Valokuva: Marja Tiilikainen
  • PL 18 (Unioninkatu 35), 324

    HELSINGIN YLIOPISTO

    Suomi

20052019
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimuksen ja opetuksen kuvaus

Olen kiinnostunut ja tehnyt tutkimusta arjen islamista, terveyden, sairauden ja parantamisen kulttuurisista ulottuvuuksista, transnationaalisista hoitokäytännöistä sekä maahanmuuttajanaisten ja -perheiden elämästä. Olen tutkinut erityisesti somalialaisia maahanmuuttajia ja käytän pääasiassa etnografisia menetelmiä. Olen tehnyt kenttätyötä Suomessa, Somalimaassa ja Torontossa.

Väitöskirjani Arjen islam: Somalinaisten elämää Suomessa (Vastapaino 2003) liittyi uskontotieteen ja lääketieteellisen antropologian aloihin. Sen jälkeen olen työskennellyt ja johtanut useita tutkimushankkeita, useimmiten Suomen Akatemian rahoituksella.

Toimin akatemiatutkijana ja teen tutkimusta aiheesta Islam ja turvallisuus uudelleentarkasteltuina: Transnationaaliset somaliperheet Suomessa, Kanadassa ja Somaliassa (2012-2017). Tutkimus selvittää inhimillisen turvallisuuden kokemuksia, rakentumista ja organisoitumista transnationaalisissa somaliperheissä. Se tarjoaa vertailevan näkökulman siihen kuinka muslimit Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikan Sarvessa kokevat ja taktisesti elävät muslimina olemiseen liittyvien epävarmuuksien kanssa, ja kuinka he luovat turvallisuuden tunnetta transnationaalisten perheiden, arjen islamin ja kansallisvaltioiden tarjoamissa puitteissa. Aineisto kerätään monipaikkaisella etnografialla Helsingissä, Torontossa ja Pohjois-Somaliassa. Tutkimus tuottaa uutta teoreettista ja empiiristä tietoa inhimillisen turvallisuuden, islamin, maahanmuuton, transnationaalisten perheiden ja kansallisten politiikkojen risteyskohdista.

Johdan Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta "Transnationaaliset muslimiavioliitot: Hyvinvointi, laki ja sukupuoli" (2013-2017) ja Koneen säätiön rahoittamaa hanketta "Nuoret muslimit ja resilienssi: Osallistava tutkimus" (2016-2018. Johtamani toinen viimeaikainen hanke "Somalis in Helsinki" oli osa vertailevaa kansainvälistä tutkimusta, jossa tarkasteltiin somalialaisten integroitumista seitsemässä Euroopan kaupungissa. Hankkeen rahoittaja oli Open Society Foundations ja se päättyi vuonna 2013. 

Osallistun aktiivisesti somalitutkimuksen verkostoihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Teen läheistä yhteistyötä Suomen Somalia-verkoston kanssa joka on kattojärjestö Somaliaan kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille, ja toimin päätoimittajana verkoston julkaisemassa Afrikan Sarvi -verkkolehdessä.

Käyn usein luennoimassa maahanmuuttajien terveyteen, Suomen muslimeihin, transnationaalisiin somaliperheisiin sekä Somalian kehitykseen liittyvistä aiheista. Opetan myös yliopistolla ja ohjaan sekä pro gradu -töitä että väitöskirjoja valmistelevia opiskelijoita.

 

Tieteenalat

  • 5141 Sosiologia

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Julkaisut 2005 2019

Introduction: wellbeing, family life, and transnational Muslims in the West

Al-Sharmani, M., Tiilikainen, M. & Mustasaari, S., 2019, Wellbeing of Transnational Muslim Families : Marriage, Law and Gender. Tiilikainen, M., Al-Sharmani, M. & Mustasaari, S. (toim.). Abingdon: Routledge, s. 1-21 21 Sivumäärä (Studies in Migration and Diaspora).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Usage of healthcare services and preference for mental healthcare among older Somali immigrants in Finland

Mölsä, M. E., Tiilikainen, M. & Punamäki, R-L., 18 elokuuta 2019, julkaisussa : Ethnicity & Health. 24, 6, s. 607-622 16 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Wellbeing of Transnational Muslim Families: Marriage, Law and Gender

Tiilikainen, M. (toim.), Al-Sharmani, M. (toim.) & Mustasaari, S. (toim.), 2019, 1. toim. London: Routledge, Taylor & Francis. 188 Sivumäärä (Studies in Migration and Diaspora)

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirja

Causal attributions of mental health problems and depressive symptoms among older Somali refugees in Finland

Kuittinen, S., Mölsä, M. E., Punamäki, R-L., Tiilikainen, M. E. & Honkasalo, M-L., 2017, julkaisussa : Transcultural Psychiatry. 54, 2, s. 211-238 28 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Projektit 2008 2018

  • 7 Päättynyt

Young Muslims and Resilience: A Participatory Study

Tiilikainen, M., Oikarinen-Jabai, H., Gelle, A., Elfadl, W., Onodera, H. & Adam, A.

01/01/201631/12/2018

Projekti: Tutkimusprojekti

Transnationaaliset muslimiavioliitot: hyvinvointi, laki ja sukupuoli

Tiilikainen, M., Ismail, A., Al-Sharmani, M., Mustasaari, S., Hautaniemi, P. & Hart, L.

Unknown funder

01/09/201331/08/2017

Projekti: Tutkimusprojekti

Somalis in Helsinki

Tiilikainen, M., Ismail, A. & Tuusa, E.

01/12/201230/11/2013

Projekti: Tutkimusprojekti

Turvallisuus, hallinto ja identiteetit muutoksessa - Diasporan rooli Afrikan sarven kehityksessä

Laakso, L., Tiilikainen, M., Hautaniemi, P., Abdile, M. & Pirkkalainen, P.

Suomen Akatemia

01/01/201131/12/2011

Projekti: Tutkimusprojekti

Palkinnot

John Morton prize

Marja Tiilikainen (Vastaanottaja), 20 kesäkuuta 2016

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Aktiviteetit 1998 2018

Nuorten muslimien arki ongelmakeskeisten puhetapojen varjossa

Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Marja Elina Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
17 syyskuuta 2018

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Numur - islam ja minä

Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Marja Elina Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Wisam Elfadl (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Adam Adam (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Tuulia Hämäläinen (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
1 marraskuuta 201717 marraskuuta 2017

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Numur - islam ja minä

Marja Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Wisam Elfadl (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Adam Adam (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Tuulia Hämäläinen (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
1 marraskuuta 201717 marraskuuta 2017

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Transcultural Psychiatry (Lehti)

Marja Tiilikainen (Arvioitsija (reviewer))
18 toukokuuta 2017

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi

Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti (Lehti)

Marja Tiilikainen (Arvioitsija (reviewer))
23 toukokuuta 2017

Aktiviteetti: Julkaisun vertaisarvioinnin ja toimituksellisen työn tyypitKäsikirjoitusten vertaisarviointi