Julkaisut 1982 2020

Acclimation of Lactuca sativa to increased UV irradiation at various selenium levels

Pennanen, A., Hartikainen, H., Lukkari, K. & Ollilainen, V., 2001, PS2001 proceedings. Collingwood: CSIRO, s. 5

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Acetylation of woody lignocellulose: significance and regulation

Pawar, P. M-A., Koutaniemi, S., Tenkanen, M. & Mellerowicz, E. J., 2013, julkaisussa : Frontiers in plant science. 4, 8 Sivumäärä, 118.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Acetylcholinesterase inhibitory guided fractionation of Melissa officinalis L.

Dastmalchi, K., Ollilainen, V., Lackman, P., af Gennas, G. B., Dorman, H. J. D., Jarvinen, P. P., Yli-Kauhaluoma, J. & Hiltunen, R., 2009, julkaisussa : Bioorganic & Medicinal Chemistry. 17, 2, s. 867-871 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Acid-catalyzed isomerization of fucosterol and Delta(5)-avenasterol

Kamal-Eldin, A., Maatta, K., Toivo, J., Lampi, A. M. & Piironen, V., 1998, julkaisussa : Lipids. 33, s. 1073-1077 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Acidipropionibacterium virtanenii sp. nov., isolated from malted barley

Deptula, P., Smolander, O-P. A., Laine, P. K. S., Roberts, R. J., Edelmann, J. M., Peltola, P., Piironen, V. I., Paulin, L. G., Storgårds, E., Savijoki, K., Laitila, A., Auvinen, P. O. V. & Varmanen, P. K., lokakuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 68, 10, s. 3175-3183 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A comparison of the antioxidant properties of steryl ferulates with tocopherol at high temperatures

Nyström, L., Achrenius, T., Lampi, A-M., Moreau, R. A. & Piironen, V., 2007, julkaisussa : Food Chemistry. 101, s. 947-954 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A comparison of the effect of medium- vs. long-chain triglycerides on the in vitro solubilization of cholesterol and/or phytosterol into mixed micelles

Bonsdorff-Nikander, A. V., Christiansen, L., Huikko, L., Lampi, A-M., Piironen, V., Yliruusi, J. & Kaukonen, A. M., 2005, julkaisussa : Lipids. 40, 2, s. 181-190 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A cross-cultural survey of umami familiarity in European countries

Cecchini, M. P., Knaapila, A., Hoffmann, E., Boschi, F., Hummel, T. & Iannilli, E., 2019, julkaisussa : Food Quality and Preference. 74, s. 172-178

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Action of three GH51 and one GH54 α-arabinofuranosidases on internally and terminally located arabinofuranosyl branches

Koutaniemi, S. M. & Tenkanen, T. M., 2016, julkaisussa : Journal of Biotechnology. 229, July, s. 22-30 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Action of xylan deacetylating enzymes on monoacetyl derivatives of 4-nitrophenyl glycosides of beta-D-xylopyranose and alpha-L-arabinofuranose

Biely, P., Mastihubová, M., Tenkanen, M., Eyzaguirre, J., Li, X-L. & Vrsanská, M., 2011, julkaisussa : Journal of Biotechnology. 151, 1, s. 137-142 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Actions of some plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds on calcium fluxes in clonal rat pituitary GH[sub 4]C[sub 1] cells

Rauha, J-P., Tammela, P., Summanen, J., Vuorela, P., Kähkönen, M., Heinonen, M., Hopia, A., Kujala, T., Pihlaja, K., Törnquist, K. & Vuorela, H. J., 1999, julkaisussa : Pharmaceutical and pharmacological letters.. 9, 2, s. 66-69

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Active food packaging through controlled in situ production and release of hexanal

Lehtonen, M., Kekäläinen, S., Nikkilä, I., Kilpeläinen, P., Tenkanen, M. & Mikkonen, K. S., 30 maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food chemistry. X. 5, 10 Sivumäärä, 100074.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Active fungal GH115 alpha-glucuronidase produced in Arabidopsis thaliana affects only the UX1-reactive glucuronate decorations on native glucuronoxylans

