Organisaation profiili

Yksikön profiili

Osastolla toimii kymmenen tutkimusryhmää, joiden tutkimus on keskittynyt elintarvikehygieniaan, ympäristöhygieniaan, toksikologiaan sekä ympäristöterveydenhuollon valvontaan. Lisäksi tutkimusta tehdään lihantarkastuksessa ja teurastamohygieniassa.

Valvontatutkimus muodostaa hyvän parin molekyylibiologiselle tutkimukselle. Yhdessä ne luovat vahvan elintarvike- ja ympäristöhygieenisen osaamisalueen.

Tutkimus on vahvasti sidoksissa elintarviketurvallisuudesta nouseviin käytännön ongelmiin. Korkeatasoisen tutkimuksen perustana ovat nykyaikaiset tutkimusmenetelmät, joiden hallitsemiseen panostetaan myös tutkijakoulutuksessa. Yksi osaston tärkeä painopistealue on toiminnallisen genomiikan tutkimus, jonka avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi bakteerien kylmäsiedosta vastaavia geenejä.

Huippututkimusta

Osastolla tehtävää tutkimusta arvioidaan säännöllisesti kansainvälisten raatien avulla. Viimeisimmässä arvioinnissa vuonna 2012 osasto jatkaa hyvää menestystään arvosanalla 24/25. Menestystä on tullut myös aikaisemmissa arvioinneissa, joissa on kehuttu erityisesti osaston tutkimusjohtamista, tutkijakoulutusohjelmaa sekä suhteita teollisuuteen.

Professori Johanna Björkrothin, Marja-Liisa Hännisen ja Hannu Korkealan tutkimusryhmät olivat mukana Suomen Akatemian nimittämässä mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden huippuyksikössä vuosina 2008–2013. Professori Raimo Pohjanvirran tutkimusryhmä kuului Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden riskianalyysin huippuyksikköön vuosina 2002–2007.

• 413 Eläinlääketiede

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit

Julkaisut

Antibioottiresistenssi haastaa monialaiseen yhteistyöhön

Muurinen, J., Cairns, J., Aalto-Araneda, M., Vänttinen, J. & Kaskela, J., 31 tammikuuta 2020, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 75, 5, s. 231 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Antibodies Against Hepatitis E Virus (HEV) in European Moose and White-Tailed Deer in Finland

Loikkanen, E., Oristo, S., Hämäläinen, N., Jokelainen, P., Kantala, T., Sukura, A. & Maunula, L., 7 syyskuuta 2020, julkaisussa : Food and Environmental Virology.

Tiedosto

Antimicrobial Resistance and Virulence-Associated Markers in Campylobacter Strains From Diarrheic and Non-diarrheic Humans in Poland

Wysok, B., Wojtacka, J., Hänninen, M-L. & Kivistö, R., 4 elokuuta 2020, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 11, 13 Sivumäärä, 1799.

Tiedosto

Consumer perceptions raised by the food safety inspection report: Does the smiley communicate a food safety risk?

Vainio, A., Kaskela, J., Finell, E., Ollila, S. & Lundén, J., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Control. 110, 8 Sivumäärä, 106976.

Tiedosto

Evaluation of criminal sanctions concerning violations of cattle and pig welfare

Väärikkälä, S., Koskela, T., Hänninen, L. & Nevas, M., 19 huhtikuuta 2020, julkaisussa : Animals. 10, 4, 11 Sivumäärä, 715.

Aktiviteetit

International Journal of Food Microbiology (Lehti)

2020

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi