Ei valokuvaa: Juhani Ihanus
 • PL 9 (Siltavuorenpenger 3A)

  00014

  Suomi

1981 …2019
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Ansioluettelo

Juhani Ihanus has belonged to the Faculty of the University of Helsinki since 1982 (PhD in psychology in 1990), and he is currently a Senior Lecturer in Psychology. He also has the title of Docent in Cultural Psychology (at the University of Helsinki), in Art Education and Art Psychology (at Aalto University) and in the History of Science and Ideas (at the University of Oulu). He has been a visiting scholar at the London School of Economics and Political Science, at the University of Cambridge and at Tallinn University.

Starting from 1982, every academic year Ihanus has had several lecture and web courses on clinical psychology, personality psychology, developmental psychology, psychotherapy, history of psychology, theoretical psychology, and psychology of art and literature. He has had several supervisory works at the graduate and postgraduate levels, and he has been a pre-examiner and an opponent of several doctoral dissertations. He has been a member of the board of directors at the Open University of the University of Helsinki (2007–2010, a vice-member 2010–2014), and in 2014–2017 he has been a member of the executive board of the Open University. He has been a chief of several continuing education training programmes since 1989. 

Ihanus is an author for 450 publications, including refereed articles in scientific journals, refereed book articles, 13 books, 11 edited books, as well as essays, reviews, popular articles and schoolbooks. He has published in different areas of psychology, psychoanalysis, psychohistory, history of science, literature and visual arts. As a pioneer of poetry therapy in Finland he has written and edited several books about poetry therapy and therapeutic writing. He is a founder and an honorary member of the Finnish Association for Biblio/Poetry therapy. He is a member of the Editorial Board of The Arts in Psychotherapy, Journal of Poetry Therapy, Journal of Psychohistory, Scriptum: Creative Writing Research Journal and Kirjallisuusterapia, a Co-Editor-in-Chief of Psykoterapia, and a reviewer of several acadamic journals. At the Psychology Section of the Board for National (Finnish) Student Examinations Ihanus acts as a censor.            

Besides scientific publications, Ihanus has written four books of poetry (two of them in English), two books of aphorisms (the other in English), a book of short prose, literary essays, critiques and separate poems published in different forums. Ihanus is a member of both The Union of Finnish Writers and The Finnish Association of Non-fiction Writers. Ihanus has translated works from English, German and French into Finnish (among them works by G. C. Lichtenberg, E. M. Cioran, Juliet Mitchell and Karl Kraus). He is also a member of the transartistic and -disciplinary Sjählö 9 group, and has taken part in its exhibitions and activities.

Ansioluettelo

Juhani Ihanus, FT, on psykologian lehtori Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa, kulttuuripsykologian dosentti Helsingin yliopistossa, aate- ja oppihistorian dosentti Oulun yliopistossa sekä taidekasvatuksen ja taidepsykologian dosentti Aalto-yliopistossa.

Hän on toiminut Helsingin yliopistossa vuodesta 1982 lähtien opettaja- ja tutkijatehtävissä. Lukuvuosittain hän on pitänyt sekä lähiopetuksessa että verkko-opetuksessa kursseja, joiden aiheina ovat olleet kliininen psykologia, persoonallisuuspsykologia, kehityspsykologia, psykoterapia, psykologian historia, psykologian teoriat sekä taiteen ja kirjallisuuden psykologia. Hän väitteli psykologian alalta vuonna 1990. Hän on ollut vierailevana tutkijana mm. London School of Economics and Political Sciencessa, Cambridgen yliopistossa ja Tallinnan yliopistossa. Hän on ollut Helsingin yliopiston yliopistokollegion varajäsen (2010–2014) sekä Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtokunnan jäsen (2007–2010) ja varajäsen (2010–2014). Vuosina 2014-2017 hän on ollut Avoimen yliopiston johtoryhmän jäsen sekä Studia Generalia -ohjausryhmän jäsen. Hän on ollut ja on edelleen myös täydennyskoulutusten johtajana ja tieteellisenä johtajana, mm. Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:ssa (ent. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia), TYT:ssä, OYT:ssä ja Eino Roiha -instituutissa.

Ihanuksen kirjalliseen tuotantoon kuuluu yhteensä 450 sekä kansainvälistä että kotimaista julkaisua (mm. teoksia, artikkeleita, esseitä ja arvosteluja). Hän on kirjoittanut 13  ja toimittanut 11 teosta sekä julkaissut tieteellisiä ja yleistajuisia artikkeleita ja esseitä psykologian monilta eri alueilta, oppi-, tieteen- ja psykohistoriasta, kirjallisuudesta, kirjallisuusterapiasta sekä kuvataiteista. Ihanuksen tuotantoon kuuluu myös useita kaunokirjallisia teoksia. Hän on Suomen Kirjailijaliiton jäsen sekä Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän osallistuu myös poikkitieteellisen ja -taiteellisen Sjählö 9 -ryhmän toimintaan. Ihanus on suomentanut mm. G. C. Lichtenbergin, E. M. Cioranin, Juliet Mitchellin ja Karl Krausin tuotantoa. Hän on toiminut ja toimii eri lehtien (mm. The Arts in Psychotherapy, Journal of Poetry Therapy, Journal of Psychohistory, Scriptum: Creative Writing Research Journal, Psykoterapia, Kirjallisuusterapia) toimitusneuvostossa tai toimituskunnassa sekä useiden lehtien refereenä. Hän on Psykoterapia-lehden toinen päätoimittaja. Ihanus on kirjallisuusterapian uranuurtajia maassamme, Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n perustajajäsen, hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja ja nykyään hallituksen jäsen. Hän toimii myös Ylioppilastutkintolautakunnan sensorina. International Association of Psychohistory ja Therapeia-yhdistys ovat antaneet hänelle kunniamainintansa huomattavista saavutuksista psykohistorian ja psykoterapian aloilla. Hän on ohjannut lukuisia väitöskirjan tekijöitä ja toiminut useiden väitöskirjojen esitarkastajana ja vastaväittäjänä. Hän on luennoinut oman yliopistollisen opetuksensa lisäksi laajalti kotimaassa ja ulkomailla sekä tieteellisissä että yleissivistyksellisissä yhteyksissä.

 

Koulutus / tieteellinen pätevyys

FT (Psykologia)

Tieteenalat

 • 515 Psykologia
 • kulttuuripsykologia
 • kliininen psykologia
 • psykohistoria
 • psykologian historia
 • taiteen psykologia
 • kirjallisuuden psykologia

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Julkaisut 1981 2019

An exuberant voice among many psychohistorical voices

Ihanus, J., 2019, julkaisussa : Clio's psyche.. 25, 2, s. 169-172 4 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Bestiality and zoophilia: On sexual abuse and sexual orientation

Ihanus, J., 2019, julkaisussa : Clio's psyche.. 25, 2, s. 137-145 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Konferenssinavigointia Baltimoressa

Ihanus, J., 2019, julkaisussa : Kirjallisuusterapia. 27, 2, s. 31-33 3 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

"Toiminut asiantuntijana" - Liisa Keltikangas-Järvisen haastattelu

Ihanus, J. & Lindfors, K., 2019, julkaisussa : Psykoterapia : Therapeia-säätiön jäsenlehti.. 38, 3, s. 264-274 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access
Tiedosto

Transformative words: Writing otherness and identities

Ihanus, J., 2019, New York: Nova Science Publishers. 330 Sivumäärä

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaTieteellinenvertaisarvioitu

Projektit 2014 2016

 • 1 Päättynyt

Aktiviteetit 2011 2018

Sanallistaminen luovuusterapioissa -koulutuksen 2018 (30 op) tieteelllinen johtaja

Juhani Ihanus (Opettaja)
1 tammikuuta 201831 joulukuuta 2018

Aktiviteetti: Muiden aktiviteettien tyypitTyypit: Muut aktiviteetit - Muu opetustyö

Journal of Psychohistory (Lehti)

Juhani Ihanus (Toimituskunnan jäsen (member of editorial board))
1 tammikuuta 201831 joulukuuta 2018

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitTiedelehden toimittaja

Art and wellbeing

Juhani Ihanus (Puhuja: esitelmän pitäjä)
1 maaliskuuta 2018

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Scriptum : Creative writing studies (Lehti)

Juhani Ihanus (Toimituskunnan jäsen (member of editorial board))
1 tammikuuta 201831 joulukuuta 2018

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitTiedelehden toimittaja

Kirjallisuusterapian perusteet -täydennyskoulutuksen 2018-2019 (30 op) tieteelllinen johtaja

Juhani Ihanus (Opettaja)
1 kesäkuuta 201831 joulukuuta 2018

Aktiviteetti: Muiden aktiviteettien tyypitTyypit: Muut aktiviteetit - Muu opetustyö