Valokuva: Ndegwa Maina
  • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Suomi

20052021
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimuksen ja opetuksen kuvaus

After completing my masters degree in Food Science, I engaged myself in exploring the carbohydrate chemistry horizon in my Ph.D studies. My main research interest is structural analysis of oligo- and polysaccharides by NMR and mass spectroscopy, as an intiative in understanding there structure-function relationship. For a more wholesome picture I am also interested in analysis of the physicochemical properties such as molecular weight and intrinsic viscosity.

I completed my PhD in 2012. In my PhD, I studied the structure  and content of exopolysaccharides (EPS) from microbes with potential application in Sourdough technology.  EPS are unique food hydrocolloids as they can be produced in situ during food fermentation. In-situ production is advantageous because such EPS are not considered additional artificial ingredients and are consequently not subject to food additive regulations. In-situ EPS production is therefore a potential technique for replacing hydrocolloid additives used in fermented food production.

Currently am working as a postdoc in the cereal technology division of the Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki. In the project  we are studying the oxdation of cereal B-glucan. We are mainly focusing on the oxidation products and rheological properties of the oxidized B-glucan.

Koulutustiedot

Ph.D Food Science 2012
M.Sc Food Science 2006

Tieteenalat

  • 416 Elintarviketieteet
  • 411 Maatalous ja metsätieteet

Kansainvälinen ja kotimainen yhteistyö Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Julkaisut 2006 2019

Environmentally-compatible alkyd paints stabilized by wood hemicelluloses

Mikkonen, K. S., Kirjoranta, S., Xu, C., Hemming, J., Pranovich, A., Bhattarai, M., Peltonen, L., Kilpeläinen, P., Maina, N., Tenkanen, M., Lehtonen, M. & Willför, S., 16 maaliskuuta 2019, julkaisussa : Industrial Crops and Products. 133, s. 212-220

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Influence of dextran synthesized in situ on the rheological, technological and nutritional properties of whole grain pearl millet bread

Wang, Y., Compaore-Sereme, D., Sawadogo-Lingani, H., Coda, R., Katina, K. & Maina, N. H., 1 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 285, s. 221-230 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Spruce galactoglucomannan-stabilized emulsions as essential fatty acid delivery systems for functionalized drinkable yogurt and oat-based beverage

Valoppi, F., Maina, N., Allen, M., Miglioli, R., Kilpelainen, P. O. & Mikkonen, K. S., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1387-1398 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Dextran produced in situ as a tool to improve the quality of wheat-faba bean composite bread

Wang, Y., Sorvali, P., Laitila, A., Maina, N. H., Coda, R. & Katina, K., marraskuuta 2018, julkaisussa : Food Hydrocolloids. 84, s. 396-405 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Effects of Processing on the Functionality of Cereal Polysaccharides

Maina, N. H. & Katina, K., 2018, julkaisussa : Cereal Foods World. 63, 3, s. 114-115 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuPääkirjoitusTieteellinen

Projektit 2005 2021

Palkinnot

Award for Masters Thesis

Ndegwa Maina (Vastaanottaja), 1 syyskuuta 2006

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Award for PhD Thesis

Ndegwa Maina (Vastaanottaja), 9 huhtikuuta 2013

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Aktiviteetit 2006 2016

Diarra Compaore

Ndegwa Maina (Isäntä)
21 marraskuuta 201612 helmikuuta 2017

Aktiviteetti: Vierailijan isännöinnin tyypitIsännöity akateeminen vierailu Helsingin yliopistossa

Influence of oxidation and acid induced degradation on the properties of starch pastes and starch gels

Ndegwa Maina (Puhuja)
16 toukokuuta 201620 toukokuuta 2016

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

THE ROLE OF PHYTATE IN THE KINETICS OF BETA-GLUCAN OXIDATIVE DEGRADATION

Yujie Wang (Ohjaaja), Tuula Stina Sontag-Strohm (Sivuohjaaja), Henry Ndegwa Maina (Sivuohjaaja)
1 helmikuuta 20161 elokuuta 2016

Aktiviteetti: TutkimustyypitMuun opinnäytteen ohjaus (pro gradu, lisensiaattityö)

AFRICAN - FINNISH BIOECONOMY AND AGRICULTURE BUSINESS OPPORTUNITIES - SEMINAR

Ndegwa Maina (Puhuja: esitelmän pitäjä)
8 syyskuuta 2015

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Department of Chemistry, University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU

Ndegwa Maina (Vieraileva tutkija)
22 kesäkuuta 201525 kesäkuuta 2015

Aktiviteetti: Ulkoisessa instituutiossa vierailun tyypitAkateeminen vierailu toiseen organisaatioon