Eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutuminen

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää tutkimushankkeella eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutumista. Tutkimuksen toteuttaja valittiin avoimella tarjouskilpailulla. Määräaikaan mennessä jätettiin neljä tarjousta. Tutkimuksen laatijaksi valitun Helsingin yliopiston (oikeustieteellinen tiedekunta, valtiosääntöoikeuden oppiaine) työn on määrä valmistua toukokuussa 2016.

Keskeisenä tavoitteena selvittää eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutumista ja muutoksia. Kotimaisen kehityksen ohella merkittävä muutostekijä on ollut Suomen liittyminen Euroopan unioniin ja rahaliittoon.

Tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää menetelmiä, joilla voidaan mitata budjetti- ja valvontavallan toteutumista ja kehittymistä. Arviointi tehdään 1990-luvun alusta vuoteen 2020. Ryhmä arvioi tutkimustulosten ohella myös tapahtuneiden muutosten vaikutusta.

Tutkimusryhmään kuuluvat OTT, HTM Anu Mutanen, tohtorikoulutettava, OTM Milka Sormunen, tohtorikoulutettava, VTM Klaus Tuori sekä prof. Tuomas Ojanen, joka myös johtaa tutkimushanketta.

Tarkastusvaliokunta päätti kesäkuussa 2015 käynnistää tutkimushankinnan, jonka avulla arvioidaan eduskunnan budjetti- ja valvontavallan toteutumista sekä muutoksia ja näiden vaikutuksia. Huolena on nähty eduskunnan budjettivallan jatkuva kaventuminen sekä riskien kasvaminen, koska Suomen vastuiden osalta tehdyt päätökset sitovat myös tulevia eduskuntia.

Tarkastusvaliokunta on tilannut vuodesta 2008 alkaen tutkimuksia, jotka on toteuttanut ulkopuolinen ja riippumattoman asiantuntijataho. Aiempia selvitysaiheita ovat olleet muun muassa nuorten syrjäytyminen, harmaa talous sekä rakennusten kosteus- ja homevauriot.
Tarkastusvaliokunta
Julkaistu 13.11.2015 10:40
Muokattu 13.11.2015 10:43
TilaPäättynyt