Julkaisut 1982 2019

2019

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., 2019, julkaisussa : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa

Ramos Diaz, J. M., Rinnan, Å. & Jouppila, K. L., maaliskuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 2019, 102, s. 8-14

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Biochemical characterization and technofunctional properties of bioprocessed wheat bran protein isolates

Arte, E., Huang, X., Nordlund, E. & Katina, K., 15 elokuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 289, s. 103-111 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Centrifugal fractionation of softwood extracts improves the biorefinery workflow and yields functional emulsifiers

Valoppi, F., Lahtinen, M., Bhattarai, M., Kirjoranta, S., Juntti, V., Peltonen, L., Kilpeläinen, P. O. & Mikkonen, K. S., 7 syyskuuta 2019, julkaisussa : Green Chemistry. 21, 17, s. 4691-4705 15 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Co-fermentation of Propionibacterium freudenreichii and Lactobacillus brevis in Wheat Bran for in situ Production of Vitamin B12

Xie, C., Coda, R., Chamlagain, B., Varmanen, P., Piironen, V. & Katina, K., 5 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, July, 10 Sivumäärä, 1541.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Dairy Intake and Body Composition and Cardiometabolic Traits among Adults: Mendelian Randomization Analysis of 182041 Individuals from 18 Studies

Mendelian Randomization Dairy Cons, CHARGE Consortium, Huang, T., Kahonen, M., Mikkilä, V., Havulinna, A. S., Viikari, J., Raitakari, O., Lehtimäki, T., Helminen, M. & Kanerva, N., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Clinical Chemistry (Washington, DC). 65, 6, s. 751-760 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Detection thresholds for quinine, PTC, and PROP measured using taste strips

Cavazzana, A., Knaapila, A., Roßkopf, F., Han, P. & Hummel, T., 2019, julkaisussa : European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 276, s. 753–759

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of Enzymatic Hydrolysis of Fava Bean Protein Isolate by Alcalase on the Physical and Oxidative Stability of Oil-in-Water Emulsions

Liu, C., Bhattarai, M., Mikkonen, K. S. & Heinonen, M., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67, 23, s. 6625-6632 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of microbial transglutaminase treatment on physiochemical properties and emulsifying functionality of faba bean protein isolate

Liu, C., Damodaran, S. & Heinonen, I. M., tammikuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 99, s. 396-403 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Encapsulation of fish oil in protein aerogel micro-particles

Selmer, I., Karnetzke, J., Kleemann, C., Lehtonen, M., Mikkonen, K. S., Kulozik, U. & Smirnova, I., marraskuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Engineering. 260, s. 1-11 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Engineering hemicellulose-lignin complexes? extraction for obtaining emulsion stabilizing hydrocolloids

Grenman, H., Rissanen, J., Lagerquist, L., Eklund, P., Lius, E., Lahtinen, M. & Mikkonen, K. S., 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 lokakuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Fermentation Biotechnology Applied to Cereal Industry By-Products: Nutritional and Functional Insights

Verni, M., Rizzello, C. G. & Coda, R., 12 huhtikuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in nutrition. 6, 13 Sivumäärä, 42.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Functionality of spruce galactoglucomannans in oil-in-water emulsions

Bhattarai, M., Pitkänen, L. M., Kitunen, V., Korpinen, R., Ilvesniemi, H., Kilpeläinen, P. O., Lehtonen, M. I. & Mikkonen, K. S., 2019, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 86, s. 154-161

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Growth Mode and Carbon Source Impact the Surfaceome Dynamics of Lactobacillus rhamnosus GG

Savijoki, K., Nyman, T. A., Kainulainen, V., Miettinen, I., Siljamäki, P., Fallarero, A., Sandholm, J., Satokari, R. & Varmanen, P., 5 kesäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, 17 Sivumäärä, 1272.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

How properties of cellulose acetate films are affected by conditions of iodine-catalyzed acetylation and type of pulp

Yadollahi, R., Dehghani Firouzabadi, M., Mahdavi, H., Saraeyan, A., Resalati, H., Mikkonen, K. S. & Sixta, H., 15 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Cellulose. 26, 10, s. 6119-6132 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Identification and structural analysis of cereal arabinoxylan-derived oligosaccharides by negative ionization HILIC-MS/MS

Juvonen, M. K., Kotiranta, M., Jokela, J. K., Tuomainen, P. & Tenkanen, T. M., 1 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 275, s. 176-185 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Impact of in situ produced exopolysaccharides on rheology and texture of fava bean protein concentrate

Xu, Y., Coda, R., Holopainen-Mantila, U., Laitila, A., Katina, K. & Tenkanen, M., tammikuuta 2019, julkaisussa : Food Research International. 115, s. 191-199 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Influence of dextran synthesized in situ on the rheological, technological and nutritional properties of whole grain pearl millet bread

