Valokuva: Vieno Piironen
  • PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)

    00014

    Suomi

1982 …2020
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Julkaisut 1982 2019

Suodatin
Artikkeli
2019

Co-fermentation of Propionibacterium freudenreichii and Lactobacillus brevis in Wheat Bran for in situ Production of Vitamin B12

Xie, C., Coda, R., Chamlagain, B., Varmanen, P., Piironen, V. & Katina, K., 5 heinäkuuta 2019, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 10, July, 10 Sivumäärä, 1541.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Epoxy and hydroxy fatty acids as non-volatile lipid oxidation products in oat

Yang, Z., Piironen, V. & Lampi, A-M., 15 lokakuuta 2019, julkaisussa : Food Chemistry. 295, s. 82-93 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Integrated utilization of microalgae cultured in aquaculture wastewater: wastewater treatment and production of valuable fatty acids and tocopherols

Tossavainen, M., Lahti, K., Edelmann, M., Eskola, R., Lampi, A-M., Piironen, V., Korvonen, P., Ojala, A. & Romantschuk, M., kesäkuuta 2019, julkaisussa : Journal of Applied Phycology. 31, 3, s. 1753-1763 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Possibilities of reducing amounts of vicine and convicine in faba bean suspensions and sourdoughs

Pulkkinen, M., Coda, R., Lampi, A-M., Varis, J., Katina, K. & Piironen, V., heinäkuuta 2019, julkaisussa : European Food Research and Technology. 245, 7, s. 1507-1518 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Riboflavin, niacin, folate and vitamin B12 in commercial microalgae powders

Edelmann, M., Aalto, S., Chamlagain, B., Kariluoto, S. & Piironen, V., 27 toukokuuta 2019, julkaisussa : Journal of Food Composition and Analysis. 82, 10 Sivumäärä, 103226.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2018

Acidipropionibacterium virtanenii sp. nov., isolated from malted barley

Deptula, P., Smolander, O-P. A., Laine, P. K. S., Roberts, R. J., Edelmann, J. M., Peltola, P., Piironen, V. I., Paulin, L. G., Storgårds, E., Savijoki, K., Laitila, A., Auvinen, P. O. V. & Varmanen, P. K., lokakuuta 2018, julkaisussa : International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 68, 10, s. 3175-3183 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Desmosterol accumulation in users of amiodarone

Simonen, P., Lehtonen, J., Lampi, A. -M., Piironen, V., Stenman, U. -H., Kupari, M. & Gylling, H., tammikuuta 2018, julkaisussa : Journal of internal medicine. 283, 1, s. 93-101 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effects of LED light spectra on lettuce growth and nutritional composition

Hytönen, T. P., Pinho, P., Rantanen, M., Kariluoto, M. S., Lampi, A-M., Edelmann, J. M., Joensuu, K., Kauste, K., Mouhu, K., Piironen, V. I., Halonen, L. & Elomaa, P. R., lokakuuta 2018, julkaisussa : Lighting Research and Technology. 50, 6, s. 880-893 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

In situ fortification of vitamin B12 in wheat flour and wheat bran by fermentation with Propionibacterium freudenreichii

Xie, C., Coda, R., Chamlagain, B., Edelmann, M., Deptula, P., Varmanen, P., Piironen, V. & Katina, K., 4 toukokuuta 2018, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 81, s. 133-139 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

In situ production of active vitamin B12 in cereal matrices using Propionibacterium freudenreichii

Chamlagain, B., Sugito, T. A., Deptula, P., Edelmann, M., Kariluoto, S., Varmanen, P. & Piironen, V., 2018, julkaisussa : Food Science & Nutrition. 6, 1, s. 67-76 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Protein-lipid co-oxidation in emulsions stabilized by microwave-treated and conventional thermal-treated faba bean proteins

