Management & Organizations For Sustainable Food Systems

  • PL 27 (Latokartanonkaari 5)

    00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Organisaation profiili

Yksikön profiili

Our research group turns food for thought into action. We consider our food-research to be an interdisciplinary challenge toward a sustainable future, in social, economic, and environmental terms. We therefore aim to contribute toward a better understanding of managerial, economic and behavioural issues in food systems, their firms and managers, focusing on three themes. First, the role, functioning and sustainability of food value chains and regional firm clusters, with a focus on inter-firm alliance management, regional specialization and a life-cycle perspective of assessing environmental issues. Second, we aim to improve our understanding of sustainability in the context of network structures and network dynamics, considering not only individual-level networks but also organizational networks and their embedded norms (social capital). Third, we take issue at innovation in food systems, focusing on the management and performance of both organizational innovations and information sharing in food systems. To address these three areas, we combine our backgrounds in economics, management and psychology, attempting to apply both quantitative and qualitative approaches.

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Projektit 2005 2020

Kotieläinalalle kilpailukykyä bioturvallisuudesta

Wirtanen, G. & Suvanto, H.

01/09/201730/06/2020

Projekti: Muu projekti

Kotieläinalalle kilpailukykyä bioturvallisuudesta

Wirtanen, G. & Suvanto, H.

01/09/201730/06/2020

Projekti: Tutkimusprojekti

Supply chains and integrated steps towards sustainability reporting

Virtanen, T., Suutari, M. & Tuomaala, M.

01/01/2015 → …

Projekti: Tutkimusprojekti

Sustainability: target accountability and target measurability

Chakhovich, T. & Virtanen, T.

01/01/2013 → …

Projekti: Tutkimusprojekti

Julkaisut 1995 2019

Anwendung der Gemeinwohl-Bilanz in der Wertschöpfungskette für Lebensmittel: Erfahrungen und Implikationen zur Verbesserung der betrieblichen Nachhaltigkeit: Steiner, B. & Jäger, V. (2019). Anwendung der Gemeinwohl-Bilanz in der Wertschöpfungskette für Lebensmittel: Erfahrungen und Implikationen zur Verbesserung der betrieblichen Nachhaltigkeit, in: Baumast, A. et al. (eds.) Betriebliche Nachhaltigkeitsleistung messen und steuern, UTB Verlag, Stuttgart

Steiner, B. E. & Jäger, V., 11 maaliskuuta 2019, Anwendung der Gemeinwohl-Bilanz in der Wertschöpfungskette für Lebensmittel: Erfahrungen und Implikationen zur Verbesserung der betrieblichen Nachhaltigkeit. Baumast, A. (toim.). UTB Verlag, s. 349 365 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

How to increase sustainability in the Finnish wine supply chain? Insights from a country of origin based greenhouse gas emissions analysis

Ponstein, H. J., Ghinoi, S. & Steiner, B., 20 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Cleaner Production. 226, s. 768-780 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Is a policy mix more effective than individual policies for SME innovation? An exploratory analysis

Caloffi, A., Freo, M., Ghinoi, S., Rossi, F. & Russo, M., 2019, julkaisussa : Plattform Forschungs- und Technologieevaluierung. 47, s. 72-77 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKonferenssiartikkeliTieteellinen

Open access

Delvo-testi

Suvanto, H. M. K., Wirtanen, G. L., Nieminen, T. T. & Nissinen, K., 2018

Tutkimustuotos: Ei-tekstimuotoinenAudiovisuaalinen tuotosAmmatillinen

Development and Application of Assessment Standards to Advanced Written Assignments

Miihkinen, A. & Virtanen, T. H., 2018, julkaisussa : Accounting Education. 27, 2, s. 121-159 38 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Aktiviteetit 2006 2019

"Values, Social Sustainability and Social Responsibility: Core at Sustainable Food Systems of the Future?"

Prof. Bodo Steiner, PhD (Tieteellisen komitean puheenjohtaja)
9 toukokuuta 201910 toukokuuta 2019

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Applied sciences (Lehti)

Stefano Ghinoi (Arvioitsija (reviewer))
heinäkuuta 2019 → …

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi

35th EGOS Colloquium - Enlightening the Future: The Challenge for Organizations

Stefano Ghinoi (Puhuja: esitelmän pitäjä)
4 heinäkuuta 20196 heinäkuuta 2019

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Agricultural and Food Science (Lehti)

Stefano Ghinoi (Arvioitsija (reviewer))
2019 → …

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi

Public sector innovations for behavioural change: A comparative institutional perspective

Prof. Bodo Steiner, PhD (Puhuja)
6 maaliskuuta 20198 maaliskuuta 2019

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

Palkinnot

Stipendi Pihkahovi-säätiö

Hannele Suvanto (Vastaanottaja), 2016

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Lehdistö/media

Social capital in the 21st century

Prof. Bodo Steiner, PhD

18/06/2015

1 median myötävaikutus

Lehdistö/media