Wang, Y., Compaore-Sereme, D., Sawadogo-Lingani, H., Coda, R., Katina, K. & Maina, N. H., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 285, s. 221-230 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Influence of long term nitrogen limitation on lipid, protein and pigment production of Euglena gracilis in photoheterotrophic cultures

Tossavainen, M., Ilyass, U., Ollilainen, V., Valkonen, K., Ojala, A. & Romantschuk, M., 1 huhtikuuta 2019, julkaisussa : PeerJ. 7, 19 Sivumäärä, 6624.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Integrated utilization of microalgae cultured in aquaculture wastewater: wastewater treatment and production of valuable fatty acids and tocopherols

Tossavainen, M., Lahti, K., Edelmann, M., Eskola, R., Lampi, A-M., Piironen, V., Korvonen, P., Ojala, A. & Romantschuk, M., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Applied Phycology. 31, 3, s. 1753-1763 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

N2 Gas-Flushing Prevents Bacteria-Promoted Lipolysis and Proteolysis and Alleviates Auto-Oxidation in Bovine Raw Milk During Cold-Storage

Munsch-Alatossava, P., Ibarra, D., Youbi-Idrissi, M. & Alatossava, T., 24 toukokuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in sustainable food systems. 3, 8 Sivumäärä, 41.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Onko kollageenijugurtista hyötyä ?

Heinonen, I. M., tammikuuta 2019, julkaisussa : Kuluttaja : Kuluttajaviraston julkaisu . 1/2019, s. 4 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

On the origin of thaw loss: Relationship between freezing rate and protein denaturation

Zhang, Y. & Ertbjerg, P., 29 kesäkuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 299, 125104.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open coating with natural wax particles enables scalable, non-toxic hydrophobation of cellulose-based textiles

Forsman, N., Johansson, L-S., Koivula, H., Tuure, M., Kääriäinen, P. & Österberg, M., 25 syyskuuta 2019, julkaisussa : Carbohydrate Polymers.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Possibilities of reducing amounts of vicine and convicine in faba bean suspensions and sourdoughs

Pulkkinen, M., Coda, R., Lampi, A-M., Varis, J., Katina, K. & Piironen, V., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1507-1518 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Quality and Safety of Bovine Raw Milk: Present Challenges and Technological Solutions

Munsch-Alatossava, P. & Alatossava, T., 17 heinäkuuta 2019, Milk Production, Processing and Marketing. Javed, K. (toim.). London: IntechOpen, 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Revealing the role of phenolic residues co-extracted with hemicelluloses as emulsion stabilizers

Lahtinen, M., Valoppi, F., Juntti, V., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Riboflavin, niacin, folate and vitamin B12 in commercial microalgae powders

Edelmann, M., Aalto, S., Chamlagain, B., Kariluoto, S. & Piironen, V., 27 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Composition and Analysis. 82, 10 Sivumäärä, 103226.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Spruce galactoglucomannan-stabilized emulsions as essential fatty acid delivery systems for functionalized drinkable yogurt and oat-based beverage

Valoppi, F., Maina, N., Allen, M., Miglioli, R., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1387-1398 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

The effect of structure and texture on the breakdown pattern during mastication and impacts on in vitro starch digestibility of high fibre rye extrudates

Alam, S. A., Pentikainen, S., Närväinen, J., Katina, K., Poutanen, K. & Sozer, N., huhtikuuta 2019, julkaisussa : Food & Function. 10, 4, s. 1958-1973 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

The role of associative properties of spruce galactoglucomannans in emulsion stabilization

Bhattarai, M., Valoppi, F., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., 11 kesäkuuta 2019, 20th Gums & Stabilisers for the Food Industry Conference.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Viscosity of β-glucan from oat products at the intestinal phase of the gastrointestinal model

Mäkelä, N., Brinck, O. & Sontag-Strohm, T., 2019, julkaisussa : Food Hydrocolloids.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2018

Acidipropionibacterium virtanenii sp. nov., isolated from malted barley

Deptula, P., Smolander, O-P. A., Laine, P. K. S., Roberts, R. J., Edelmann, J. M., Peltola, P., Piironen, V. I., Paulin, L. G., Storgårds, E., Savijoki, K., Laitila, A., Auvinen, P. O. V. & Varmanen, P. K., lokakuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 68, 10, s. 3175-3183 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A novel acetyl xylan esterase enabling complete deacetylation of substituted xylans

Razeq, F. M., Jurak, E., Stogios, P. J., Yan, R., Tenkanen, M., Kabel, M. A., Wang, W. & Master, E. R., 22 maaliskuuta 2018, julkaisussa : Biotechnology for Biofuels. 11, 12 Sivumäärä, 74.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A novel processing-based classification and conventional food grouping to estimate milk product consumption in Finnish children