Göbüz, G., Liu, C., Jiang, Z., Pulkkinen, M., Piironen, V., Sontag-Strohm, T. & Heinonen, M., kesäkuuta 2018, julkaisussa : Food Science & Nutrition. 6, 4, s. 1032-1039 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Secretome profiling of Propionibacterium freudenreichii reveals highly variable responses even among the closely related strains

Frohnmeyer, E. G., Deptula, P., Nyman, T. A., Laine, P. K. S., Vihinen, A. H., Paulin, L. G., Auvinen, P. O. V., Jokitalo, E. S., Piironen, V. I., Varmanen, P. K. & Savijoki, K. K., 28 helmikuuta 2018, julkaisussa : Microbial Biotechnology. 11, 3, s. 510-526 17 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2017

Biofortification of riboflavin and folate in idli batter, based on fermented cereal and pulse, by Lactococcus lactis N8 and Saccharomyces boulardii SAA655

Rajendran, S. C. C., Chamlagain, B., Kariluoto, S., Piironen, V. & Saris, P. E., 3 toukokuuta 2017, julkaisussa : Journal of Applied Microbiology. 122, 6, s. 1663-1671 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

De novo assembly of genomes from long sequence reads reveals uncharted territories of Propionibacterium freudenreichii

Deptula, P., Laine, P. K., Roberts, R. J., Smolander, O-P., Vihinen, H., Piironen, V., Paulin, L., Jokitalo, E., Savijoki, K., Auvinen, P. & Varmanen, P., 16 lokakuuta 2017, julkaisussa : BMC Genomics. 18, 24 Sivumäärä, 790.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Food-Like Growth Conditions Support Production of Active Vitamin B12 by Propionibacterium freudenreichii 2067 without DMBI, the Lower Ligand Base,or Cobalt Supplementation

Deptula, P., Chamlagain, B., Edelmann, M., Sangsuwan, P., Nyman, T. A., Savijoki, K., Piironen, V. & Varmanen, P., 8 maaliskuuta 2017, julkaisussa : Frontiers in Microbiology. 8, 11 Sivumäärä, 368.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Lipid-modifying enzymes in oat and faba bean

Yang, Z., Piironen, V. I. & Lampi, A-M., 4 heinäkuuta 2017, julkaisussa : Food Research International. 100, s. 335-343 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Microbial Metabolic Networks at the Mucus Layer Lead to Diet-Independent Butyrate and Vitamin B12 Production by Intestinal Symbionts

Belzer, C., Chia, L. W., Aalvink, S., Chamlagain, B., Piironen, V., Knol, J. & de Vos, W. M., 19 syyskuuta 2017, julkaisussa : mBio. 8, 5, 14 Sivumäärä, ARTN e00770-17.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Pekka Koivistoinen 1932-2017. Mansikkatilalta elintarviketieteiden ja Viikin kehittäjäksi. Muistokirjoitus

Salovaara, H. O., Hyvönen, L. E. T. & Piironen, V. I., 11 syyskuuta 2017, julkaisussa : Helsingin Sanomat. s. B 13 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

Pekka Koivistoinen - elintarviketieteiden kehittäjä: Henkilöuutisia. In memoriam

Salovaara, H. O., Hyvönen, L. E. T. & Piironen, V. I., lokakuuta 2017, julkaisussa : Kemia - Kemi. 44, 6, s. 92 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Professori emeritus Pekka Koivistoinen: Kuollut

Salovaara, H. O., Ihamuotila, R. & Piironen, V. I., 13 syyskuuta 2017, julkaisussa : Maaseudun Tulevaisuus. 13.9.2017, 1 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

2016

Comparative genomics and physiology of the butyrate-producing bacterium Intestinimonas butyriciproducens

Nam Bui, T. P., Shetty, S., Lagkouvardos, I., Ritari, J., Chamlagain, B., Douillard, F., Paulin, L. G., Piironen, V., Clavel, T., Plugge, C. M. & de Vos, W. M., 7 lokakuuta 2016, julkaisussa : Environmental microbiology reports. 8, 6, s. 1024-1037 14 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Determination and stability of divicine and isouramil produced by enzymatic hydrolysis of vicine and convicine of faba bean

Pulkkinen, M. J., Zhou, X., Lampi, A-M. & Piironen, V. I., 2016, julkaisussa : Food Chemistry. 212, s. 10-19 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effect of the lower ligand precursors on vitamin B12 production by food-grade Propionibacteria

Chamlagain, B., Deptula, P., Edelmann, M., Kariluoto, S., Grattepanche, F., Lacroix, C., Varmanen, P. & Piironen, V., 2016, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 72, s. 117-124 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Elintarvikealan koulutus uudistuu Viikissä

Autio, M. M., Heinonen, I. M. & Piironen, V. I., 2016, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 27, 5, s. 20-21 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Faba bean flavour and technological property improvement by thermal pre-treatments

Jiang, Z., Pulkkinen, M. J., Wang, Y., Lampi, A-M., Stoddard, F. L., Salovaara, H. O., Piironen, V. I. & Sontag-Strohm, T. S., 2016, julkaisussa : LWT-Food Science and Technology. 68, s. 295-305 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Stability of added and in situ-produced vitamin B12 in breadmaking

Edelmann, M., Chamlagain, B. S., Santin, M., Kariluoto, S. & Piironen, V., 10 helmikuuta 2016, julkaisussa : Food Chemistry. 204, s. 21-28 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2015
Open access
Tiedosto

Changes in lipids and volatile compounds of oat flours and extrudates during processing and storage

Lampi, A-M., Damerau, A., Li, J., Moisio, T., Partanen, R., Forssell, P. & Piironen, V., 2015, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 62, s. 102-109 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Complete genome sequence of Propionibacterium freudenreichii DSM 20271T

Koskinen, P., Deptula, P., Smolander, O-P., Tamene, F., Kammonen, J., Savijoki, K., Paulin, L., Piironen, V., Auvinen, P. & Varmanen, P., 2015, julkaisussa : Standards in Genomic Sciences. 10, s. 1-6 6 Sivumäärä, 83.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effect of extrusion processing on lipid stability of rye bran

Moisio, T., Damerau, A., Lampi, A-M., Partanen, R., Forssell, P. & Piironen, V., 2015, julkaisussa : European Food Research and Technology. 241, 1, s. 49-60 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Nutritive quality and protein production from grain legumes in a boreal climate

Lizarazo Torres, C., Lampi, A-M., Liu, J., Sontag-Strohm, T., Piironen, V. & Stoddard, F., 2015, julkaisussa : Journal of the Science of Food and Agriculture. 95, 10, s. 2053-2064 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Postprandial plasma betaine and other methyl donor-related responses after consumption of minimally-processed wheat bran or wheat aleurone, or wheat aleurone incorporated into bread

Keaveney, E. M., Price, R. K., Hamill, L. L., Wallace, J. M. W., McNulty, H., Ward, M., Strain, J. J., Ueland, P. M., Molloy, A. M., Piironen, V., von Reding, W., Shewry, P. R., Ward, J. L. & Welch, R. W., 2015, julkaisussa : British Journal of Nutrition. 113, 3, s. 445-453 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto
2014

Effect of SPME extraction conditions and humidity on the release of volatile lipid oxidation products from spray-dried emulsions

Damerau, A., Kamlang-ek, P., Moisio, T., Lampi, A-M. & Piironen, V., 2014, julkaisussa : Food Chemistry. 157, s. 1-9 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

In situ enrichment of folate by microorganisms in beta-glucan rich oat and barley matrices

Kariluoto, S., Edelmann, M., Nystrom, L., Sontag-Strohm, T., Salovaara, H., Kivela, R., Herranen, M., Korhola, M. & Piironen, V., 2014, julkaisussa : International Journal of Food Microbiology. 176, s. 38-48 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Interfacial protein engineering for spray–dried emulsions – Part I: Effects on protein distribution and physical properties

