Kasvisketjun tuoteturvallisuuden ja vähähiilisyyden parantaminen koulutuksen keinoin - KASTU

Projekti: Tutkimusprojekti

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Kastu-hankkeen päätavoitteena on uusimman tutkimustiedon tehokas välittäminen tuorekasvisten alkutuottajille ja tämän avulla pienentää eteläsavolaisten kasvisten hävikkiä. Tuoteturvallisuuden ja -laadun parantaminen vähentää hävikkiä ja lisää kasvistuotannon kannattavuutta. Hävikin pieneneminen vähentää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti koko kasvisketjun ilmasto- ja ympäristökuormitusta.

Hankkeen tuloksena kasvisten alkutuottajilla on uutta tietoa kasvisten hävikin pienentämiseksi ja tuotteen laadun parantamiseksi. Hankkeen tuotoksena on tietoaineistoa eteläsavolaisille kasvistuottajille. Hankkeessa saatava tieto palvelee alkutuotantoyrittäjiä heidän laatiessaan tuotantonsa prosessikaavioita IP-Kasvikset Perussertifiointiin valmistautumista varten.

Koulutuksen pääasiallisena kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset kasvistuottajat. Hankkeessa järjestetään koulutustilaisuuksia ja tuotetaan koulutusaineistoa kasvisten alkutuotantoa palvelevista kokonaisuuksista:
1. Kasvisketjun käytänteet alkutuotannossa: alkutuotannon ja pakkaamon prosessit (FoNAO*-tuotteet) ja vastuullisuusjärjestelmät 5 op
2. Tuoteturvallisuustietouden lisääminen ja laadun parantaminen: tuoteturvallisuus ja kasvisvälitteiset ruokamyrkytyspatogeenit kasvisten alkutuotannossa- pintaa syvemmältä 5 op
3. Kontaktimateriaalit ja haihduttavat pinnat kasvisten alkutuotannossa, biosidit ja tuhoeläintorjunta 5 op
4. Tuotannon kestävyysindikaattorit ja hävikin hallinta soveltuvin menetelmin ja jäljitettävyys 5 op

Hankkeen toteuttaa yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Mikkelin ammattikorkeakoulu.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/12/201528/02/2017
  • Kasvistuotannon kestävyys ja vastuullisuus

    Väisänen, H-M. E., Tuominen, R. & Iivonen, S. M., jouluk. 2016, Metsä, ympäristö ja energia: Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä : vuosijulkaisu 2016. Soininen, H., Kontinen, K. & Dufva, K. (toim.). Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu, s. 175-181 7 Sivumäärä (Mikkelin ammattikorkeakoulu. D. Vapaamuotoisia julkaisuja; Vuosikerta 2016, nro 82).

    Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliAmmatillinen

    Open access