Green Care -koulutusmalli korkea-asteelle

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

Green Care on luontoon, maisemaan, kasveihin ja eläimiin perustuvaa ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja parannetaan elämänlaatua. Green Care -toimintaa voidaan yhdistää useisiin eri aloihin. Näistä keskeisimpiä ovat sekä sosiaali- ja terveysala, maatalous-, puutarha-, metsätalous- ja matkailu. Alalla tarvitaan lisää koulutusta – myös korkea-asteella.

Hankkeessa kehitetään työelämälähtöinen ja monialainen Green Care -koulutusmalli korkea-asteelle, tuotetaan sisältöjä, testataan mallin osiksi suunnitellut koulutukset sekä arvioidaan mallin sopivuutta eri koulutusväyliin, kasvu- ja rakennemuutosaloille sekä työn ohessa opiskeluun. Lisäksi kootaan korkea-asteen toimijoiden verkosto, joka on kiinnostunut Green Care -alan koulutuksen edistämisestä korkea-asteella.

Kehitettävässä mallissa noin 40 opintopisteen laajuinen koulutus jakautuu 5–10 opintopisteen kokonaisuuksiin, jotka painottuvat Green Care -perusteisiin ja -menetelmiin, toimintaympäristöihin, asiakastyöhön, palvelumuotoiluun ja yrittäjyyteen sekä alan kouluttamisen taitoihin. Koulutus suunnataan muun muassa Green Care -alan asiantuntijoille, kehittäjille, palvelujen tuottajille, opettajille, ohjaajille, kouluttajille, neuvojille, viranomaisille sekä näihin tehtäviin tähtääville henkilöille ja korkeakoulutuksessa oleville tuleville ammattilaisille. Koulutus sisältää sekä lähiopetusta eri puolella Suomea että verkko-opintoja.

Green Care -koulutusmalli korkea-asteelle -hanketta toteuttavat vuosina 2015–2018 Lapin ammattikorkeakoulu Oy (hankkeen koordinointi), Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy ja Centria-ammattikorkeakoulu Oy. Sen lisäksi, että Helsingin yliopisto vastaa mallin ja koko hankkeen arvioinnin koordinoinnista sekä tietyn teemapaketin tuotannosta, se osallistuu hankkeeseen kokonaisuudessaan.

Hanketta osarahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan Sosiaalirahastosta (ESR).

TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm22/06/201530/11/2018

Tutkimustuotos

• 3 Kirjan luku tai artikkeli

Arviointi Green Care -korkea-asteen koulutuksessa

Mynttinen, R., lokakuuta 2018, Green Care Pro -koulutusmalli yhdenmukaisen Green Care -osaamisen tuottamiseksi. Vinblad, S., Sipola, R. & Iijolainen, M. (toim.). 1. toim. Rovaniemi: Lapin ammattikorkeakoulu, s. 65 - 77 13 Sivumäärä (Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja D. Muut julkaisut ; nro 6/2018).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliAmmatillinen

Green Care -koulutuksen pilotointi, menetelmät ja toimintamuodot -opintojakso

Mynttinen, R. & Piirainen, A., lokakuuta 2018, Green Care Pro -koulutusmalli yhdenmukaisen Green Care -osaamisen tuottamiseksi. Vinblad, S., Sipola, R. & Iijolainen, M. (toim.). Rovaniemi: Lapin ammattikorkeakoulu, s. 42 - 47 5 Sivumäärä (Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja D. Muut julkaisut ; nro 6/2018).

Tiedosto

Green Care Pro -koulutusmalli, Green Care -menetelmät ja -toimintamuodot -opintojakso

Mynttinen, R., Mäntymaa, S. & Piirainen, A., lokakuuta 2018, Green Care Pro -koulutusmalli yhdenmukaisen Green Care -osaamisen tuottamiseksi. Vinblad, S., Sipola, R. & Iijolainen, M. (toim.). Rovaniemi: Lapin ammattikorkeakoulu, s. 106-110 5 Sivumäärä (Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja D. Muut julkaisut ; nro 6/2018).

Aktiviteetit

• 8 Konferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Green Care -koulutusmalli korkea-asteelle -hankkeen työpaja

Ritva Mynttinen (Järjestäjätoimikunnan puheenjohtaja)