Moisio, T., Damerau, A., Lampi, A-M., Piironen, V., Forssell, P. & Partanen, R., 2014, julkaisussa : Food Chemistry. 144, s. 50-56 7 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Interfacial protein engineering for spray-dried emulsions – Part II: oxidative stability

Damerau, A., Moisio, T., Partanen, R., Forssell, P., Lampi, A-M. & Piironen, V., 2014, julkaisussa : Food Chemistry. 144, s. 57-64 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Plant Sterol Feeding Induces Tumor Formation and Alters Sterol Metabolism in the Intestine of Apc(Min) Mice

Marttinen, M., Pajari, A-M., Paivarinta, E., Storvik, M., Marttinen, P., Nurmi, T., Niku, M., Piironen, V. & Mutanen, M., 2014, julkaisussa : Nutrition and Cancer. 66, 2, s. 259-269 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Production of folate in oat bran fermentation by yeasts isolated from barley and diverse foods

Korhola, M., Hakonen, R., Juuti, K., Edelmann, M., Kariluoto, S., Nystrom, L., Sontag-Strohm, T. & Piironen, V., 2014, julkaisussa : Journal of Applied Microbiology. 117, 3, s. 679-689 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Viikistä asiantuntijoita laajasti elintarvikealalle

Salovaara, H., Piironen, V. & Tenkanen, M., 2014, julkaisussa : Kehittyvä Elintarvike. 26, 6, s. 32-33 2 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

2013

Contents of dietary fibre components and their relation to associated bioactive components in whole grain wheat samples from the HEALTHGRAIN diversity screen

Andersson, A. AM., Andersson, R., Piironen, V., Nyström, L., Lampi, A-M., Boros, D., Fras, A., Gebruers, K., Courtin, C. M., Delcoure, J. A., Rakszegi, M., Bedo, Z., Ward, J. L., Shewry, P. R. & Åman, P., 2013, julkaisussa : Food Chemistry. 136, 3-4, s. 1243-1248 6 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Effect of soybean processing on content and bioaccessibility of folate, vitamin B12 and isoflavones in tofu and tempe

Mo, H., Kariluoto, S., Piironen, V., Zhu, Y., Sanders, M. G., Vincke, J-P., Wolkers-Rooijacker, J. & Nout, M. J. R., 2013, julkaisussa : Food Chemistry. 141, 3, s. 2418-2425 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Folate in barley grain and fractions

Edelmann, M., Kariluoto, S., Nyström, L. & Piironen, V., 2013, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 58, 1, s. 37-44 8 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Natural Variation in Grain Composition of Wheat and Related Cereals

Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A-M., Gebruers, K., Boros, D., Andersson, A. AM., Åman, P., Rakszegi, M., Bedo, Z. & Ward, J. L., 2013, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61, 35, s. 8295-8303 9 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Open access
Tiedosto

Plant stanols induce intestinal tumor formation by up-regulating Wnt and EGFR signaling in ApcMin mice

Marttinen, M., Päivärinta, E., Storvik, M., Huikko, L., Luoma-Halkola, H., Piironen, V., Pajari, A-M. & Mutanen, M., 2013, julkaisussa : Journal of Nutritional Biochemistry. 24, 1, s. 343-352 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

2012

Distribution and composition of phytosterols and steryl ferulates in wheat grain and bran fractions

Nurmi, T., Lampi, A-M., Nyström, L., Hemery, Y., Rouau, X. & Piironen, V., 2012, julkaisussa : Journal of Cereal Science. 56, 2, s. 379-388 10 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Fermented Wheat Bran as a Functional Ingredient in Baking

Katina, K., Riikka, J., Laitila, A., Flander, L., Nordlund, E., Kariluoto, S., Piironen, V. & Poutanen, K., 2012, julkaisussa : Cereal Chemistry. 89, s. 126-134

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Folate in oats and its milling fractions

Edelmann, M., Kariluoto, S., Nyström, L. & Piironen, V., 2012, julkaisussa : Food Chemistry. 135, s. 1938–1947

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu