Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

HYKERRYS-hankkeissa (HYKERRYS, Tila-HYKERRYS, HYKERRYS2 ja HYKERRYS3) kehitetään ja tutkitaan erilaisia kierrätyslannoituskonsepteja ja -tuotteita peltoviljelyyn yhteistyössä kierrä-tyslannoitusalan toimijoiden kanssa. HYKERRYS 3 toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston maataloustieteiden osaston, Ruralia instituutin ja kolmen kierrätyslannoitealan toimijan, Soilfood Oy:n, Lantmännen Agro Oy:n sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n kanssa.

HYKERRYS-hanke toimi ensimmäiset kolme vuotta (1.6.2016-31.5.2019) Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämällä maaseutuohjelman kehittämishanketuella. Ympäristöministeriö rahoitti ensimmäisen rahoituskauden toimintaa saumattomasti jatkanutta HYKERRYS2-hankketta aikavälille 1.6.2019-31.12.2020 Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. HYKERRYS 3-hanke on rahoitettu Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämällä maaseutuohjelman kehittämishanketuella.

Hankkeiden tavoitteita ovat (1) demonstroida suomalaisille viljelijöille kierrätyslannoituksen vaihtoehtoja, toteutustapoja ja toimivuutta (jätevesiliete-, mädäte- ja kompostipohjaiset eri tavoin tuotteistetut lannoitteet), (2) vertailla sato-, ravinne- ja ympäristötehokkuus- sekä taloudellisen tuloksen mittareilla erilaisia kierrätyslannoituskonsepteja sekä (3) edelleen kehittää kierrätyslannoitteita ja -lannoitusta peltoviljelyyn.

HYKERRYS-hanke on perustanut vuonna 2016 Helsingin kaupungin Haltialan tilan peltolohkolle kerranteistetun ruutukokeen. Koekentällä toteutetaan 5-vuotista viljelykiertoa siten, että jokaisena vuonna mukana on kolme kierron vaihetta, jolloin kierrätyslannoitteiden toimivuudesta eri viljelykasveilla erilaisina kasvukausina saadaan mahdollisimman hyvä käsitys. Kierrossa viljeltävät kasvit ovat syys- ja kevätviljoja, viherlannoitusnurmi ja härkäpapu. HYKERRYS 3-hanke toteuttaa viljelykierron viimeisen, kierron sulkevan kasvukauden 2021 ja kokoaa tulokset koko viisivuotiselta tutkimusjaksolta. Kokeesta saatujen neljän kasvukauden tulosten perusteella kierrätyslannoitteilla voidaan saavuttaa mineraalilannoitteiden veroisia satoja sadon määrän ja laadun suhteen. Kierrä-tyslannoitteilla voidaan näin ollen korvata tai täydentää mineraalilannoitteita peltokasvien viljelyssä.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/202101/04/2022

Rahoitus

  • Ecolan Oy c/o Kuopion Ykköstilit Oy: 5 000,00 €
  • Soilfood Oy 26874531: 5 000,00 €
  • Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Ostolaskut: 10 000,00 €
  • Uudenmaan ELY-keskus: 70 000,00 €

Tieteenalat

  • 4111 Maataloustiede
  • kierrätyslannoitus
  • ravinteiden kierrättäminen
  • maanparannusaineet
  • kierrätyslannoitteet