Valokuva: Marina Heinonen
  • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Suomi

1990 …2019
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Ansioluettelo

Marina Heinonen has a chair as Professor of Food Safety (Chemical Food Safety). Previously she has held a position as  Professor of Functional Foods for a 5-year term (2002-2007). Since 1990, she has held a teaching position in food chemistry. She earned her doctoral degree in Food Science (Food Chemistry) at the University of Helsinki in 1990 after having completed the degrees of M.S. (Food Science & Nutrition) in 1988 at the University of Rhode Island, USA and M.Sc. (Food Chemistry) in 1986 at the University of Helsinki. In 2007-2012 she has been a member of the Research Council for Biosciences and Environment at the Academy of Finland. She is serving as an evaluator for research grants at the European Research Council since 2017 and earlier also in 2010-2015. Her ongoing international activites include scientific expert membership since 2004 at the European Food Safety Authority (EFSA) NDA Panel and its working groups on health claims (untill 2018) and novel foods (ongoing). She was a board member of the Nordic LipidForum 1993-2013. She is the current head of the Department of Food and Nutrition (2018-) with prior experience as the vice head of the Department of Food and Environmental Sciences. Apart from carrying out scientific research she takes an active interest in expressing opinions in the public media concerning chemical food safety and health beneficial effects  of foods.

Her research interest include:

  • chemical food safety: reactions in foods
  • protein oxidation and protein-lipid interactions
  • functional properties of  plant phenolics
  • action of natural antioxidants such as phenolic compounds and carotenoids
  • food composition: flavonoids, phenolic acids, carotenoids, tocopherols, tocotrienols, fat and fatty acids

Tieteenalat

  • 416 Elintarviketieteet

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Julkaisut 1990 2019

Lisäaineiden uudelleenarviointi jatkuu

Heinonen, I. M., maaliskuuta 2017, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 2017, 2, s. 24-25 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

Vitamin C and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage: evaluation of a health claim pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006

Turck, D., Siani, A. & EFSA NDA Panel, 27 tammikuuta 2017, julkaisussa : EFSA Journal. 15, 1, 8 Sivumäärä, 4685.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

Open access

Effects of Enzymatic Hydrolysis of Fava Bean Protein Isolate by Alcalase on the Physical and Oxidative Stability of Oil-in-Water Emulsions

Liu, C., Bhattarai, M., Mikkonen, K. S. & Heinonen, M., 22 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67, 23, s. 6625-6632 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of microbial transglutaminase treatment on physiochemical properties and emulsifying functionality of faba bean protein isolate

Liu, C., Damodaran, S. & Heinonen, I. M., tammikuuta 2019, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 99, s. 396-403 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Projektit 1997 2018

  • 8 Päättynyt

Palkinnot

Duodecim-lehden kirjoituspalkinto: Ruoan lisäaineet ja terveellisyys

Marina Heinonen (Vastaanottaja), 14 marraskuuta 2014

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Aktiviteetit 1993 2019

Kesäherkut kaikilla lisäaineilla: Kasvi, koeputki vai majava?

Marina Heinonen (Puhuja)
3 elokuuta 2017

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

Kesäherkut kaikilla lisäaineilla: Munkkia, höyheniä ja selluloosaa

Marina Heinonen (Puhuja)
29 kesäkuuta 2017

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

Webinar: scientific aspects to consider when preparing a novel food application

Marina Heinonen (Puhuja)
15 kesäkuuta 2017

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitKutsuesitelmä

Tieteen päivät 2017

Marina Heinonen (Osallistuja)
13 tammikuuta 2017

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitPublic Talks

Helsinki Health Week

Marina Heinonen (Osallistuja)
20 tammikuuta 2019

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitPublic Talks