Koivusaari, K., Niinistö, S., Takkinen, H-M., Åkerlund, M., Korhonen, T., Ahonen, S., Toppari, J., Ilonen, J., Veijola, R., Knip, M., Alatossava, T. & Virtanen, S., marraskuuta 2018, julkaisussa : International Dairy Journal. 86, s. 96-102 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Antibacterial Effects and Modes of Action of the Activated Lactoperoxidase System (LPS), of CO2 and N2 gas as Food-Grade Approaches to Control Bovine Raw Milk-Associated Bacteria

Munsch-Alatossava, P., Gursoy, O., Lorilla, P., Gauchi, J-P. & Alatossava, J. T., helmikuuta 2018, Food Control and Biosecurity. Holban, A. M. & Grumezescu, A. M. (toim.). London: Academic Press, s. 519-541 (Handbook of Food Bioengineering; Vuosikerta 16).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bio-alkuiset termit sekoittuvat toisiinsa

Koivula, H. M., 26 huhtikuuta 2018, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 29, 2, s. 18-19 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Black tea and improvement of attention: evaluation of a health claim pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

EFSA Panel Dietetic Prod Nutr All, toukokuuta 2018, julkaisussa : EFSA Journal. 16, 5, 17 Sivumäärä, 5266.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Black tea and maintenance of normal endothelium-dependent vasodilation: evaluation of a health claim pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

EFSA Panel Dietetic Prod Nutr, tammikuuta 2018, julkaisussa : EFSA Journal. 16, 1, 11 Sivumäärä, 5138.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Carbohydrate solutions and contribute to the improvement of physical performance during a high-intensity and long-lasting physical exercise: evaluation of a health claim pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

EFSA Panel Dietetic Prod Nutr & A, maaliskuuta 2018, julkaisussa : EFSA Journal. 16, 3, 17 Sivumäärä, 5191.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Colour variability of beef in young bulls from fifteen European breeds

Ripoll, G., Alberti, P., Panea, B., Failla, S., Hocquette, J. F., Dunner, S., Sanudo, C., Olleta, J. L., Christensen, M., Ertbjerg, P., Richardson, I., Concetti, S. & Williams, J. L., joulukuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Food Science and Technology. 53, 12, s. 2777-2785 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Constructing arabinofuranosidases for dual arabinoxylan debranching activity

Wang, W., Andric, N., Sarch, C., Teixeira Silva, B., Tenkanen, T. M. & Master, E. R., tammikuuta 2018, julkaisussa : Biotechnology and Bioengineering (Print). 115, 1, s. 41-49 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Desmosterol accumulation in users of amiodarone

Simonen, P., Lehtonen, J., Lampi, A. -M., Piironen, V., Stenman, U. -H., Kupari, M. & Gylling, H., tammikuuta 2018, julkaisussa : Journal of internal medicine. 283, 1, s. 93-101 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Development of an International Odor Identification Test for Children: The Universal Sniff Test

Schriever, V. A., Agosin, E., Altundag, A., Avni, H., Van, H. C., Cornejo, C., de los Santos, G., Fishman, G., Fragola, C., Guameros, M., Gupta, N., Hudson, R., Kamel, R., Knaapila, A., Konstantinidis, I., Landis, B. N., Larsson, M., Lundstrom, J. N., Macchi, A., Marino-Sanchez, F. & 16 muutaNovakova, L. M., Mori, E., Mullol, J., Nord, M., Parma, V., Philpott, C., Propst, E. J., Rawan, A., Sandell, M., Sorokowska, A., Sorokowski, P., Sparing-Paschke, L-M., Stetzler, C., Valder, C., Vodicka, J. & Hummel, T., heinäkuuta 2018, julkaisussa : The Journal of Pediatrics. 198, s. 265-272e3 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Dextran produced in situ as a tool to improve the quality of wheat-faba bean composite bread

Wang, Y., Sorvali, P., Laitila, A., Maina, N. H., Coda, R. & Katina, K., marraskuuta 2018, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 84, s. 396-405 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Effect of pH, ionic strength and processing on associative properties of spruce galactoglucomannans

Bhattarai, M., Valoppi, F., Pitkänen, L., Kilpelainen, P. O., Aseyev, V. & Mikkonen, K. S., 21 toukokuuta 2018, 14th International Hydrocolloids Conference.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

Effects of frozen-then-chilled storage on proteolytic enzyme activity and water-holding capacity of pork loin

Zhang, Y. & Ertbjerg, P., marraskuuta 2018, julkaisussa : Meat Science. 145, s. 375-382 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu