Lapsen oikeus perheeseen: Lastensuojelun deinstitutionalisaatio Putinin Venäjällä

  Projekti: Helsingin yliopiston kolmivuotinen tutkimushanke

  Projektin yksityiskohdat

  Kuvaus (abstrakti)

  Putinin Venäjällä konservatiivinen perheiden suojelu on ollut valtiollisen sosiaalipolitiikan keskiössä. Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että toimenpiteet ovat koskeneet lähinnä nuoria perheitä ja heidän mahdollisia lapsiaan. Venäjän massiivisesta lastenkotijärjestelmästä ja valtion tiukasta otteesta sijoittaa "ongelmaperheiden" lapsia lastenkoteihin, lastensuojelu ja sijaishuolto ovat olleet sosiaalipolitiikan marginaalissa aivan viime vuosiin asti.

  Nyt Venäjällä on käynnissä suuri lastensuojelureformi, joka pohjaa ajatukseen jokaisen lapsen oikeudesta kasvaa perheessä. Tavoitteena on purkaa lastenkotijärjestelmä sekä kehittää sijaisperhejärjestelmää ja perheiden tukipalveluita. Tutkimushankkeessa pureudutaan lastesuojelua ja erityisesti sijaishuoltoa koskeviin uusiin kansallisiin ohjelmiin ja niiden toteutumiseen käytännössä.

  Valtiotasoisten ohjelmien lisäksi tutkimushankkeessa analysoidaan lastensuojelujärjestelmiä kolmella Venäjän alueella: Karjalan tasavallassa sekä Nižni Novgorodin ja Tjumenin alueilla, mikä antaa hyvän tilaisuuden vertailla lastensuojelun ja sijaishuollon kehitysprosesseja. Karjalassa hanke tarkastelee myös suomalais-venäläisten lastensuojeluhankkeiden vaikutuksia.

  Hanke on aidosti monitieteinen ja kansainvälinen. Suomalaisten sosiaalitieteilijöiden lisäksi hankkeessa on mukana sosiaalitieteilijöitä, politiikantutkijoita ja ekonomeja Venäjältä, Pohjoismaista ja Iso-Britanniasta.

  Hanke on rohkea ja kunnianhimoinen: parhaimmillaan se voi vaikuttaa Venäjällä muotoutuvassa olevaan lastensuojelujärjestelmään sekä rajatylittävään yhteistyöhön. Hankkeessa on venäläisiä tutkijoita maan arvostetuimmista tutkimuslaitoksista, jonka ansiosta tutkimustulokset viedään myös ylimmälle päätöksentekotasolle, jossa on nyt kiinnostusta oppia aiheesta. Hanke tuo yhteen myös käytännöntoimijoita, mikä mahdollistaa toimintamallien kehittämisen niin Venäjällä kuin suomalaisessa sosiaalityössä.
  TilaPäättynyt
  Todellinen alku/loppupvm01/01/201631/12/2018

  Rahoitus

  • Suomen Akatemia: 14 280,00 €
  • HYMY Doctoral School: 1 000,00 €
  • The Faculty of Arts, University of Helsinki: 942,00 €
  • Academy of Finland: 10 800,00 €

  Tieteenalat

  • 5142 Sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka
  • 517 Valtio-oppi, hallintotiede
  • 5143 Sosiaali- ja kulttuuriantropologia
  • 5141 Sosiologia
  • Chernova Zhanna

   Meri Kulmala (Isäntä)

   1 tammik. 201928 helmik. 2019

   Aktiviteetti: Vierailijan isännöinnin tyypitIsännöity akateeminen vierailu Helsingin yliopistossa

  • Brainstorming workshop

   Meri Kulmala (Järjestäjätoimikunnan puheenjohtaja)

   31 tammik. 2019

   Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

  • Russian Punk Ethnography School

   Anna Klimova (Puhuja: esitelmän pitäjä)

   22 tammik. 201926 tammik. 2019

   Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen