• PL 8 (Siltavuorenpenger 10)

    00014

    Suomi

19972021

Tutkimustuotoksia vuodessa

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimuksen ja opetuksen kuvaus

Ari Poutiainen on monipuolinen säveltäjä, muusikko, tutkija ja pedagogi.

 

Pääinstrumenttiensa viulun ja alttoviulun ohella hän esiintyy soittaen esimerkiksi pianoa, kosketinsoittimia, kitaraa, bassokitaraa, nokkahuilua, tinapilliä, diatonista ja kromaattista huuliharppua, rumpuja sekä lyömäsoittimia. Hän myös laulaa. Usein hän käyttää harvinaista viisikielistä alttoviulua standardisoidun nelikielisen ohella. Hän on kehittänyt edistyksellistä viulun ja alttoviulun näppäilytekniikkaa. Tässä tuoreessa lähestymistavassa kyseisiä soittimia pidellään kitaran tavoin.

 

Poutiainen ylläpitää aktiiviseti kolmea luovaa uraa. Hän tekee, tutkii ja opettaa musiikkia.

 

SÄVELTÄMINEN JA ESIINTYMINEN: Poutiainen on varsin työllistetty säveltäjä. Teosrekisterissään on noin 150 teosta. Teoksia on laidasta laitaan, soolosoitinteoksista pienjazzyhtyekappaleisiin ja suurempiin sinfoniaorkesteriteoksiin asti. Poutiainen esiintyy yli 50 levytyksellä solistina, sektiosoittajana, sovittajana tai kapellimestarina. Hän soittaa erilaisissa yhtyeissä ja kokoonpanoissa. Näistä aktiivisimpia ovat The Bad Ass Brass Band, Ardency, Farther-Out ja Jyjy.

 

TUTKIMUS: Musiikin tohtoriksi Poutiainen valmistui 2009. Aikaisemmin hän keskittyi tutkimuksissaan jazzhistoriaan sekä -pedagogiikkaan, ja hän on esimerkiksi kehittänyt ainutlaatuisen, kattavan sormitusstrategian modernia jazzviuluimprovisointia varten. Julkaistu strategia on nimeltään "Stringprovisation". Kansainvälisissä arvioissa se nimettiin jo pian ilmestymisensä jälkeen alansa merkittävimmäksi pioneeritutkimuksesi ja kehittämissaavutukseksi. Viime aikoina Poutiainen on tutkimustyössään paneutunut erityisesti musiikkikasvatukseen, luovuuteen, improvisaatioon sekä innovaatioon.

 

PEDAGOGIIKKA: Poutiainen työskentelee Helsingin yliopistossa musiikin didaktiikan yliopistonlehtorina. Lisäksi hän johtaa orkestereita ja pitää mestarikursseja ulkomailla sekä antaa tuntiopetusta esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa.

Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • Musiikkikasvatus
  • 6131 Teatteri, tanssi, musiikki, muut esittävät taiteet
  • Jazz ja klassinen musiikki
  • Taiteellinen tutkimus
  • Luovuus ja innovatiivisuus

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö

Viimeisin maa-/aluetasolla toteutettu yhteistyö. Saat tarkempia lisätietoja pisteitä napauttamalla, tai