• P.O. Box 66 (Agnes Sjöberginkatu 2), EE building

    00014 University of Helsinki

    Suomi

Julkaisut 2008 2019

2019

Centrifugal fractionation of softwood extracts improves biorefinery workflow and yields functional emulsifiers

Valoppi, F., Lahtinen, M., Bhattarai, M., Kirjoranta, S., Juntti, V., Peltonen, L., Kilpeläinen, P. O. & Mikkonen, K. S., 1 elokuuta 2019, julkaisussa : Green Chemistry.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Effects of Enzymatic Hydrolysis of Fava Bean Protein Isolate by Alcalase on the Physical and Oxidative Stability of Oil-in-Water Emulsions

Liu, C., Bhattarai, M., Mikkonen, K. S. & Heinonen, M., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67, 23, s. 6625-6632 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., marraskuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Engineering hemicellulose-lignin complexes? extraction for obtaining emulsion stabilizing hydrocolloids

Grenman, H., Rissanen, J., Lagerquist, L., Eklund, P., Lius, E., Lahtinen, M. & Mikkonen, K. S., 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., 2019, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

How properties of cellulose acetate films are affected by conditions of iodine-catalyzed acetylation and type of pulp

Yadollahi, R., Dehghani Firouzabadi, M., Mahdavi, H., Saraeyan, A., Resalati, H., Mikkonen, K. S. & Sixta, H., 15 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Cellulose. 26, 10, s. 6119-6132 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Improving the thermal stability of different types of xylan by acetylation

Carvalho, D. M. D., Berglund, J., Marchand, C., Lindström, M. E., Vilaplana, F. & Sevastyanova, O., 2019, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 220, s. 132-140 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Revealing the role of phenolic residues co-extracted with hemicelluloses as emulsion stabilizers

Lahtinen, M., Valoppi, F., Juntti, V., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Spruce galactoglucomannan-stabilized emulsions as essential fatty acid delivery systems for functionalized drinkable yogurt and oat-based beverage

Valoppi, F., Maina, N., Allen, M., Miglioli, R., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1387-1398 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

The role of associative properties of spruce galactoglucomannans in emulsion stabilization

Bhattarai, M., Valoppi, F., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., 11 kesäkuuta 2019, 20th Gums & Stabilisers for the Food Industry Conference.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

2018

Combined high-power ultrasound and high-pressure homogenization nanoemulsification: The effect of energy density, oil content and emulsifier type and content

Calligaris, S., Plazzotta, S., Valoppi, F. & Anese, M., 2018, julkaisussa : Food Research International. 107, s. 700-707 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Effect of pH, ionic strength and processing on associative properties of spruce galactoglucomannans

Bhattarai, M., Valoppi, F., Pitkänen, L., Kilpelainen, P. O., Aseyev, V. & Mikkonen, K. S., 21 toukokuuta 2018, 14th International Hydrocolloids Conference.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Exploitation of k-carrageenan aerogels as templates for edible oleogel preparation

Manzocco, L., Valoppi, F., Plazzotta, S., Calligaris, S. & Nicoli, M. C., 3 kesäkuuta 2018, 3rd Food Structure and Functionality Forum Symposium.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Phenolic residues of hemicelluloses as potential antioxidant agents in emulsions

Lahtinen, M. H., Lehtonen, M., Kilpeläinen, P. & Mikkonen, K. S., 2018, s. 80. 1 Sivumäärä.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Physicochemical and rheo-mechanical properties of titanium dioxide reinforced sage seed gum nanohybrid hydrogel

Oleyaei, S. A., Razavi, S. M. A. & Mikkonen, K. S., 15 lokakuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Biological Macromolecules. 118, Part A, s. 661-670 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Resistant Starch

Tacer-Caba, Z. & Nilufer-Erdil, D., 2018, Reference Module in Food Science. Smithers, G. (toim.). Amsterdam: Elsevier

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Safety considerations of plant polysaccharides for food use: a case study on phenolic-rich softwood galactoglucomannan extract

Pitkänen, L. M., Heinonen, M. & Mikkonen, K. S., 2018, julkaisussa : Food & Function. 9, s. 1931-1943 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Stearyl Alcohol Oleogels

Valoppi, F., Calligaris, S. & Marangoni, A., 2018, Edible Oleogels: Structure and Health Implications. Marangoni, A. & Garti, N. (toim.). 2nd toim. London (UK): Academic Press and AOCS Press, s. 219-234 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

The role of soluble wood hemicelluloses fraction on the physical and oxidative stability of oil in water emulsions

Valoppi, F., Lahtinen, M., Kirjoranta, S., Bhattarai, M., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., 21 toukokuuta 2018, 14th International Hydrocolloids Conference.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

β-Carotene degradation kinetics as affected by fat crystal network and solid/liquid ratio

Calligaris, S., Valoppi, F., Barba, L., Anese, M. & Nicoli, M. C., maaliskuuta 2018, julkaisussa : Food Research International. 105, s. 599-604 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2017

Biopohjainen ja biohajoava muovi - ei sama asia!

