Valokuva Ulla Savolainen
20072023

Tutkimustuotoksia vuodessa

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Ansioluettelo

Ulla Savolainen (FT, dosentti) on folkloristiikan yliopistonlehtori ja tutkija Helsingin yliopistossa, Kulttuurien osastossa. Hän on muistitiedon, kulttuurisen muistin ja kerronnan tutkimukseen erikoistunut folkloristi, joka on kiinnostunut muuttoliikkeisiin, ylirajaisuuteen ja materiaalisuuteen liittyvistä kokemuksista ja ilmaisuista.

Savolaisen käynnissä oleva tutkimushanke tarkastelee inkerinsuomalaisten kokemuksia ja muistoja Stalinin aikakauden väkivallasta ja vainosta sekä pakotetuista siirtymistä. Hän on analysoinut muun muassa muistelmia, kirjallisuutta, museonäyttelyitä ja valokuvia muistin välineinä ja käytäntöinä sekä kulttuurisen muistamisen poliittisia ja esteettisiä ulottuvuuksia. Savolaisen aiempi tutkimus tarkasteli muistitietoa liittyen Saksan ja Unkarin kansalaisten internointeihin Suomessa vuosina 1944–1946 sekä korvauslain vastaanottoa. Hänen vuonna 2015 valmistunut väitöskirjansa tutki kannakselaisten entisten lapsievakkojen muistelukirjoituksia lapsuuden evakkomatkastaan keskittyen erityisesti elämäkerronnan ja muistelun poetiikkaan.

Savolainen on MSA Nordicin kanssa-puheenjohtaja ja Muistitietotutkijoiden verkosto FOHN:in entinen puheenjohtaja. Hänen tutkimustaan on julkaistu muun muassa seuraavissa tieteellisissä aikakausjulkaisuissa: Memory StudiesNarrative Inquiry, Journal of American Folklore, Oral History, Ethnologia Europaea, and Poetics Today.

Asemat yliopiston ulkopuolella

Tieteellisen neuvottelukunnan jäsen, Sodan ja rauhan keskus Muisti / Muisti Centre of War and Peace

2022 → …

Valtuuskunnan jäsen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura / The Finnish Literature Society

2022 → …

Title of Docent, Memory Studies and Oral History Research, University of Turku

2022 → …

Co-chair, MSA Nordic (Nordic Group of Memory Studies Association)

2021 → …

Chair, Finnish Oral History Network FOHN

5 syysk. 2018toukok. 2023

Member, Young Academy Finland YAF

20172020

Editor-in-Chief, Elore

1 tammik. 201631 jouluk. 2017

Finnish Oral History Network FOHN, member of the steering group

2011 → …

Tieteenalat

  • 6160 Muut humanistiset tieteet