Organisaation profiili

Yksikön profiili

Environmental sciences includes a broad range of scientific fields studying the environment and solutions to environmental challenges. Ecology studies the distribution and abundance of species, and their interactions with other species and the environment. Statistical inference and uncertainty estimation are essential for both fields to ensure that appropriate conclusions and decisions can be reached from experiments and observations.

The Environmental and Ecological Statistics group (EnvStat) works in the departments of Mathematics and Statistics at Faculty of Science and in the Organismal and Evolutionary Biology Research Program at the Faculty of, Bio- and Environmental Sciences. Our research interests span from the theoretical and computational statistics to applied ecology and environmental risk assessment and management.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Henkilöt

Projektit 2010 2022

Julkaisut 2011 2019

A comprehensive evaluation of predictive performance of 33 species distribution models at species and community levels

Norberg, A., Abrego Antia, N., Blanchet, F. G., Adler, F. R., Anderson, B. J., Anttila, J., Araújo, M. B., Dallas, T. A., Dunson, D., Elith, J., Foster, S., Fox, R., Franklin, J., Godsoe, W., Guisan, A., O'Hara, B., Hill, N. A., Holt, R. D., Hui, F. K. C., Husby, M. & 15 muuta, Kålås, J. A., Lehikoinen, A., Luoto, M., Mod, H. K., Newell, G., Renner, I., Roslin, T. V., Soininen, J., Thuiller, W., Vanhatalo, J. P., Warton, D., White, M., Zimmermann, N. E., Gravel, D. & Ovaskainen, O. T., elokuuta 2019, julkaisussa : Ecological Monographs. 89, 3, 24 Sivumäärä, 01370.

Tiedosto

Additive multivariate Gaussian processes for joint species distribution modeling with heterogeneous data

Vanhatalo, J. P., Hartmann, M. & Veneranta, L., 2019, julkaisussa : Bayesian analysis.

Tiedosto

A Gaussian process model and Bayesian variable selection for mapping function-valued quantitative traits with incomplete phenotype data

Vanhatalo, J., Li, Z. & Sillanpää, M., 1 lokakuuta 2019, julkaisussa : Bioinformatics. 35, 19, s. 3684–3692 9 Sivumäärä

A Mad Tea Party: Interdisciplinary Communication within Scientific Teams

La Mere, K. M., Lehikoinen, A., Toikka, A., Eronen, J. T. & Kuikka, S., 12 syyskuuta 2019, (Jätetty) julkaisussa : One Earth.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bayesian model based spatiotemporal survey designs and partially observed log Gaussian Cox process

Liu, J. & Vanhatalo, J., 18 lokakuuta 2019, julkaisussa : Spatial statistics.

Aktiviteetit 2005 2019

Nordic probabilistic AI school

Marcelo Hartmann (Osallistuja)
3 toukokuuta 20197 toukokuuta 2019