Muinaisympäristöjen kasvifysiologia: keski- ja myöhäis-holoseenikautisten puiden vuosilustojen kasvu- ja hiilen isotooppitietojen fuusioiminen (CARATE)

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

This plan combines state-of-the-art expertise within the Finnish research environment to promote understanding of climate variability and change. The plan proceeds with an integration of Finnish dendroclimatic research teams and their laboratories and gathers up uniquely qualified consortium of palaeoclimate excellence. Compound data analyses will take advantage of sources of high-resolution climatic information from the high-latitude areas of continental Europe in Lapland: dendroclimatic carbon isotopes (δ13C) and tree-ring growth rates of the material reaching from 5634 BC to the present day, information of dendrochronologically dated ecotone records of plant occurrence/distribution, instrumental weather observations and archaeological records. The proposed project ties in the resources of the Finnish Museum of Natural History and the Finnish Forest Research Institute to extend the dendrochronology-based climate reconstructions to cover large part of the present interglacial era.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/09/201131/08/2015

Rahoitus

• Unknown funder: 559 470,00 €

Laitteet

Projektit

• 1 Päättynyt

QUANOMAL: Menneisyys numeroina - Ympäristöanomalioiden tutkimukset puun vuosilustojen kautta (QUANOMAL)

Oinonen, M., Uusitalo, J., Arppe, L., Nöjd, P., Mäkinen, H., Helama, S. & Timonen, M.

01/09/201531/08/2019

Projekti: Tutkimusprojekti

Tutkimustuotos

Volcanic dust veils from sixth century tree-ring isotopes linked to reduced irradiance, primary production and human health

Helama, S., Arppe, L., Uusitalo, J., Holopainen, J., Mäkelä, H., Mäkinen, H., Mielikäinen, K., Nöjd, P., Sutinen, R., Taavitsainen, J-P., Timonen, M. & Oinonen, M., 22 tammikuuta 2018, julkaisussa : Scientific Reports. 8, 12 Sivumäärä, 1339.

Open access
Tiedosto

Coexisting responses in tree-ring delta C-13 to high-latitude climate variability under elevated CO2: A critical examination of climatic effects and systematic discrimination rate changes

Helama, S., Arppe, L., Uusitalo, J., Mäkelä, H. M., Oinonen, M. & Mielikäinen, K., 15 lokakuuta 2016, julkaisussa : Agricultural and Forest Meteorology. 226, s. 199–212 14 Sivumäärä