Julkaisut 1997 2019

2019

Differences in the dietary requirement for vitamin D among Caucasian and East African women at Northern latitude

Cashman, K. D., Ritz, C., Adebayo, F. A., Dowling, K. G., Itkonen, S. T., Öhman, T., Skaffari, E. J., Saarnio, E., Kiely, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., syyskuuta 2019, julkaisussa : European Journal of Nutrition. 58, 6, s. 2281–2291 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinin liian vähäisen ja liiallisen saannin terveysvaikutukset

Lamberg-Allardt, C. & Itkonen, S. T., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2087-2091 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

D-vitamiinitilanne Suomessa ja saantisuositukset

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 38, s. 2081-2086 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Hyvät tavat kunniaan

Lehtovirta, M., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 17, s. 1088 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKirjeAmmatillinen

The Impact of Nutrition Education Intervention with and Without a Mobile Phone Application on Nutrition Knowledge Among Young Endurance Athletes

Heikkila, M., Lehtovirta, M., Autio, O., Fogelholm, M. & Valve, R., syyskuuta 2019, julkaisussa : Nutrients. 11, 9, 12 Sivumäärä, 2249.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Tieteellinen näyttö on arvioitu systemaattisesti

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2019, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 74, 42, s. 2348-2349 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKommenttiAmmatillinen

2018

Changes in sleep quality with age-a 36-year follow-up study of Finnish working-aged adults

Hublin, C., Lehtovirta, M., Partinen, M., Koskenvuo, M. & Kaprio, J., elokuuta 2018, julkaisussa : Journal of Sleep Research. 27, 4, 7 Sivumäärä, 12623.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Development of a nutrition knowledge questionnaire for young endurance athletes and their coaches

Heikkila, M., Valve, R., Lehtovirta, M. & Fogelholm, M., maaliskuuta 2018, julkaisussa : Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 28, 3, s. 873-880 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Digiajan praktikukset odottavat työkalujaan

Lehtovirta, M., 2018, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 73, 41, s. 2376 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKommenttiAmmatillinen

Open access
Tiedosto

Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä

Valve, R., Itkonen, S., Huhtala, M., Jämsén, P., Mertanen, E., Mäkeläinen, P., Paavola, S., Raulio, S., Suominen, M. & Tuikkanen, R., 12 joulukuuta 2018, Helsinki: Valtioneuvoston kanslia. 87 Sivumäärä (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; nro 73/2018)

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

Open access

Investigations on protein-lipid interactions under oxidative conditions

Gurbuz, G., maaliskuuta 2018, Helsinki: University of Helsinki. 88 Sivumäärä

Tutkimustuotos: OpinnäyteVäitöskirjaArtikkelikokoelma

Open access

Low free 25-hydroxyvitamin D and high vitamin D binding protein and parathyroid hormone in obese Caucasians. A complex association with bone?

Saarnio, E., Pekkinen, M., Itkonen, S. T., Kemi, V., Karp, H., Ivaska, K. K., Risteli, J., Koivula, M-K., Kärkkäinen, M., Mäkitie, O., Sievänen, H. & Lamberg-Allardt, C., 28 helmikuuta 2018, julkaisussa : PLoS One. 13, 2, 16 Sivumäärä, 0192596.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Lääkäri määrää ja potilas tottelee

Lehtovirta, M., 2018, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 73, 21, s. 1392 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Open access
Tiedosto

Nutrition Knowledge Among Young Finnish Endurance Athletes and Their Coaches

Heikkilä, M., Valve, R., Lehtovirta, M. & Fogelholm, M., syyskuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism. 28, 5, s. 522-527 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Onnentoivotuksia ja yhdyskäytäviä

Lehtovirta, M., 2018, julkaisussa : Suomen lääkärilehti. 73, 5, s. 312 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Open access
Tiedosto

Oxidative and physical stability of oil-in-water emulsions prepared with quinoa and amaranth proteins

