Dekstraanisynteesin karakterisointi korkeatuottoisilla Weissella-kannoilla - avain räätälöityyn ja tehostettuun tuottoon viljamatriisissa (WISEDextran)

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

Funding: Academy of Finland
Collaboration: Dr. Kati Karina, Dr. Riikka Juvonen, VTT, Finland;
Prof. Arun Goyal, Indian Institute of Technology Guwahati (IITG), Guwahati, India
Project description:
The aim of the WISEDextran project is to improve understanding of the key-factors dictating dextran synthesis in the high-dextran producing Weissella strains to enable controlled and enhanced production of dextrans with tailored properties for diverse applications. The production, properties, and use for in vitro dextran synthesis of dexransucrases will be also studied. The project is divided in five workpackages: 1. Selection of high-dextran producing Weissella strains, 2. Molecular biology of dextran production, 3. Purification and characterization of dextransucrases, 4. Modelling of dextransucrase and dextran production, 5. Performance of Weissella spp. and dextransucrases in bran matrix, which will be carried out in a close collaboration between the consortium partners. The results will form the bases for the efficient industrial exploitation of Weissella species in future. The project also elucidates the hitherto unexplored ecological role of dextran synthesis in these bacteria.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/201231/12/2014

Tieteenalat

  • 416 Elintarviketieteet
  • 116 Kemia
  • hiilihydraattikemia
  • 1182 Biokemia, solu- ja molekyylibiologia
  • biotekniikka, entsymologia

Projektit

  • 3 Päättynyt

Tutkimustuotos

Optimization of Isomaltooligosaccharide Size Distribution by Acceptor Reaction of Weissella confusa Dextransucrase and Characterization of Novel α-(1→2)-Branched Isomaltooligosaccharides

Shi, Q., Hou, Y., Juvonen, M. K., Tuomainen, P. M. S., Kajala, I., Shukla, S., Goyal, A., Maaheimo, H., Katina, K. K. & Tenkanen, T. M., 2016, julkaisussa : Journal of Agricultural and Food Chemistry. 64, 16, s. 3276-3286 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Rye bran as fermentation matrix boosts in situ dextran production by Weissella confusa compared to wheat bran

Kajala, I., Mäkelä, J., Coda, R., Shukla, S., Shi, Q., Maina, N. H., Juvonen, R., Ekholm, P., Goyal, A., Tenkanen, M. & Katina, K., huhtikuuta 2016, julkaisussa : Applied Microbiology and Biotechnology. 100, 8, s. 3499-3510 12 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Structure modelling and functional analysis of recombinant dextransucrase from Weissella confusa Cab3 expressed in Lactococcus lactis

Shukla, S., Vermaa, A., Kajala, I., Nyyssölä, A., Baruaha, R., Katina, K. K., Juvonen, R., Tenkanen, T. M. & Goyal, A., 2016, julkaisussa : Preparative Biochemistry and Biotechnology. 46, 8, s. 822-832 11 Sivumäärä

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu