Language Acquisition, Representation, and Processing (L.A.R.P.)

Organisaation profiili

Yksikön profiili

The research focus of the L.A.R.P. group is on understanding the neural mechanisms of language processing and its acquisition. Our topics involve the neural basis of novel word learning, with specific emphasis on language morphology. In addition to native language learning, we address second language acquisition and the multilingual brain. We strive towards developing new experimental paradigms, with one branch of research focusing on the neural mechanisms of natural reading. Research methods involve eye-movement research, electro- and magnetoencephalography (MEEG), (functional) magnetic resonance imaging (f/MRI) as well as transcranial magnetic stimulation (TMS). Ongoing research projects involve close collaboration with Cognitive Brain Research Unit (Department of Psychology and Logopedics, Faculty of Medicine, University of Helsinki), Attention and Memory Research group (Department of Psychology and Logopedics, Faculty of Medicine, University of Helsinki), BioMag laboratory (Helsinki University Central Hospital), Center for Functionally Integrative Neuroscience (Aarhus University), Finnish Institute of Occupational Health as well as Pedagogical University Tyrol.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Henkilöt

Projektit 2018 2021

Rapid formation of language-related memory circuits in the human neocortex

Leminen, A., Balla, V. & Shtyrov, Y.

01/01/201831/12/2021

Projekti: Helsingin yliopiston kolmivuotinen tutkimushanke

Julkaisut 2018 2019

• 14 Artikkeli
  • 4 Konferenssiabstrakti
  • 1 Posteri
  • 1 Katsausartikkeli

Acquisition of L2 morphology by adult language learners

Kimppa, L., Shtyrov, Y., Hut, S. C. A., Hedlund, L., Leminen, M. & Leminen, A., heinäkuuta 2019, julkaisussa : Cortex. 116, s. 74-90 17 Sivumäärä

Open access
Tiedosto

Action-associated modulation of visual event-related potentials evoked by abstract and ecological stimuli

Csifcsák, G., Balla, V. R., Dalos, V. D., Kilencz, T., Biró, E. M., Urbán, G. & Szalóki, S., helmikuuta 2019, julkaisussa : Psychophysiology. 56, 2, 15 Sivumäärä, 13289.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

An extensive pattern of atypical neural speech-sound discrimination in newborns at risk of dyslexia

Thiede, A., Virtala, P., Ala-Kurikka, I., Partanen, E., Huotilainen, M., Mikkola, K., Leppänen, P. HT. & Kujala, T., toukokuuta 2019, julkaisussa : Clinical Neurophysiology. 130, 5, s. 634-646 13 Sivumäärä

Kehityksellisen lukihäiriön aivoperustasta

Partanen, E. J., 2019, julkaisussa : Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistyksen julkaisuja. 51, s. 30-42

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Online build-up of neocortical memory traces for spoken words: specificfacilitatory effect of novel semantic associations

Leminen, A., Partanen, E., Højlund, A., Wallentin, M. & Shtyrov, Y., 22 maaliskuuta 2019.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Aktiviteetit 2018 2019

MEG Nord 2019

Viktória Balla (Osallistuja)