Mikkonen, K. S., 2017, julkaisussa : Pakkaus. 2017, 2, s. 22-23 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Laccase/TEMPO oxidation in the production of mechanically strong arabinoxylan and glucomannan aerogels

Parikka, K. M., Nikkilä, I. E., Pitkänen, L. M., Ghafar, A., Sontag-Strohm, T. S. & Tenkanen, T. M., 2017, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 175, s. 377-386 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Mesoporous guar galactomannan based biocomposite aerogels through enzymatic crosslinking

Ghafar, A., Gurikov, P., Subrahmanyam, R., Parikka, K. M., Tenkanen, T. M., Smirnova, I. & Mikkonen, K. S., 2017, julkaisussa : Composites Part A: Applied Science and Manufacturing. 94, s. 93-103

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Spruce gum – a new natural Nordic stabilizer

Mikkonen, K. S., Alakalhunmaa, S. T., Lehtonen, M. I. & Tenkanen, T. M., 2017, The 7th Nordic Wood Biorefinery Conference. Stockholm, Sweden, s. 22-27 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Synchrotron microtomography reveals the fine three-dimensional porosity of composite polysaccharide aerogels

Ghafar, A., Parikka, K., Haberthür, D., Tenkanen, M., Mikkonen, K. S. & Suuronen, J-P., 2017, julkaisussa : Materials. 10, 8, s. 871 20 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2016

Determination of physical emulsion stabilization mechanisms of wood hemicelluloses via rheological and interfacial characterization

Mikkonen, K. S., Merger, D., Kilpeläinen, P., Murtomäki, L., Schmidt, U. S. & Wilhelm, M., 2016, julkaisussa : Soft Matter. 12, 42, s. 8690-8700 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Effects of process parameters on the properties of barley containing snacks enriched with brewer’s spent grain

Kirjoranta, S. J., Tenkanen, T. M. & Jouppila, K. L., 2016, julkaisussa : Journal of Food Science and Technology. 53, 1, s. 775-783 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuusen kumi tekee samettisen jogurtin

Mikkonen, K. S., 11 lokakuuta 2016, julkaisussa : Kemia - Kemi. 43, 6, s. 50-51 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Machine-coated starch-based dispersion coatings prevent mineral oil migration from paperboard

Koivula, H. M., Jalkanen, L., Saukkonen, E., Ovaska, S-S., Lahti, J., Christophliemk, H. & Mikkonen, K. S., 2016, julkaisussa : Progress in Organic Coatings. 99, s. 173-181 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Opiskelijavoimin edistysaskelia pakkaustutkimuksessa

Koivula, H. M. & Mikkonen, K. S., 2016, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 2016, 4, s. 32-34 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Ruualle rakennetta ilman lisäaineita

Heinonen, M. & Mikkonen, K. S., 15 joulukuuta 2016, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 27, 6, s. 14 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Softwood-based sponge gels

Alakalhunmaa, S., Parikka, K., Penttilä, P., Cuberes, M. T., Willför, S., Salmén, L. & Mikkonen, K. S., 2016, julkaisussa : Cellulose. 23, 5, s. 3221-3238 17 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Spruce galactoglucomannans inhibit lipid oxidation in rapeseed oil-in-water emulsions

Lehtonen, M. I., Teräslahti, S., Xu, C., Yadav, M. P., Lampi, A-M. & Mikkonen, K. S., 2016, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 58, s. 255-266 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Spruce galactoglucomannans in rapeseed oil-in-water emulsions: Efficient stabilization performance and structural partitioning

Mikkonen, K. S., Xu, C., Berton-Carabin, C. & Schroën, K., 2016, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 52, s. 615-624 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2015

Butylamino-functionalized cellulose nanocrystal films: barrier properties and mechanical strength

Visanko, M., Liimatainen, H., Sirviö, J. A., Mikkonen, K. S., Tenkanen, M., Sliz, R., Hormi, O. & Niinimäki, J., 2015, julkaisussa : RSC Advances. 5 , s. 15140-15146 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Combination of internal and external plasticization of hydroxypropylated birch xylan tailors the properties of sustainable barrier films

Mikkonen, K. S., Laine, C., Kontro, I., Talja, R. A., Serimaa, R. & Tenkanen, M., 2015, julkaisussa : European Polymer Journal. 66, s. 307-318 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Composite films of nanofibrillated cellulose and O-acetyl galactoglucomannan (GGM) coated with succinic esters of GGM showing potential as barrier material in food packaging

