Entisten huippu-urheilijoiden sairastavuus- ja kuolleisuustutkimus

• Sarna, Seppo (Osallistuja)
  • Kaprio, Jaakko (Osallistuja)
  • Koskenvuo, Markku (Osallistuja)
  • Kujala, Urho (Osallistuja)
  • Eriksson, Johan (Osallistuja)
  • Bäckmand, Heli (Osallistuja)
  • Peltonen, Markku (Osallistuja)
  • Heinonen, Olli J. (Osallistuja)
  • Kettunen, Jyrki (Osallistuja)
  • Jula, Antti (Osallistuja)
  • Räty, Heli (Osallistuja)

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

Tutkimushankkeen päätavoitteena on selvittää erittäin intensiivisen elämänaikaisen liikuntaharrastuksen vaikutuksia ja yhteyksiä terveyteen, hyvinvointiin ja ikääntymiseen. Tutkimusaineistoon kuuluu yhteensä 4500 miespuolista entistä huippu-urheilijaa ja heidän vertailuhenkilöään, mm. heidän armeijakavereita ja veljiään. Tutkimushanke on tuottanut useita erittäin arvostettuja alkuperäisjulkaisuja kansainvälisissä lehdissä ja lisäksi viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana on pidetty lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä esitelmiä eri tutkimusaiheista.

Tutkimukset ovat perustuneet terveyskyselyihin (1985, 1995, 2001) ja rekisteriseurantaan painottuen keskeisimpiin kansantauteihimme, kuten sepelvaltimotautiin, kohonneeseen verenpaineeseen, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, hengityselinsairauksiin ja syöpään. Lisäksi on tutkittu muun muassa eliniän odotetta, kuolleisuutta, työkykyä, elintapoja, ravintotottumuksia, toimintakykyä, mielialaa, sairaalahoidon määrää ja lääkkeidenkäyttöä, lonkkamurtumatutkimus sairaalapoistoihin perustuen.
Entisille huippu-urheilijoille ja heidän verrokeille on toteutettu eri laitosten yhteistyönä laaja terveystutkimus vuonna 2008. Tutkimuksessa jatketaan tutkimuskohortin pitkittäisseurantaa keräämällä uudet tiedot terveydestä, toimintakyvystä, sairauksista ja niiden riskitekijöistä, sekä psyykkisestä hyvinvoinnista tutkimuskäynnillä, johon tutkittavat kutsutaan. Lisäksi tarkoitus on verrata toteutettavasta terveystutkimuksesta saatuja tuloksia muun muassa vastaavin väestötason tietoihin FINRISKI 2007-väestötutkimuksessa. Tutkimus yhteistyössä ovat mukana Helsingin yliopiston lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Jyväskylän yliopisto, Orton Invalidisäätiö, Paavo Nurmi – keskus ja Turun yliopisto.
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/01/1995 → …

• 314 Terveystieteet
  • 315 Liikuntatiede