Vaatteen suunnitteluprosessit

  Projektin yksityiskohdat

  Kuvaus

  Tekstiilien käyttö, suunnittelu ja valmistus paikassa ja ajassa on tekstiilikulttuuria. Helsingin yliopistossa tutkitaan tekstiilikulttuuria eri näkökulmista esimerkiksi antropologiassa, kansatieteessä, taidehistoriassa ja käsityötieteessä.

  Käsityötieteessä keskeisenä tutkimuskohteena on käsin valmistetun tekstiilituotteen suunnittelu- ja valmistusprosessi. Paikan ja ajan kontekstien painottuminen on tunnusomaista hankkeille, jotka edustavat tekstiilikulttuurin tutkimusta. Käsityönopettajan koulutuksen kannalta nämä hankkeet ovat opetettavan substanssin tutkimusta, ja ne tukevat siten tutkimukseen perustuvaa opetusta. Hankkeisiin liittyy myös jatko-opintoseminaari.

  Vaatteen suunnitteluprosessit -hanke alkoi 1999 nimellä Oppimisympäristön kehittäminen vaatteen kaavoituksessa (TUHTI 98603209). Tavoitteena oli kehittää kaavoituksen ja vaatetuksen opetukseen uusi oppimisympäristö, jossa käsityöllisten menetelmien rinnalla hyödynnettäisiin uniikkituotteiden suunnitteluun ja valmistukseen tarkoitettua nykyaikaista teknologiaa. Pyrkimyksenä oli antaa opiskelijalle mahdollisuus käsityöllisten ja uutta teknologiaa hyödyntävien menetelmien kriittiseen vertailuun ja siten luoda entistä laajempi pohja käsityönopettajan tutkinnolle ja käsityötieteen tutkimukselle. Tämä alkuperäinen hanke toteutettiin tietokoneavusteisen kaavoituksen muodossa 1999–2002.

  Vaatteen suunnitteluprosessit -hankkeessa on tämän jälkeen keskitytty vaatteen rakenteelliseen suunnitteluun eri näkökulmista. Erityisenä tutkimusintressinä on ollut ulkoisten muutostekijöiden vaikutus vaatteen kaavoitusprosessiin.
  Meneillään on kaksi väitöstutkimusta tekijöinä Marja-Liisa Hartikainen (Marimekon suunnittelu ja brändi 1951-2011) ja Ülle Liesvirta (Vaatetusalan korkeakoulutuksen suhde globalisoituvaan työelämään).

  TilaKäynnissä
  Todellinen alku/loppupvm01/01/1999 → …

  Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • 6132 Kuvataide ja muotoilu