Organisaation profiili

Yksikön profiili

Osastolla toimii kymmenen tutkimusryhmää, joiden tutkimus on keskittynyt elintarvikehygieniaan, ympäristöhygieniaan, toksikologiaan sekä ympäristöterveydenhuollon valvontaan. Lisäksi tutkimusta tehdään lihantarkastuksessa ja teurastamohygieniassa.

Valvontatutkimus muodostaa hyvän parin molekyylibiologiselle tutkimukselle. Yhdessä ne luovat vahvan elintarvike- ja ympäristöhygieenisen osaamisalueen.

Tutkimus on vahvasti sidoksissa elintarviketurvallisuudesta nouseviin käytännön ongelmiin. Korkeatasoisen tutkimuksen perustana ovat nykyaikaiset tutkimusmenetelmät, joiden hallitsemiseen panostetaan myös tutkijakoulutuksessa. Yksi osaston tärkeä painopistealue on toiminnallisen genomiikan tutkimus, jonka avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi bakteerien kylmäsiedosta vastaavia geenejä.

Huippututkimusta

Osastolla tehtävää tutkimusta arvioidaan säännöllisesti kansainvälisten raatien avulla. Viimeisimmässä arvioinnissa vuonna 2012 osasto jatkaa hyvää menestystään arvosanalla 24/25. Menestystä on tullut myös aikaisemmissa arvioinneissa, joissa on kehuttu erityisesti osaston tutkimusjohtamista, tutkijakoulutusohjelmaa sekä suhteita teollisuuteen.

Professori Johanna Björkrothin, Marja-Liisa Hännisen ja Hannu Korkealan tutkimusryhmät olivat mukana Suomen Akatemian nimittämässä mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden huippuyksikössä vuosina 2008–2013. Professori Raimo Pohjanvirran tutkimusryhmä kuului Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden riskianalyysin huippuyksikköön vuosina 2002–2007.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit 2003 2020

Julkaisut 1976 2019

2,3,7,8-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin modifies alternative splicing in mouse liver

Villaseñor-Altamirano, A. B., Watson, J. D., Prokopec, S. D., Yao, C. Q., Boutros, P. C., Pohjanvirta, R., Valdés-Flores, J. & Elizondo, G., 6 elokuuta 2019, julkaisussa : PLoS One. 14, 8, s. e0219747

Tiedosto

Aryl hydrocarbon receptor is indispensable for β-naphthoflavone-induced novel food avoidance and may be involved in LiCl-triggered conditioned taste aversion in rats

Pohjanvirta, R. & Mahiout, S., 15 toukokuuta 2019, julkaisussa : Physiology & Behavior. 204, s. 58-64 7 Sivumäärä

Tiedosto

Assessment of animal welfare problems in Finnish cattle and pig farms based on official inspection reports

Väärikkälä, S. S., Hänninen, L. T. & Nevas, M. A., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Animals. 9, 5, 19 Sivumäärä, 263.

Tiedosto

Assessment of the feasibility of serological monitoring and on-farm information about health status for the future meat inspection of fattening pigs

Elina, F., Outi, H., Mari, H., Jukola, E. & Maria, F-A., 1 tammikuuta 2019, julkaisussa : Preventive Veterinary Medicine. 162, s. 76-82 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Atypical Hemolytic Listeria innocua Isolates Are Virulent, albeit Less than Listeria monocytogenes

Moura, A., Disson, O., Lavina, M., Thouvenot, P., Huang, L., Leclercq, A., Fredriksson-Ahomaa, M., Eshwar, A. K., Stephan, R. & Lecuit, M., huhtikuuta 2019, julkaisussa : Infection and Immunity. 87, 4, 13 Sivumäärä, e00758-18.

Aktiviteetit 1986 2019

Supervision of Jenna Luoto's Licentiate Thesis in Veterinary Medicine

Riikka Keto-Timonen (Ohjaaja)
huhtikuuta 2019 → …