Kansallinen rikosuhritutkimus (Kansallinen turvallisuuskysely)

Projekti: Tutkimusprojekti

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Poliisin ja muiden viranomaisten tietoon tuleva ilmirikollisuus muodostaa vain osan kaikesta rikollisuudesta. Väestöön ja omaisuuteen kohdistuu myös niin kutsuttua piilorikollisuutta, eli rikollisuutta joka ei tule viranomaisten tietoon. Tästä syystä viranomaistilastojen rinnalle tarvitaan kyselypohjaisia tutkimuksia, joita käytetään rikollisuustilanteen seurannassa ja kriminologisessa perustutkimuksessa.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa (ent. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos) on tehty väestötason uhritutkimuksia vuodesta 1980 lähtien, jolloin toteutettiin ensimmäinen Kansallinen uhritutkimus.

Vuonna 2012 instuutissa aloitettiin uusi Kansallinen rikosuhritutkimus (Kansallinen turvallisuuskysely), joka on ensisijaisesti rikollisuutta ja rikollisuuden pelkoa mittaavaa osoitinjärjestelmä. Kansallisesti edustava kysely on kohdistettu 15–74-vuotiaille Suomessa tai Ahvenanmaalla vakituisesti asuville henkilöille. Järjestelmä jatkaa vuosina 1980-2009 toteutettujen Kansallisten uhritutkimusten edustamaa tutkimuslinjaa.

Kansallinen rikosuhritutkimus on nyt toteutettu vuosina 2012-2021. Seuraava mittaus toteutetaan syksyllä 2023.
AkronyymiKRT
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/01/2012 → …

Tieteenalat

  • 5141 Sosiologia
  • kriminologia
  • uhritutkimus