Chong, S-L., Derba-Maceluch, M., Koutaniemi, S. M., Gómez, L. D., McQueen-Mason, S. J., Tenkanen, T. M. & Mellerowicz, E., 18 kesäkuuta 2015, julkaisussa : BMC Biotechnology. 15, 13 Sivumäärä, 56.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Addressing the inter-individual variation in response to consumption of plant food bioactives: Towards a better understanding of their role in healthy aging and cardiometabolic risk reduction

Manach, C., Milenkovic, D., Van de Wiele, T., Rodriguez-Mateos, A., de Roos, B., Teresa Garcia-Conesa, M., Landberg, R., Gibney, E. R., Heinonen, M., Tomas-Barberan, F. & Morand, C., kesäkuuta 2017, julkaisussa : Molecular Nutrition & Food Research. 61, 6, 16 Sivumäärä, 1600557.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A faster and more economical alternative to the standard plate count (SPC) method for microbiological analyses of raw milks

Munsch-Alatossava, P., Rita, H. & Alatossava, T., 2007, Communicating current research and educational topics and trends in applied microbiology. A. M-V. . . (toim.). Badajoz: Formatex, s. 495-499 5 Sivumäärä (Microbiology series; Vuosikerta 1).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A fixed carbohydrate: protein ratio

EFSA Panel Dietetic Prod Nutr & Heinonen, M., kesäkuuta 2017, julkaisussa : EFSA Journal. 15, 6, 12 Sivumäärä, 4839.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A H-1 NMR study of the specificity of alpha-L-arabinofuranosidases on natural and unnatural substrates

Borsenberger, V., Dornez, E., Desrousseaux, M-L., Massou, S., Tenkanen, M., Courtin, C. M., Dumon, C., O'Donohue, M. J. & Faure, R., 2014, julkaisussa : Biochimica et Biophysica Acta. General Subjects. 1840, 10, s. 3106-3114 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

ALA and contribution to brain development - Scientific substantiation of a health claim related to ALA and contribution to brain development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 [1]: Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies

Bresson, J-L., Flynn, A., Heinonen, M., Hulshof, K., Korhonen, H., Lagiou, P., Løvik, M., Marchelli, R., Martin, A., Moseley, B., Palou, A., Przyrembel, H., Salminen, S., Strain, S. J. J. ., Strobel, S., Tetens, I., van den Berg, H., van Loveren, H. & Verhagen, H., 2009, julkaisussa : EFSA Journal. 7, 4 (1005), 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

ALA and LA and growth and development of children - Scientific substantiation of a health claim related to α-linolenic acid and linoleic acid and growth and development of children pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006[1]: Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies

Bresson, J-L., Flynn, A., Heinonen, M., Hulshof, K., Korhonen, H., Lagiou, P., Løvik, M., Marchelli, R., Martin, A., Moseley, B., Palou, A., Przyrembel, H., Salminen, S., Strain, S. J. J. ., Strobel, S., Tetens, I., van den Berg, H., van Loveren, H. & Verhagen, H., 2008, julkaisussa : EFSA Journal. 6, 8 (783), 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Alpha- and beta-casein components of host milk induce biofilm formation in the mastitis bacterium Streptococcus uberis

Varhimo, E., Varmanen, P., Fallarero, A., Skogman, M., Pyorala, S., Iivanainen, A., Sukura, A., Vuorela, P. & Savijoki, K., 2011, julkaisussa : Veterinary Microbiology. 149, 3-4, s. 381-389 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Alpha- and β-casein components of host milk induce biofilm formation in the mastitis bacterium Streptococcus uberis.

