• PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2), 4015

  HELSINGIN YLIOPISTO

  Suomi

 • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

  00014

  Suomi

 • Suomi

1989 …2022

Tutkimustuotoksia vuodessa

Henkilökohtainen profiili

Tutkimuskohteet

Tutkimus on keskittynyt nisäkkäiden sisäkorvan ja aivojen kehityksen geneettiseen säätelyyn ja erityisesti transkriptiotekijöiden Gata2 ja Gata3 rooliin tässä. Geneettisesti muokattujen hiirimallien avulla on selvinnyt, että kumpaakin tekijää tarvitaan sisäkorvan muodon kehitykseen ja lisäksi Gata3 on tärkeä kuuloaistinsolujen normaalille kehitykselle.

Aivoissa Gata2, yhdessä Gata3 ja Tal1 tekijöiden kanssa, on tärkeä erityisesti GABA-neuroneiden erilaistumiselle. Nämä neuronit säätelevät yhdessä glutamatergisten neuroneiden kanssa monia keski – ja taka-aivojen dopaminergisia ja serotonergisia tumakkeita ja siten eläinten käyttäytymistä, mielialaa, muistia ja liikkumista. Keski- ja taka-aivojen alueet sisältävät hyvin monia erilaisia neuroneita, jotka muodostavat yhdessä eläinten toimintoja ohjaavia verkostoja, mutta näiden neuroneiden erilaistumista ja monimuotoisuuden kehittymistä ei tunneta hyvin eikä niitä tekijöitä, jotka tätä monimuotoisuutta säätelevät.

Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää mitä geenejä nämä neuronit ilmentävät ja miten niiden monimuotoisuus ohjautuu geneettisesti. Erityisesti on tutkittu yksittäisten solujen monimuotoisuutta RNA-profiloinnin avulla yhteistyössä Juha Partasen (HY, bio-ja ympäristötieteellinen tiedekunta) kanssa.

Tieteenalat

 • 1184 Genetiikka, kehitysbiologia, fysiologia
 • 1182 Biokemia, solu- ja molekyylibiologia
 • 413 Eläinlääketiede

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö

Viimeisin maa-/aluetasolla toteutettu yhteistyö. Saat tarkempia lisätietoja pisteitä napauttamalla, tai