Vuoden luonnontieteilijä

Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Kuvaus

Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL valitsee Vuoden luonnontieteilijäksi henkilön, joka on merkittävällä elämäntyöllä tai yksittäisellä poikkeuksellisen ansiokkaalla teolla vaikuttanut kansalaisten arkeen tai alan teollisuuteen, tutkimukseen tai opetukseen.

Maija Aksela palkittiin hänen uraauurtavasta työstään kemian opetuksen uudistamiseksi sekä opetuksen ja oppimisen tutkimuksessa, käytännön organisoinnissa sekä muiden luonnontieteiden tukemisessa.

Palkinnon myöntämisperusteluiden mukaan Maija Akselan toiminta on tuottanut konkreettisia tuloksia ja rakenteita, jotka ovat selkeästi parantaneet kemian opetuksen tasoa.

Aksela on työskennellyt kemian ja luonnontieteiden opetuksen ja oppimisen tueksi luotujen keskusten ja verkostojen parissa. Hänen johdollaan on saatu aikaiseksi muun muassa valtakunnallinen LUMA-keskus, joka eri tahojen kanssa tukee ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta yliopistoon.

Aksela on myös perustanut kemian opetuksen keskuksen Kemman, jossa on kirjallisuuden lisäksi tarjolla kemian opetukseen liittyviä tietokoneohjelmia ja opetusvälineitä sekä opastusta niiden käyttöön.

Myöntävät organisaatiotLAL ry, Luonnontieteiden Akateemisten liitto