Projekteja vuodessa
Organisaation profiili
Yksikön profiili
We study the molecular mechanisms by which diets, foods and diet-derived compounds mediate their effects on health and prevention of non-communicable diseases. Our main focus is on gut physiology, metabolism and microbiota. We are particularly interested in the effects of berries, plant-based foods and their polyphenols as well as dietary proteins on the development and risk of colorectal cancer. Our methodological approaches include cell cultures, animal models and clinical trials. Read more on our research group website Molecular Nutrition.
Tieteenalat
- 3143 Ravitsemustiede
- 416 Elintarviketieteet
Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö
Henkilöt
-
Anu Riikka Heiman-Lindh
- Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto - tutkimusteknikko
- Viikki Molecular Nutrition Group
Henkilö: M5 Opetuksen ja tutkimuksen tukihenkilöstö
-
Suvi Itkonen
- Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto - apurahatutkija, dosentuuri
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Ohjaaja tohtoriohjelmassa
Henkilö: vieraileva tutkija, HY
-
Mikko Lehtovirta
- Suomen molekyylilääketieteen instituutti - tutkijatohtori
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Ohjaaja tohtoriohjelmassa
Henkilö: U2 Opetus- ja tutkimushenkilöstö, HY
-
Anne-Maria Pajari
- Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto - professori, dosentuuri
- Viikki Molecular Nutrition Group
- Doctoral Programme in Food Chain and Health - Ohjaaja tohtoriohjelmassa
- Doctoral Programme in Integrative Life Science - Ohjaaja tohtoriohjelmassa
Henkilö: HY, Opetus- ja tutkimushenkilöstö, U4 Opetus- ja tutkimushenkilöstö
-
Leg4Life: Legumes for sustainable food system and healthy life
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Piironen, V. (Co-Principal Investigator), Vanhatalo, A. (Osallistuja), Simojoki, A. (Osallistuja), Jouppila, K. (Osallistuja), Kariluoto, S. (Osallistuja), Päivärinta, E. (Osallistuja), Konttinen, H. (Osallistuja), Hyytiäinen, K. (Osallistuja), Lombardini (former Lombardini-Riipinen), C. (Osallistuja), Lamminen, M. (Osallistuja), Alakukku, L. (Osallistuja), Chamlagain, B. (Osallistuja), Coda, R. (Osallistuja), Ertbjerg, P. (Osallistuja), Edelmann, M. (Osallistuja), Halmemies-Beauchet-Filleau, A. (Osallistuja), Itkonen, S. (Osallistuja), Katina, K. (Osallistuja), Knaapila, A. (Osallistuja), Kokkonen, T. (Osallistuja), Kuoppala, K. (Osallistuja), Lampi, A.-M. (Osallistuja), Mäkelä, P. (Osallistuja), Nurmi, V. (Osallistuja), Ramos-Diaz, J. M. (Osallistuja), Salonen, A. (Osallistuja), Sandell, M. (Osallistuja), Sihvonen, M. (Osallistuja), Sontag-Strohm, T. (Osallistuja), Stoddard, F. (Osallistuja), Tenkanen, M. (Osallistuja) & Varmanen, P. (Projektinjohtaja)
01/06/2019 → 31/08/2025
Projekti: Tutkimusprojekti
-
FinnFoodPics:Image database of food items for the study of eating behaviors in residents of Finland
Kanyamibwa, A. (Projektinjohtaja), Hartmann, H. (osallistuja), Fängström, P. D. (osallistuja), Vikatmaa, W. (Osallistuja), Pocan, B. (Osallistuja), Perszyk, E. E. (Kumppani), Davis, X. S. (Kumppani), Nikitin, A. (osallistuja), Wikman, P. (Kumppani), Pellinen, T. M. (Kumppani), Kaartinen, N. E. (Kumppani), Schwab, U. (Kumppani) & Horstmann, A. (Principal Investigator)
25/11/2021 → 14/12/2023
Projekti: Tutkimusprojekti
-
FOODNUTRI: Climate smart food and nutrition research infrastructure
Heinonen, M. (Projektinjohtaja), Mikkonen, K. S. (Osallistuja), Sandell, M. (Osallistuja), Piironen, V. (Osallistuja), Katina, K. (Osallistuja), Tenkanen, M. (Osallistuja), Jouppila, K. (Osallistuja), Koivula, H. (Osallistuja), Pajari, A.-M. (Osallistuja), Björkroth, J. (Osallistuja), Maunula, L. (Osallistuja), Säde, E. (Osallistuja), Mäkelä, J. (Osallistuja) & Niva, M. (Osallistuja)
01/12/2020 → 30/11/2021
Projekti: Muu projekti
-
LeguComf: EIT FOOD Innovative tools to produce legume-based foods for increased consumer acceptance
