Projekteja vuodessa
Organisaation profiili
Yksikön profiili
The research focuses in investigating the effect of proteins on both the oxidative and physical stability of food. The expert work encompasses also safety assessment of novel foods.
Protein oxidation
Similarly to lipid oxidation, protein oxidation reactions are initiated by metals, reactive oxygen (and nitrogen) species, heat, light and radiation thus leading to changes in the secondary and tertiary structures of proteins. Overall, oxidation will have an impact on functional properties of proteins, including solubility, emulsion and foam stability, as well as water-holding and gelling capacities. Oxidation of food proteins will also lead to reduced nutritional value. In our investigations we have focused on proteins obtained from plant sources such as faba bean, oat, pseudo cereals (amaranth, quinoa) as well as from animal sources including whey proteins and proteins isolated from insects (crickets, mealworm). The focus is both on the oxidative and physical stability of the protein containing food. In addition, also reactions with other food constituents such as lipids and phenolic constituents are of interest.
Doctoral dissertations
- Xiaocui Han (ongoing): "Oxidation and physical stability of insect protein"
- Bei Korpela (ongoing): "Protein-phenolic interactions"
- Chang Liu 2020. "Oxidative stability in emulsions prepared with faba bean proteins" http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201512143998
- Göker Gürbüz 2018. "Chromatographic separation, fractionation and oxidation of selected beta-lactoglobulin peptides" http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201507211768
- Tuuli Koivumäki 2018. "Whey protein oxidation : LC-MS investigations of peptide markers" http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4065-4
Safety assessment of novel foods
The group leader is a member of the Novel Food working group at EFSA since 2004. The group is responsible for the safety assessment of novel foods according to the regulation(EU) 2015/2283. More information: Novel Food working group at EFSA
Tieteenalat
- 416 Elintarviketieteet
Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö
Henkilöt
-
Marina Heinonen
- Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto - professori, dosentuuri
- Helsinki One Health (HOH)
- Food Quality & Safety
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Ohjaaja tohtoriohjelmassa
Henkilö: HY, Opetus- ja tutkimushenkilöstö, U4 Opetus- ja tutkimushenkilöstö
Laitteet
-
Climate Smart Food and Nutrition FOODNUTRI
Heinonen, M. (Johtaja) & Sorvali, P. (Johtaja)
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastoLaitteistot/tilat: Keskuspalveluyksikkö
Projektit
- 12 Päättynyt
-
Exploiting and improving structure-forming capabilities of plant proteins
Gürbüz, G. (Projektinjohtaja)
01/01/2021 → 31/12/2022
Projekti: Tutkimusprojekti
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M. (Projektinjohtaja), Mikkonen, K. S. (Osallistuja), Sandell, M. (Osallistuja), Piironen, V. (Osallistuja), Katina, K. (Osallistuja), Tenkanen, M. (Osallistuja), Jouppila, K. (Osallistuja), Koivula, H. (Osallistuja), Pajari, A.-M. (Osallistuja), Björkroth, J. (Osallistuja), Maunula, L. (Osallistuja), Säde, E. (Osallistuja), Mäkelä, J. (Osallistuja) & Niva, M. (Osallistuja)
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekti: Muu projekti
-
Food Functionalities of Insect Protein
Han, X. (Osallistuja)
13/02/2019 → 17/02/2023
Projekti: Tutkimusprojekti
-
H2020 SIMBA Sustainable Innovation of Microbiome Applications in Food System
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Gürbüz, G. (Osallistuja) & Slaba, H. (Osallistuja)
01/11/2018 → 31/10/2022
Projekti: Tutkimusprojekti
-
POSITIVe Interindividual variation in response to consumption of plant food bioactives and determinants involved
Heinonen, M. (Osallistuja)
11/12/2014 → 10/12/2018
Projekti: Tutkimusprojekti
Julkaisut
-
Safety of Acheta domesticus powder as a Novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283
EFSA Panel Nutr Novel Foods & Food Allergens NDA, heinäk. 2024, julkaisussa: EFSA Journal. 22, 7, 24 Sivumäärä, e8919.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Safety of an extension of use of oil from <i>Schizochytrium limacinum</i> (strain FCC-3204) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283
EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens NDA, lokak. 2024, julkaisussa: EFSA Journal. 22, 10, 16 Sivumäärä, e9043.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Safety of ashitaba sap as a Novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283
EFSA Panel Nutr Novel Foods Food, maalisk. 2024, julkaisussa: EFSA Journal. 22, 3, 20 Sivumäärä, e8645.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Safety of frozen, dried and powder forms of house crickets (Acheta domesticus) as a novel food pursuant
EFSA Panel Nutr Novel Foods & Food Allergens NDA, jouluk. 2024, julkaisussa: EFSA Journal. 22, 12, 28 Sivumäärä, e9101.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Safety of glucosyl hesperidin as a Novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283
EFSA Panel Nutr Novel Foods & Food Allergens NDA, elok. 2024, julkaisussa: EFSA Journal. 22, 8, 22 Sivumäärä, e8911.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto
Aktiviteetit
-
Hussein Hassan
Heinonen, M. (Isäntä)
3 huhtik. 2023 → 7 huhtik. 2024Aktiviteetti: Vierailijan isännöinnin tyypit › Isännöity akateeminen vierailu Helsingin yliopistossa
-
Helsinki Health Week
Heinonen, M. (Osallistuja)
20 tammik. 2019Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypit › Public Talks
-
Opponent
Heinonen, M. (Ohjaaja)
elok. 2019Aktiviteetti: Tutkimustyypit › Väitöskirjan ohjaaja tai sivuohjaaja
-
Opponent
Heinonen, M. (Ohjaaja)
helmik. 2019Aktiviteetti: Tutkimustyypit › Väitöskirjan ohjaaja tai sivuohjaaja
-
Opponent
Heinonen, M. (Ohjaaja)
marrask. 2019Aktiviteetti: Tutkimustyypit › Väitöskirjan ohjaaja tai sivuohjaaja
Palkinnot
-
Nomination: Listed among 25 national influencers for business leaders
Heinonen, M. (Vastaanottaja), 15 tammik. 2020
Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset
-
Sokrates-award on scientific communication in traditional and new media
Heinonen, M. (Vastaanottaja), 1 heinäk. 2019
Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset
Lehtileikkeet
-
Kolme pointtia huoltovarmuudesta
Sandell, M., Heinonen, M., Vanhatalo, A., Hyytiäinen, K., Sipiläinen, T., Toivonen, R. & Helenius, J.
21/06/2023
1 kohde/ Medianäkyvyys
Lehdistö/media
-
Kolme pointtia huoltovarmuudesta, osa 1/6 | Marina Heinonen | Helsingin yliopisto
08/06/2022
1 Median myötävaikutus
Lehdistö/media
-
-
Suomi tarvitsee elintarviketutkimusfoorumin
Sözer, N., Heinonen, M. & Sandell, M.
17/05/2021
1 Median myötävaikutus
Lehdistö/media
-