Gurbuz, G., Kauntola, V., Diaz, J. M. R., Jouppila, K. & Heinonen, M., maaliskuuta 2018, julkaisussa : European Food Research and Technology. 244, 3, s. 469-479 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Poor bioavailability of vitamin D2 from ultraviolet-irradiated D2-rich yeast in rats

Itkonen, S. T., Pajula, E. T., Dowling, K. G., Hull, G. L. J., Cashman, K. D. & Lamberg-Allardt, C. J. E., marraskuuta 2018, julkaisussa : Nutrition Research. 59, s. 36-43 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Protein-lipid co-oxidation in emulsions stabilized by microwave-treated and conventional thermal-treated faba bean proteins

Göbüz, G., Liu, C., Jiang, Z., Pulkkinen, M., Piironen, V., Sontag-Strohm, T. & Heinonen, M., kesäkuuta 2018, julkaisussa : Food Science & Nutrition. 6, 4, s. 1032-1039 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Rationale and Plan for Vitamin D Food Fortification: A Review and Guidance Paper

Pilz, S., Maerz, W., Cashman, K. D., Kiely, M. E., Whiting, S. J., Holick, M. F., Grant, W. B., Pludowski, P., Hiligsmann, M., Trummer, C., Schwetz, V., Lerchbaum, E., Pandis, M., Tomaschitz, A., Gruebler, M. R., Gaksch, M., Verheyen, N., Hollis, B. W., Rejnmark, L., Karras, S. N. & 15 muutaHahn, A., Bischoff-Ferrari, H. A., Reichrath, J., Jorde, R., Elmadfa, I., Vieth, R., Scragg, R., Calvo, M. S., van Schoor, N. M., Bouillon, R., Lips, P., Itkonen, S. T., Martineau, A. R., Lamberg-Allardt, C. & Zittermann, A., 2018, julkaisussa : Frontiers in Endocrinology. 9, 16 Sivumäärä, 373.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Tool development: increasing preschoolers' ability to delay gratification

Erkkola, M., Vepsäläinen, H., Ray, C., Suhonen, E., Lehtovirta, M., Skaffari, E. & Sajaniemi, N., marraskuuta 2018, julkaisussa : European Journal of Public Health. 28, s. 427-427 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKonferenssiesitelmän abstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Vitamin D Fortification of Fluid Milk Products and Their Contribution to Vitamin D Intake and Vitamin D Status in Observational Studies—A Review

Itkonen, S. T., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 9 elokuuta 2018, julkaisussa : Nutrients. 10, 8, 19 Sivumäärä, 1054.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Vitamin D intake, serum 25-hydroxyvitamin D status and response to moderate vitamin D3 supplementation: a randomised controlled trial in East African and Finnish women

Adebayo, F. A., Itkonen, S. T., Öhman, T., Skaffari, E., Saarnio, E. M., Erkkola, M., Cashman, K. & Lamberg-Allardt, C. J. E., maaliskuuta 2018, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 119, 4, s. 431-441 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2017

Bioactivities of alternative protein sources and their potential health benefits

Pihlanto, A., Mattila, P., Makinen, S. & Pajari, A. -M., 1 lokakuuta 2017, julkaisussa : Food & Function. 8, 10, s. 3443-3458 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bioavailability of phosphorus

Itkonen, S. T., Karp, H. J. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 1 tammikuuta 2017, Dietary Phosphorus: Health, Nutrition, and Regulatory Aspects. Uribarri, J. & Calvo, M. S. (toim.). Boca Raton: CRC Press, s. 221-233 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Consumption of healthy foods and associated socio-demographic factors among Russian, Somali and Kurdish immigrants in Finland

Adebayo, F. A., Itkonen, S. T., Koponen, P., Prättälä, R., Härkänen, T., Lamberg-Allardt, C. & Erkkola, M., toukokuuta 2017, julkaisussa : Scandinavian Journal of Public Health. 45, 3, s. 277-287 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Dietary phosphorus intake is negatively associated with bone formation among women and positively associated with some bone traits among men-a cross-sectional study in middle-aged Caucasians

