D-vitamiini ja tyypin 1 diabetes

• Miettinen, Maija, (Projektinjohtaja)

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

D-vitamiini ja tyypin 1 diabetes -tutkimuksessa yritetään selvittää onko äidin veren D-vitamiinipitoisuudella raskauden aikana yhteyttä siihen sairastuuko lapsi tyypin 1 diabetekseen. Äidin veren D-vitamiinipitoisuus mitataan raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana äitiysneuvolassa otetusta verinäytteestä. Suomessa otetaan verinäyte kaikilta raskaana olevilta naisilta ja sitä säilytetään Kansanterveyslaitoksen neuvolaserologian laboratoriossa Oulussa. Tutkimukseen osallistuville diabeetikoille lähetetään myös kyselylomake, jolla pyritään selvittämään D-vitamiinin saantia varhaislapsuudessa.
    Tässä tutkimuksessa tutkitaan D-vitamiinireseptorigeenin sekä joidenkin muiden perintötekijöiden yhteyttä tyypin 1 diabetekseen. Osallistujia pyydetään antamaan sylkinäyte, josta perintötekijöitä voidaan tutkia.
    Kansanterveyslaitos toteuttaa tutkimuksen yhdessä Helsingin yliopiston Kansanterveystieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston Kalsiumtutkimusyksikön kanssa. Tutkittavana ovat suomalaiset vuonna 1994 ja sen jälkeen syntyneet tyypin 1 diabetekseen sairastuneet henkilöt, heidän perheenjäsenensä sekä terveet vertailuhenkilöt perheineen. Yhteensä tähän tutkimukseen kutsutaan mukaan n. 5200 henkilöä eri puolilta Suomea.
    TilaPäättynyt
    Todellinen alku/loppupvm01/01/201030/06/2011