenyystyypitLausunnot virantäytöissä

13th Finnish Gut Day

Mikael Niku (Osallistuja)
23 tammikuuta 2020

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Geophysical Research Letters (Lehti)

Anne Ojala (Arvioitsija (reviewer))
30 marraskuuta 2020

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi

Federation of European Biochemical Societies - Advanced Courses Committee (Ulkoinen yksikkö)

Kristiina Mäkinen (Hallituksen jäsen)
20202023

Aktiviteetti: JäsenyystyypitJäsenyys tai muu rooli kansallisessa/kansainvälisessä komiteassa, toimikunnassa tai hallituksessa

Palkinnot

Alfred Kordelin Prize

Sarah Butcher (Vastaanottaja), 2017

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Lehtileikkeet

Ei pisaraakaan hukkaan

Martin Romantschuk

14/02/2020

HY:n tiedote tutkimuksesta

Mikael Niku

21/01/2020

Lehdistö/media

Miten pestä pyykki puhtaaksi ja samalla ekologisesti?

Per Saris

07/12/2019