Varhimo, E., Varmanen, P. K., Fallarero, A., Skogman, M., Pyörälä, S., Iivanainen, A., Sukura, A., Vuorela, P. & Savijoki, K., toukokuuta 2011, julkaisussa : Veterinary Microbiology. 149, 3-4, s. 381-389 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Amaranth and quinoa in extruded corn snacks: Effect of storage temperature on lipid oxidation

Ramos Diaz, J. M. & Jouppila, K., 2013, Book of proceedings: InsideFood Symposium. Leuven, s. 1-6 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinen

A method for reducing the content of gluten proteins in a cereal fraction

Sontag-Strohm, T., Huang, X., Kanerva, P. & Salovaara, H., 20 helmikuuta 2014, IPC-nro A23L, A23J, World Intellectual Property Organization (WIPO), Patenttinumero WO 2014/027139 A1, 20 helmikuuta 2014

Tutkimustuotos: Patentti

Analyse von Sterylferulaten in Roggen als Substanzen mit cholesterolsenkender Wirkung

Werner, U., Lampi, A-M., Ollilainen, V., Piironen, V. & Murkovic, M., 2002, julkaisussa : Ernährung.. 26, s. 245-248

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Analysis of barley contamination in oats using R5 and [omega]-gliadin antibodies

Kanerva, P., Sontag-Strohm, T., Ryöppy, P., Alho-Lehto, P. & Salovaara, H., 2006, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 44, 3, s. 347-352 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

ANALYSIS OF LIPID CLASSES BY SOLID-PHASE EXTRACTION AND HIGH-PERFORMANCE SIZE-EXCLUSION CHROMATOGRAPHY

HOPIA, A. I., PIIRONEN, V. I., KOIVISTOINEN, P. E. & HYVONEN, L. E. T., 1992, julkaisussa : Journal of the American Oil Chemists' Society. 69, s. 772-776 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Analysis of lipid hydroperoxides using high-performance liquid chromatography with chemiluminescence detection

Piironen, V. & Kankare, M., 1993, Unknown host publication.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliAmmatillinen

Analysis of oat and buckwheat proteins by sandwich R5 ELISA

Kanerva, P., Brinck, O., Salovaara, H. & Sontag-Strohm, T., 2012, Proceedings of the 25th Meeting of the Working Group on Prolamin Analysis and Toxicity. Koehler, P. (toim.). Freising: Verlag Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, s. 43-46 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Analysis of phytosterols in foods

Lampi, A-M., Toivo, J. & Piironen, V., 2004, Phytosterols as functional food components and nutraceuticals. Dutta, P. (toim.). New York: Marcel Dekker, s. 33-73

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Analysis of protein carbonyls in meat products by using the DNPH-method, fluorescence spectroscopy and liquid chromatography-electrospray ionisation-mass spectrometry (LC-ESI-MS)

Armenteros, M., Heinonen, M., Ollilainen, V., Toldra, F. & Estevez, M., 2009, julkaisussa : Meat Science. 83, 1, s. 104-112 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Analyzing the physical properties of soluble fibre of oat products

Sontag-Strohm, T., Anttila, H. & Salovaara, H., 2006, Multifunctional complex of components: June 12-14, 2006, Helsinki, Finland DF 06, Dietary Fibre 2006 : abstracts. . K. A. (toim.). [Helsinki]: University of Helsinki, s. 112-113 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A new hypothesis explaining the influence of sarcoplasmic proteins on the water-holding of myofibrils

Liu, J., Puolanne, T. E. J. & Ertbjerg, P., 2015, ICoMST 2015 - Think meat, think healthy: Proceedings of 61st International Conference of Meat Science and Technology. Nantes: INRA, 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliAmmatillinen

Animal protein and bone growth - Scientific substantiation of a health claim related to animal protein and bone growth pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006[1]: Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies

Bresson, J-L., Flynn, A., Heinonen, M., Hulshof, K., Korhonen, H., Lagiou, P., Løvik, M., Marchelli, R., Martin, A., Moseley, B., Palou, A., Przyrembel, H., Salminen, S., Strain, S. J. J. ., Strobel, S., Tetens, I., van den Berg, H., van Loveren, H. & Verhagen, H., 2008, julkaisussa : EFSA Journal. 6, 11 (858), 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

A novel acetyl xylan esterase enabling complete deacetylation of substituted xylans

Razeq, F. M., Jurak, E., Stogios, P. J., Yan, R., Tenkanen, M., Kabel, M. A., Wang, W. & Master, E. R., 22 maaliskuuta 2018, julkaisussa : Biotechnology for Biofuels. 11, 12 Sivumäärä, 74.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

