Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto

• Suomi

Organisaation profiili

Yksikön profiili

The Department of Equine and Small Animal Medicine is located on the Viikki Campus of the University of Helsinki.

The headquarters of the Department share the Clinicum building with the University Teaching Hospital. The Department comprises four disciplines: equine medicine, small animal medicine, veterinary diagnostics, and veterinary pharmacology and toxicology. Painrelated studies at the Pain Research Center focus on canines and felines. Validated diagnostic (Helsinki Chronic Pain Index) and innovative imaging (thermography) methods raise our clinical pain-related know-how to the highest international level. A project in canine cognition opens new approaches to the minds of our best friends. The pathophysiology and clinical treatment of canine intestinal and pulmonary diseases are of the highest level.

Equine research concentrates on laminitis and osteoarthritis. The development of diagnostic tests, which could easily be adjusted in practice, is also a central interest. Prevalence and epidemiology studies of equine polyneuropathy are conducted through Nordic cooperation.

The Clinical Research Laboratory offers ample opportunities for extensive research.

The national ANIWEL Graduate School in Animal Welfare is directed at the Department. ANIWEL focuses on clinical veterinary research and animal welfare for the years 2010-13.

Researchers in the Animal Pain Center are active mainly in the operations of the Research Centre for Animal Welfare, a cooperative network of experts in the field at the University of Helsinki.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit 2003 2020

Julkaisut 1982 2019

Acceptability of flavoured pharmaceutically non-active mini-tablets in pet cats tested with a rapid 3-portal acceptance test with and without food

Savolainen, S., Hautala, J., Junnila, J., Airaksinen, S., Juppo, A. M., Raekallio, M. & Vainio, O., 2019, julkaisussa : Veterinary and Animal Science. 7

Tiedosto

A homozygous missense variant in the alkaline phosphatase gene ALPL is associated with a severe form of canine hypophosphatasia

Kyöstilä, K., Syrjä, P., Lappalainen, A. K., Arumilli, M., Hundi, S., Karkamo, V., Viitmaa, R., Hytönen, M. K. & Lohi, H., 30 tammikuuta 2019, julkaisussa : Scientific Reports. 9, 11 Sivumäärä, 973.

Behavioral Signs Associated With Equine Periapical Infection in Cheek Teeth

Pehkonen, J., Karma, L. & Raekallio, M., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Equine Veterinary Science. 77, s. 144-150 7 Sivumäärä

Tiedosto

Breed-specific reference ranges for standard echocardiographic measurements in salukis