Itkonen, S. T., Rita, H. J., Saarnio, E. M., Kemi, V. E., Karp, H. J., Kärkkäinen, M., Pekkinen, M. H., Laitinen, E. K., Risteli, J., Koivula, M-K., Sievanen, H. & Lamberg-Allardt, C. J. E., tammikuuta 2017, julkaisussa : Nutrition Research. 37, s. 58-66 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Letter to the Editor Re: McClure et al. Nutrients 2017, 9, 95

Itkonen, S. T. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2017, julkaisussa : Nutrients. 9, 6, 585.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access
Tiedosto

Lääkärinä etätyössä

Lehtovirta, M., 2017, julkaisussa : Erikoislääkäri. 27, 3, s. 103-105 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinen

The positive impact of general vitamin D food fortification policy on vitamin D status in a representative adult Finnish population: evidence from an 11-y follow-up based on standardized 25-hydroxyvitamin D data1,2,3

Jaaskelainen, T., Itkonen, S. T., Lundqvist, A., Erkkola, M., Koskela, T., Lakkala, K., Dowling, K. G., Hull, G. L. J., Kroger, H., Karppinen, J., Kyllonen, E., Harkanen, T., Cashman, K. D., Mannisto, S. & Lamberg-Allardt, C., 1 kesäkuuta 2017, julkaisussa : American Journal of Clinical Nutrition. 105, 6, s. 1512-1520 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Tryptophan and Cysteine Oxidation Products Dominate in α-Lactalbumin-Derived Peptides Analyzed with LC–MSn

Koivumäki, T. P., Gürbüz, G. & Heinonen, I. M., syyskuuta 2017, julkaisussa : Journal of Food Science. 82, 9, s. 2062-2069 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Western diet enhances intestinal tumorigenesis in Min/ plus mice, associating with mucosal metabolic and inflammatory stress and loss of Apc heterozygosity

Niku, M., Pajari, A-M., Sarantaus, L., Päivärinta, E., Storvik, M., Heiman-Lindh, A., Suokas, S., Nyström, M. & Mutanen, M., tammikuuta 2017, julkaisussa : Journal of Nutritional Biochemistry. 39, s. 126-133 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2016

Changes in intestinal immunity, gut microbiota, and expression of energy metabolism-related genes explain adenoma growth in bilberry and cloudberry-fed Apc(Min) mice

Päivärinta, E., Niku, M., Maukonen, J., Storvik, M., Heiman-Lindh, A., Saarela, M., Pajari, A-M. & Mutanen, M., 2016, julkaisussa : Nutrition Research. 36, 11, s. 1285-1297 13 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Development and validation of an interview-administered FFQ for assessment of vitamin D and calcium intakes in Finnish women

Itkonen, S. T., Erkkola, M., Skaffari, E., Saaristo, P., Saarnio, E. M., Viljakainen, H. T., Kärkkäinen, M. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 28 maaliskuuta 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 6, s. 1100-1107 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Effects of vitamin D-2-fortified bread v. supplementation with vitamin D-2 or D-3 on serum 25-hydroxyvitamin D metabolites: an 8-week randomised-controlled trial in young adult Finnish women

Itkonen, S. T., Skaffari, E., Saaristo, P., Saarnio, E. M., Erkkola, M., Jakobsen, J., Cashman, K. D. & Lamberg-Allardt, C., 14 huhtikuuta 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 7, s. 1232-1239 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access

Ellagitannin-rich cloudberry inhibits hepatocyte growth factor-induced cell migration and phosphatidylinositol 3-kinase/AKT activation in colon carcinoma cells and tumors in Min mice