A novel Colletotrichum graminicola raffinose oxidase in the AA5 family

Andberg, M., Mollerup, F., Parikka, K. M., Koutaniemi, S. M., Boer, H., Juvonen, M. K., Master, E., Tenkanen, T. M. & Kruus, K., 2017, julkaisussa : Applied and Environmental Microbiology. 83, 20, 17 Sivumäärä, 01383-17.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

A novel LC-MS application to investigate oxidation of peptides isolated from β-lactoglobulin

Koivumäki, T., Gürbüz, G., Poutanen, M. A. & Heinonen, M., 2012, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60, 27, s. 6799-6805 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

A novel processing-based classification and conventional food grouping to estimate milk product consumption in Finnish children

Koivusaari, K., Niinistö, S., Takkinen, H-M., Åkerlund, M., Korhonen, T., Ahonen, S., Toppari, J., Ilonen, J., Veijola, R., Knip, M., Alatossava, T. & Virtanen, S., marraskuuta 2018, julkaisussa : International Dairy Journal. 86, s. 96-102 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Anthocyanin antioxidant activity and partition behavior in whey protein emulsion

Viljanen, K., Kylli, P., Hubbermann, E-M., Schwartz, K. & Heinonen, M., 2005, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53, 6, s. 2022-2027 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antibacterial Effects and Modes of Action of the Activated Lactoperoxidase System (LPS), of CO2 and N2 gas as Food-Grade Approaches to Control Bovine Raw Milk-Associated Bacteria

Munsch-Alatossava, P., Gursoy, O., Lorilla, P., Gauchi, J-P. & Alatossava, J. T., helmikuuta 2018, Food Control and Biosecurity. Holban, A. M. & Grumezescu, A. M. (toim.). London: Academic Press, s. 519-541 (Handbook of Food Bioengineering; Vuosikerta 16).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antibiotic resistance of raw-milk-associated psychrotrophic bacteria

Munsch-Alatossava, P. & Alatossava, T., 2007, julkaisussa : Microbiological Research. 162, 2, s. 115-123 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant activity and antimicrobial effect of berry phenolics: a Finnish perspective

Heinonen, M., 2007, julkaisussa : Molecular Nutrition & Food Research. 51, 6, s. 684-691 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant Activity of Isolated Ellagitannins from Red Raspberries and Cloudberries

Kähkönen, M., Kylli, P., Ollilainen, V., Salminen, J-P. & Heinonen, M., 2012, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60, s. 1167-1174 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant activity of minor amounts of gamma-tocopherol in natural triacylglycerols

Lampi, A. M., Hopia, A. & Piironen, V., 1997, julkaisussa : Journal of the American Oil Chemists' Society. 74, s. 549-555 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant activity of myofibrillar proteins in oil-in-water emulsions

Estevez, M., Kylli, P. T., Puolanne, E., Kivikari, R. & Heinonen, M., 2008, The role of science in the growing demand for red meat: 54th International Congress of Meat Science and Technology IcoMST, August 10-15, 2008, Cape Town, South Africa : paper CD, general speakers+posters-3p papers/Session2/2B. [Cape Town]: IcoMST, 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant activity of olive pulp and olive oil phenolic compounds of the Arbequina Cultivar

Morello, J-R., Vuorela, S., Romero, M-P., Motilva, M-J. & Heinonen, M., 2005, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53, 6, s. 2002-2008 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant activity of steryl ferulate extracts from rye and wheat bran

Nyström, L., Mäkinen, M., Lampi, A-M. & Piironen, V., 2005, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53, 7, s. 2503-2510 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant effects of berry phenolics incorporated in oil-in-water emulsions with continuous phase beta-lactoglobulin

Salminen, H., Heinonen, M. & Decker, E. E. A., 2010, julkaisussa : Journal of the American Oil Chemists' Society. 87, 4, s. 419-428

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Antioxidant potential of hydroxycinnamic acid glycoside esters

Kylli, P., Nousiainen, P., Biely, P., Sipilä, J., Tenkanen, M. & Heinonen, M., 2008, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56, 12, s. 4797-4805 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu