• Tukholmankatu 8, Biomedicum 2U

Organisaation profiili

Yksikön profiili

Our goal is to assess the contribution of genome and epigenome to obesity and other complex diseases and traits using study designs suitable for twin and population-based cohorts. We measure within-pair and intra-individual epigenetic and phenotypic differences and stability longitudinally, and aim at developing epigenetic biomarkers for disease risk prediction and potential intervention targets for complex diseases.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit

Julkaisut

Epigenetic Profiling of Obesity and Smoking

Bollepalli, S., helmikuuta 2020, Helsinki. 90 Sivumäärä

Tutkimustuotos: OpinnäyteVäitöskirjaArtikkelikokoelma

Open access

Epigenome-wide association study of lung function level and its change

Imboden, M., Wielscher, M., Rezwan, F. I., Amaral, A. F. S., Schaffner, E., Jeong, A., Beckmeyer-Borowko, A., Harris, S. E., Starr, J. M., Deary, I. J., Flexeder, C., Waldenberger, M., Peters, A., Schulz, H., Chen, S., Sunny, S. K., Karmaus, W. J. J., Jiang, Y., Erhart, G., Kronenberg, F. & 19 muuta, Arathimos, R., Sharp, G. C., Henderson, A. J., Fu, Y., Piirilä, P., Pietiläinen, K. H., Ollikainen, M., Johansson, A., Gyllensten, U., de Vries, M., van der Plaat, D. A., de Jong, K., Boezen, H. M., Hall, I. P., Tobin, M. D., Jarvelin, M-R., Holloway, J. W., Jarvis, D. & Probst-Hensch, N. M., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Respiratory Journal. 54, 1, 18 Sivumäärä, 1900457.

Tiedosto

Epigenome-wide association study of serum cotinine in current smokers reveals novel genetically driven loci

Gupta, R., van Dongen, J., Fu, Y., Abdellaoui, A., Tyndale, R. F., Velagapudi, V., Boomsma, D. I., Korhonen, T., Kaprio, J., Loukola, A. & Ollikainen, M., 5 tammikuuta 2019, julkaisussa : Clinical epigenetics. 11, 13 Sivumäärä, 1.

Tiedosto

EpiSmokEr: a robust classifier to determine smoking status from DNA methylation data

Bollepalli, S., Korhonen, T., Kaprio, J., Anders, S. & Ollikainen, M., lokakuuta 2019, julkaisussa : Epigenomics. 11, 13, s. 1469-1486 18 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Leisure-time physical activity and DNA methylation agea twin study

Sillanpaa, E., Ollikainen, M., Kaprio, J., Wang, X., Leskinen, T., Kujala, U. M. & Tormakangas, T., 19 tammikuuta 2019, julkaisussa : Clinical epigenetics. 11, 8 Sivumäärä, 12.

Aktiviteetit

BioC 2020: Where Software and Biology Connect

Sailalitha Bollepalli (Osallistuja)
27 heinäkuuta 202031 heinäkuuta 2020