• P.O. Box 65

00014 University of Helsinki

Organisaation profiili

Yksikön profiili

Environmental Change Researc Unit (ECRU), headed by Atte Korhola, forms one of the many research groups in the Faculty of Biological and Environmental Sciences, being also an integral part of the Faculty’s Ecosystems and Environment Research Programme as well as the Helsinki Institute of Sustainability Science (HELSUS). The central research theme in the ECRU is the development and application of empirical, geospatial, computational and modeling tools to detect global environmental changes and to analyse their ecological and societal impacts. We are particularly interested in longer-term climatic changes, critical geo-ecological transitions, sea-ice reconstruction, carbon cycling, ecosystem feedbacks, black carbon, freshwaters, peatland and coastal ecology, biodiversity, lake optical environments, and climate mitigation and adaptation strategies. We mostly work on the arctic environment that is undergoing rapid change across the marine, terrestrial, and atmospheric systems. The research group presently comprises about 15 researchers with a wide spectrum of research interests and skills. We have six Principal Investigators (PI) that lead various sub-projects. The ECRU group is involved in many international and national research programs, including e.g. INQUA PALCOM, PAGES 2k, C-PEAT and AMAP activities.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit 1995 2023

ACME: Arctic Cryosphere Change and Coastal Marine Ecosystems

Heikkilä, M., Weckström, K., Ribeiro, S. & Pienkowski, A. J.

01/07/201930/06/2022

ICAAP: Increasing Carbon Accumulation in Arctic Peatlands

Gallego-Sala, A., Charman, D., Anderson, K., Amesbury, M., Crichton, M., Garneau, M., Fortier, D., Väliranta, M., Koroleva, N., Beilman, D., Swidles, G., Brovkin, V., Kleinen, T. & Joos, F.

01/05/201930/04/2022

Projekti: Tutkimusprojekti

Lake water thermal dynamics under changing climate

Weckström, J., Korhola, A., Kirchner, N., Schenk, F. & Granebeck, A.

01/01/201931/12/2021

Julkaisut 1991 2019

CLADOCERA AS SENTINELS OF AQUATIC MINE POLLUTION

Leppänen, J. J., 5 huhtikuuta 2019

Tutkimustuotos: OpinnäyteVäitöskirjaArtikkelikokoelma

Comparing ultra-high spatial resolution remote-sensing methods in mapping peatland vegetation

Räsänen, A., Juutinen, S., Tuittila, E-S., Aurela, M. & Virtanen, T., 19 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Vegetation Science. 11 Sivumäärä

Open access

Data and resolution requirements in mapping vegetation in spatially heterogeneous landscapes

Räsänen, A. & Virtanen, T., 1 syyskuuta 2019, julkaisussa : Remote Sensing of Environment. 230, 13 Sivumäärä, 111207.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of a glyphosate-based herbicide on soil animal trophic groups and associated ecosystem functioning in a northern agricultural field

Hagner, M., Mikola, J., Saloniemi, I., Saikkonen, K. & Helander, M., 12 kesäkuuta 2019, julkaisussa : Scientific Reports. 9, 13 Sivumäärä, 8540.

Open access
Tiedosto

Establishing minimum counts for semiquantitative bank-to-bank river transect mussel studies in species-poor rivers

Leppänen, J. J., helmikuuta 2019, julkaisussa : River Research and Applications. 35, 2, s. 197-202 6 Sivumäärä