Pajari, A.-M. (Principal Investigator), Kuosmanen, S. (Osallistuja), Päivärinta, E. (Osallistuja) & Knaapila, A. (Osallistuja)
01/01/2020 → 31/12/2021
Projekti: Tutkimusprojekti
-
GOOD: Improved gut heath by wood-derived gums (Jane and Aatos Erkko Foundation)
Kynkäänniemi, E. K. (Osallistuja), Lahtinen, M. (Osallistuja), Pajari, A.-M. (Osallistuja) & Mikkonen, K. S. (Projektinjohtaja)
01/01/2020 → 31/12/2022
Projekti: Tutkimusprojekti
-
Dietary climate impact correlates ambiguously with health biomarkers- a randomised controlled trial in healthy Finnish adults
Saarinen, M., Pellinen, T. M., Kostensalo, J., Nousiainen, J., Joensuu, K., Itkonen, S. & Pajari, A.-M., maalisk. 2025, julkaisussa: European Journal of Nutrition. 64, 2, 14 Sivumäärä, 95.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle assessment
Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M. & Saarinen, M., tammik. 2025, julkaisussa: International journal of life cycle assessment. 30, 1, s. 93–109 17 SivumääräTutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Identifying gaps between perceived and actual intakes in Finnish adults: self-assessment of macronutrient intakes in relation to nutrition recommendations is challenging
Bäck, S., Pellinen, T., Päivärinta, E., Rautio, P., Isokangas, A., Erkkola, M. & Pajari, A.-M., 4 helmik. 2025, julkaisussa: Food & Nutrition Research. 69, 13 Sivumäärä, 10535.Tutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto -
Edunvalvonta kaipaa uudistamista
Patja, K. & Lehtovirta, M., 2024, julkaisussa: Suomen lääkärilehti. 79, 51-52, s. 2062-2063 2 SivumääräTutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Kommentti › Ammatillinen
Open accessTiedosto -
Effects of partial replacement of red and processed meat with non-soya legumes on bone and mineral metabolism and amino acid intakes in BeanMan randomised clinical trial
Itkonen, S. T., Karhu, P., Pellinen, T., Lehtovirta, M., Kaartinen, N. E., Männistö, S., Päivärinta, E. & Pajari, A.-M., 14 tammik. 2024, julkaisussa: British Journal of Nutrition. 131, 1, s. 82-91 10 SivumääräTutkimustuotos: Artikkelijulkaisu › Artikkeli › Tieteellinen › vertaisarvioitu
Open accessTiedosto
Aktiviteetit
-
Public Health Nutrition (Lehti)
Itkonen, S. (Arvioitsija (reviewer))
lokak. 2023Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypit › Käsikirjoitusten vertaisarviointi
-
14th European Conference on Nutrition FENS 2023
Itkonen, S. (Posteriesitys)
2023 → …Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypit › Konferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen
-
Journal of nutritional science (Lehti)
Itkonen, S. (Arvioitsija (reviewer))
lokak. 2023Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypit › Käsikirjoitusten vertaisarviointi
-
BMC Medicine (Lehti)
Itkonen, S. (Arvioitsija (reviewer))
elok. 2023Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypit › Käsikirjoitusten vertaisarviointi
-
British Journal of Nutrition (Lehti)
Itkonen, S. (Arvioitsija (reviewer))
kesäk. 2023Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypit › Käsikirjoitusten vertaisarviointi
Palkinnot
-
Poster Prize: Replacing dietary animal proteins with plant proteins dose-dependently decreases the gastrointestinal formation of N-nitroso compounds in healthy volunteers
Päivärinta, E. (Vastaanottaja), 13 syysk. 2018
Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset
Lehtileikkeet
-
Clinical Trial: Effects of Replacing Red Meat With Legumes on Biomarkers of Chronic Diseases in Healthy Men (Leg4Life)
24/10/2020
2 kohdetta/ Medianäkyvyys
Lehdistö/media
-
FODMAP: Could enzymes help boost tolerability in plant-based foods?
21/04/2020
3 kohdetta/ Medianäkyvyys
Lehdistö/media
-
The Effect of Pork With Modified Fat Composition and Berries on Plasma Fatty Acids and Fecal Compounds in Healthy Adults
02/10/2018
1 kohde/ Medianäkyvyys
Lehdistö/media