Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto

• Suomi

Organisaation profiili

Yksikön profiili

The Department of Equine and Small Animal Medicine is located on the Viikki Campus of the University of Helsinki.

The headquarters of the Department share the Clinicum building with the University Teaching Hospital. The Department comprises four disciplines: equine medicine, small animal medicine, veterinary diagnostics, and veterinary pharmacology and toxicology. Painrelated studies at the Pain Research Center focus on canines and felines. Validated diagnostic (Helsinki Chronic Pain Index) and innovative imaging (thermography) methods raise our clinical pain-related know-how to the highest international level. A project in canine cognition opens new approaches to the minds of our best friends. The pathophysiology and clinical treatment of canine intestinal and pulmonary diseases are of the highest level.

Equine research concentrates on laminitis and osteoarthritis. The development of diagnostic tests, which could easily be adjusted in practice, is also a central interest. Prevalence and epidemiology studies of equine polyneuropathy are conducted through Nordic cooperation.

The Clinical Research Laboratory offers ample opportunities for extensive research.

The national ANIWEL Graduate School in Animal Welfare is directed at the Department. ANIWEL focuses on clinical veterinary research and animal welfare for the years 2010-13.

Researchers in the Animal Pain Center are active mainly in the operations of the Research Centre for Animal Welfare, a cooperative network of experts in the field at the University of Helsinki.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Publications and projects within past five years.

Projektit 2003 2020

Julkaisut 1982 2019

Acceptability of flavoured pharmaceutically non-active mini-tablets in pet cats tested with a rapid 3-portal acceptance test with and without food

Savolainen, S., Hautala, J., Junnila, J., Airaksinen, S., Juppo, A. M., Raekallio, M. & Vainio, O., 2019, julkaisussa : Veterinary and Animal Science. 7

Tiedosto

A homozygous missense variant in the alkaline phosphatase gene ALPL is associated with a severe form of canine hypophosphatasia

Kyöstilä, K., Syrjä, P., Lappalainen, A. K., Arumilli, M., Hundi, S., Karkamo, V., Viitmaa, R., Hytönen, M. K. & Lohi, H., 30 tammikuuta 2019, julkaisussa : Scientific Reports. 9, 11 Sivumäärä, 973.

Behavioral Signs Associated With Equine Periapical Infection in Cheek Teeth

Pehkonen, J., Karma, L. & Raekallio, M., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Equine Veterinary Science. 77, s. 144-150 7 Sivumäärä

Tiedosto

Canine mammary tumour cells exposure to sevoflurane: effects on cell proliferation and neuroepithelial transforming gene 1 expression

Argano, M., De Maria, R., Vogl, C., Rodlsberger, K., Buracco, P. & Menzies, M. P. L., toukokuuta 2019, julkaisussa : Veterinary Anaesthesia and Analgesia. 46, 3, s. 369-374 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Cardiac monitoring of dogs via smartphone mechanocardiography: a feasibility study

Lahdenoja, O., Hurnanen, T., Kaisti, M., Koskinen, J., Tuominen, J., Vähä-Heikkilä, M., Parikka, L., Wiberg, M., Koivisto, T. & Pänkäälä, M., 23 huhtikuuta 2019, julkaisussa : BioMedical Engineering OnLine. 18, 1, 14 Sivumäärä, 47.

Aktiviteetit 1973 2019

Eurosurveillance (Lehti)

Thomas Grönthal (Arvioitsija (reviewer))
8 helmikuuta 2019

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi

Mekaanisen ympäristön vaikutus hevosen kavion lamellikerroksen histologiseen rakenteeseen

Ninja Karikoski (Ohjaaja), Marja Raekallio (Johtaja)
2019 → …

Aktiviteetti: TutkimustyypitMuun opinnäytteen ohjaus (pro gradu, lisensiaattityö)

Eläinten moniresistentit bakteerit

Thomas Grönthal (Puhuja)
10 toukokuuta 2019

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitKutsuesitelmä

SEP ry koulutuspäivät 2019

Anna Mykkänen (Puhuja: esitelmän pitäjä)
2019

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Acta Veterinaria Scandinavica (Lehti)

Thomas Grönthal (Arvioitsija (reviewer))
9 tammikuuta 2019

Palkinnot

Best international teacher of the year award

Michael Hewetson (Vastaanottaja), 17 marraskuuta 2011

Best publication award Finnish Veterinary Journal 2018

Tuomo Eerikki Kähkönen (Vastaanottaja), Vilma Reunanen (Vastaanottaja) & Thomas Spillmann (Vastaanottaja), 28 marraskuuta 2018

Best Scientific Poster

Helka Heikkilä (Vastaanottaja), 2013

Tietoaineistot

The DOGRISK dataset

Hielm-Björkman, A. (Luoja), Anna Hielm-Björkman, 2050

Tietoaineisto

Hevosurheilu

Kati Niinistö

28/03/2018

Lehdistö/media

Mitä possut pelkäävät vai pelkäävätkö ne mitään?

09/03/2018

Helsingin Sanomat / Lasten tiedepalsta 1/2018