Kisonen, V., Prakobna, K., Xu, C., Salminen, A., Mikkonen, K. S., Valtakari, D., Eklund, P., Seppälä, J., Tenkanen, M. & Willför, S., 2015, julkaisussa : Journal of Materials Science. 50, 8, s. 3189-3199 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effect of Oat Bran Fractions on Extrudates Made of Defatted Oats

Sibakov, J., Kirjoranta, S., Alam, S. A., Kokkonen, H., Jurvelin, J., Jouppila, K., Poutanen, K. & Sozer, N., 2015, julkaisussa : Food and Bioprocess Technology. 8, 2, s. 445-458 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Enzyme-mediated gelation of polysaccharides yields bio-based aerogels

Ghafar, A., Parikka, K. M., Sontag-Strohm, T. S., Österberg, M., Tenkanen, T. M. & Mikkonen, K. S., 2015, (Valmisteltavana) Gums and Stabilisers for the Food Industry : Hydrocolloid functionality for affordable and sustainable global food solutions. Phillips, G. O. & Williams, P. A. (toim.). Cambridge: The Royal Society of Chemistry, (Specialists publications; nro 353).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Softwood-based sponge-like composite aerogels

Alakalhunmaa, S., Parikka, K., Penttilä, P. A., Cuberes, M. T., Willför, S., Salmén, L. & Mikkonen, K. S., 2015, New business opportunities from wood, the 10th biennial Johan Gullichsen colloquium, 19 November 2015, Wanha Satama, Helsinki, Finland. Helsinki: Paper Engineers' Association, Finland, s. 31-34 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliAmmatillinen

Strengthening effect of nanofibrillated cellulose is dependent on enzymatically oxidized polysaccharide gel matrices

Ghafar, A., Parikka, K. M., Sontag-Strohm, T. S., Österberg, M., Tenkanen, T. M. & Mikkonen, K. S., 2015, julkaisussa : European Polymer Journal. 71, s. 171-184 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2014

Biocomposites of nanofibrillated cellulose, polypyrrole and silver nanoparticles with electroconductive and antimicrobial properties

Bober, P., Liu, J., Mikkonen, K. S., Ihalainen, P., Markus, P., Plumed-Ferrer, C., von Wright, A., Lindfors, T., Xu, C. & Latonen, R-M., 2014, julkaisussa : Biomacromolecules. 15, 10, s. 3655-3663 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bioplastic based on starch and cellulose nanocrystals from rice straw

Agustin, M., Ahmmad, B., Alonzo, S. M. M. & Patriana, F. M., joulukuuta 2014, julkaisussa : Journal of Reinforced Plastics & Composites. 33, 24, s. 2205-2213 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Carboxymethylation of alkali extracted xylan for preparation of bio-based packaging films

Alekhina, M., Mikkonen, K. S., Alen, R., Tenkanen, M. & Sixta, H., 2014, julkaisussa : Carbohydrate Polymers. 100, s. 89-96 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Enzymatic oxidation as a potential new route to produce polysaccharide aerogels

Mikkonen, K. S., Parikka, K., Suuronen, J-P., Ghafar, A., Serimaa, R. & Tenkanen, M., 2014, julkaisussa : RSC Advances. 4, 23, s. 11884-11892 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Enzymatic oxidation technology enables manufacturing of novel lightweight and stiff polysaccharide-based aerogels

Mikkonen, K., Parikka, K., Ghafar, A. & Tenkanen, M., 2014, EWLP 2014 - 13th European Workshop on Lignocellulosics and Pulp: Proceedings. del Río, J. C., Gutiérrez, A., Rencoret, J. & Martínez, Á. T. (toim.). Seville: Institute of Natural Resources and Agrobiology of Seville, s. 99-102 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Influence of Particle Size Reduction on Structural and Mechanical Properties of Extruded Rye Bran

Alam, S. A., Jarvinen, J., Kirjoranta, S., Jouppila, K., Poutanen, K. & Sozer, N., heinäkuuta 2014, julkaisussa : Food and Bioprocess Technology. 7, 7, s. 2121-2133 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Long-term physical stability of plasticized hemicellulose films

Heikkinen, S., Mikkonen, K., Koivisto, P., Heikkilä, M., Pirkkalainen, K., Liljeström, V., Serimaa, R. & Tenkanen, M., 2014, julkaisussa : BioResources. 9, 1, s. 906-921 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Miksi tuorekelmu tarttuu muoviin muttei metalliin?

Koivula, H. & Mikkonen, K., 2014, julkaisussa : Tiede. 34, 8, s. 60 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen