• PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Suomi

19972021

Research output per year

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Ansioluettelo

Olen ruoan aistittavan laatututkimuksen professori Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla Viikin kampuksella maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Olen myös aistinvaraisen havaitsemisen professori Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa sekä flavorikemian ja aistimisen dosentti. Monell Chemical Senses Centerissä (USA) affiliated scientist (2018-2020). Väittelin Turun yliopistosta pääaineenani elintarvikekemia. Kuulun sekä Helsingissä että Turussa PI tutkijoihin ja projektisalkkuani rahoittaa parhaillaan Suomen Akatemia, Business Finland ja erilaiset yritykset. Oma tiimini on nimeltään Aistit ja ruoka (Sandell lab). Olen verkostoinunut Suomessa ja ulkomailla. Aktiitivinen E3S-toimija (European Sensory Science Society, työryhmät: taste sensitivity, children). Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ryn pj. Työssä minua inspiroi monitieteinen tekeminen, sekä eritysesti ihmisten yksilölliset aistimaailmat, moniaistinen kokeminen ja näiden vaikutus arjessamme.

Palkinnot: The Polak Young Investigator Award (2006), Suomen akatemian akatemiapalkinto yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta (2012), vuoden dosentti 2017 (Turun yliopisto & Åbo Akademi)

Tutkimuksen ja opetuksen kuvaus

Olen professorina Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Vastuullani ovat kurssit ETK-240 ja FOOD116. Aloitin yliopisto-opettajaurani Turun yliopistossa vuonna 1997. Olen suorittanut Yliopistopedagogiset opinnot 60 op. Ohjannut useita pro gradutöitä Turun yliopistossa ja väitöskirjoja. Parhaillaan olen virallisena ohjaajana kahdeksassa väitöskirjassa.  Yliopisto-opetuksen lisäksi käyn paljon kentällä luennoimassa mm. AIstimisen yksilöllisyydestä, Yksilöllistä makumaailmoistamme ja Moniaistisen kokemisen ihmeellisestä maailmasta. Olen päässyt opettamaan niin Lasten yliopistossa kuin Ikäihmisten yliopistossa.

Koulutus / tieteellinen pätevyys

Flavorikemia ja aistiminen, dosentti, University of Turku, Faculty of Mathematics and Natural Sciences

elintarvikekemia, FT, University of Turku, Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Asemat yliopiston ulkopuolella

professori , University of Turku, Faculty of Medicine

1 syyskuuta 201931 elokuuta 2021

affiliated scientist, Monell Chem Senses Ctr, Monell Chemical Senses Center, University of Pennsylvania

31 tammikuuta 201831 joulukuuta 2020

Tieteenalat

  • 416 Elintarviketieteet
  • Aistinvarainen tutkimus
  • maku
  • ihmiskokemus
  • moniaistinen kokemus

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Julkaisut

Cross-national differences in child food neophobia: A comparison of five European countries

Proserpio, C., Almli, V. L., Sandvik, P., Sandell, M., Methven, L., Wallner, M., Jilani, H., Zeinstra, G. G., Alfaro, B. & Laureati, M., huhtikuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 81, 9 Sivumäärä, 103861.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Fruit and vegetable consumption among 3-5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association?

Kahkonen, K., Hujo, M., Sandell, M., Ronka, A., Lyytikainen, A. & Nuutinen, O., kesäkuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 82, 9 Sivumäärä, 103886.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Individual differences in texture preferences among European children: Development and validation of the Child Food Texture Preference Questionnaire (CFTPQ)

Laureati, M., Sandvik, P., Almli, V. L., Sandell, M., Zeinstra, G. G., Methven, L., Wallner, M., Jilani, H., Alfaro, B. & Proserpio, C., maaliskuuta 2020, julkaisussa : Food Quality and Preference. 80, 9 Sivumäärä, 103828.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Linking volatile and non-volatile compounds to sensory profiles and consumer liking of wild edible Nordic mushrooms

Aisala, H., Manninen, H., Laaksonen, T., Linderborg, K. M., Myoda, T., Hopia, A. & Sandell, M., 30 tammikuuta 2020, julkaisussa : Food Chemistry. 304, 9 Sivumäärä, 125403.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Factors explaining individual differences in taste sensitivity and taste modality recognition among Finnish adults

Puputti, S., Aisala, H., Hoppu, U. & Sandell, M., elokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Sensory Studies. 34, 4, 11 Sivumäärä, 12506.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Projektit

Global Consortium for Chemosensory Research

Sandell, M. & Knaapila, A.

21/03/2020 → …

Projekti: Tutkimusprojekti

Human taste sensitivity and multisensory perception of food

Sandell, M., Hoppu, U. & Puputti, S.

01/09/201731/08/2021

Projekti: Tutkimusprojekti

Innovative consumer-driven multisensory food experience

Sandell, M., Forsman, L., Lundén, S. & Hopia, A.

01/01/201730/06/2020

Projekti: Tutkimusprojekti

Olfactory healthcare application

Sandell, M.

01/04/201631/12/2018

Projekti: Tutkimusprojekti

Value added compounds from food industry by-products

Sandell, M.

01/05/201530/06/2017

Projekti: Tutkimusprojekti

Palkinnot

Akatemiapalkinto

Mari Anneli Sandell (Vastaanottaja), 9 marraskuuta 2012

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Polak Young Investigator Award

Mari Sandell (Vastaanottaja), 26 huhtikuuta 2006

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Vuoden dosentti

Mari Anneli Sandell (Vastaanottaja), 20 maaliskuuta 2017

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Aktiviteetit

  • 15 Väitöskirjan esitarkastaja
  • 10 Jäsenyys tai muu rooli suomalaisessa tai kansainvälisessä julkisen sektorin organisaatiossa
  • 8 Konferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen
  • 1 Kutsuesitelmä

Elintarviketieteiden seura, Aistinvaraisen tutkimuksen jaosto (Ulkoinen yksikkö)

Mari Sandell (Puheenjohtaja)
8 huhtikuuta 2020 → …

Aktiviteetti: JäsenyystyypitJäsenyys tai muu rooli suomalaisessa tai kansainvälisessä julkisen sektorin organisaatiossa

Pre-examiner of PhD Thesis, Kati Väkeväinen

Mari Sandell (Esitarkastaja)
2020 → …

Aktiviteetti: TutkimustyypitVäitöskirjan esitarkastaja

Pre-examiner of PhD Thesis, Kaisa Sandell

Mari Sandell (Esitarkastaja)
2020 → …

Aktiviteetti: TutkimustyypitVäitöskirjan esitarkastaja

EuroSense 2020: 9th European Conference on Sensory and Consumer Researc h

Mari Sandell (Tieteellisen komitean jäsen)
2020 → …

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Pre-examiner of PhD thesis Petteri Puska

Mari Sandell (Esitarkastaja)
2019 → …

Aktiviteetti: TutkimustyypitVäitöskirjan esitarkastaja