Valokuva Sirpa Tenhunen
20052020

Tutkimustuotoksia vuodessa

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Ansioluettelo

VTT Sirpa Tenhunen työskentelee sosiaali- ja kulttuuriantropologian professorina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusintressinsä kattavat teknologian, innovaatioiden ja uusviestinten tutkimuksen samoin kuin antropologiset näkökulmat kehityskysymyksiin, politiikkaan, talouteen, sukupuolijärjestelmään ja sukulaisuuteen. Hän on tehnyt etnografista kenttätyötä niin Intian maaseudulla kuin kaupungeissakin. Hänen uusin tutkimuksensa A Village Goes Mobile: Telephony, Mediation and Social Change in Rural India ilmestyi huhtikuussa 2018 Oxford University Pressiltä. Kirja tarkastelee matkapuhelinten käyttöönoton yhteyksiä sosiaaliseen muutokseen ja kehityskysymyksiin Intian maaseudulla.

Ennen Helsingin yliopistoon tuloaan vuonna 2017 hän on työskennellyt akatemiatutkijana ja tohtoritutkijana Suomen Akatemian rahoittamana sekä opettanut Jyväskylän yliopistossa. Hänen väitöskirjatutkimuksensa tarkasteli naisten ansiotyötä ja toimijuutta urbaanissa Intiassa. Hänen väitöksen jälkeiset tutkimusprojektinsa ovat käsitelleet naisten poliittista osallistumista, politiikan ja vallan symbolista rakentumista sekä lahjanannon ja markkinoiden uusiutuvia tulkintoja ja yhteen kietoutumista Intian maaseudulla.

Kahdeksan kirjan lisäksi hän on julkaissut artikkeleita mm. seuraavissa tieteellisissä lehdissä: Journal of the Royal Anthropological Institute, Ethnos, Modern Asian Studies ja Contemporary South Asia. Hyvän yleiskuvan niin nyky-Intiasta kuin hänen tutkimuksistaan antavat tietokirjat (Muuttuva Intia, Edita 2007 ja Introduction to Changing India: Culture, Politics and Development, Anthem Press 2012), jotka hän on kirjoittanut yhdessä Minna Säävälän kanssa. Hän on toiminut vierailevana tutkijana Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa sekä University of Western Ontariossa, Kanadassa.

Tieteenalat

  • 5143 Sosiaali- ja kulttuuriantropologia