Pajari, A-M., Päivärinta, E., Paavolainen, L., Vaara, E., Koivumäki, T., Garg, R., Heiman-Lindh, A., Mutanen, M., Marjomäki, V. & Ridley, A. J., 12 heinäkuuta 2016, julkaisussa : Oncotarget. 7, 28, s. 43907-43923 17 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Food fortification as a means to increase vitamin D intake

Itkonen, S. T. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2016, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 115, 11, s. 2075-2076 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access

Serum parathyroid hormone is related to genetic variation in vitamin D binding protein with respect to total, free, and bioavailable 25-hydroxyvitamin D in middle-aged Caucasians – a cross-sectional study

Saarnio, E. M., Pekkinen, M. H., Itkonen, S. T., Kemi, V. E., Karp, H. J., Kärkkäinen, M. U. M., Mäkitie, O. S. & Lamberg-Allardt, C. J. E., 2016, julkaisussa : BMC Nutrition. 2, 9 Sivumäärä, 46.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Suolistosyövän riskitekijät ja ehkäisyn mahdollisuudet

Mecklin, J-P., Malila, N., Kääriäinen, H., Pajari, A-M. & Färkkilä, M., 2016, julkaisussa : Duodecim. 132, s. 1145-1152

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Terveyden mobiilisovellukset - hyötyä vai huvia?

Hopia, H., Heikkilä, J. & Lehtovirta, M., 2016, julkaisussa : Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti. 14, 1, s. 44-46 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2015

Dietary Phosphorus Bioavailability and Associations with Vascular Calcification in a Middle-Aged Finnish Population

Itkonen, S. T., 2015, Helsinki: University of Helsinki. 124 Sivumäärä

Tutkimustuotos: OpinnäyteVäitöskirjaArtikkelikokoelma

Does food fortification with vitamin D improve the vitamin D status of the general population?

Jaaskelainen, T., Itkonen, S., Lundqvist, A., Mannisto, S., Erkkola, M. & Lamberg-Allardt, C., 2015, julkaisussa : Annals of Nutrition and Metabolism. 67, suppl.1, s. 131-132 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKonferenssiesitelmän abstraktiTutkimusvertaisarvioitu

Open access

Fosfori - tulevaisuuden kolesteroli? Lectio praecursoria

Itkonen, S. T., 2015, julkaisussa : Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 52, 3, s. 243-245 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

LC–MS investigations on interactions between isolated β-lactoglobulin peptides and lipid oxidation product malondialdehydeβ

Gürbüz, G. & Heinonen, M., 2015, julkaisussa : Food Chemistry. 175, s. 300-305 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Ravinto ja syöpä

Pajari, A-M., 2015, julkaisussa : Ravitsemusasiantuntija. 1/2015, s. 13-15 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

2014

Development and validation of a food frequency questionnaire for assessment of vitamin D and calcium intake in Finnish adults.

Itkonen, S., Erkkola, M., Skaffari, E., Saaristo, P., Saarnio, E. & Lamberg-Allardt, C., helmikuuta 2014, julkaisussa : Journal of Bone and Mineral Research. 29, s. S456-S456 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Letter to the Editor: Colorectal cancer risk and association with red meat - Is it inconsistent? Answer to the letter by Carpet, De Smet and Demeyer

Dragsted, L. O., Alexander, J., Amdam, G., Bryan, N., Chen, D., Haug, A., Karlsson, A. H., de Kok, T., Kulseng, B. E., Martin, R. J., Milkowski, A., Pajari, A-M., Pickowa, J., Rudi, K., Sodring, M. S., Oostindjer, M. & Egelandsdal, B., joulukuuta 2014, julkaisussa : Meat Science. 98, 4, s. 792-794 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Plant sterol and stanol intake in Finland: a comparison between users and nonusers of plant sterol- and plant stanol-enriched foods

Marttinen, M., Kosola, M., Ovaskainen, M-L., Mutanen, M. & Mannisto, S., 2014, julkaisussa : European Journal of Clinical Nutrition. 68, 5, s. 587-591 5 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu