Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

The project analyzes deforestation and forest degradation in Brazil, Peru, and Finland. Deforestation in the Amazon has risen again since 2012, actually doubling in Brazil – a multi-causal change that has not been studied sufficiently. I explore how cattle, mining, and forestry sectors together and separately influence deforestation, and how this may concretely take place in different environments and societies. The main analytical focus lies on profound, underlying causes of deforestation in regions where a specific resource extraction is dominant, as the power of the resulting political economic systems may explain regional forest politics and policies. Methods and data include field research, statistical and qualitative comparative analysis, interviews, and multi-sited political ethnography. The research will uncover the causalities of contemporary deforestation and forest degradation, which can be used in governing these processes better and diversifying research on the subject. This is an Academy of Finland Research Fellow project.
Lyhennetty nimi Political economies of deforestation
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/09/201831/08/2023

Tutkimustuotos

• 4 Artikkeli
  • 1 Kirjan luku tai artikkeli
  • 1 Konferenssiartikkeli
  • 1 Muu julkaisu

Amazonian alkuperäiskansojen ja metsien luoma kehä on elintärkeä

Kröger, M., Sääksjärvi, I. & Salo, M., 16 helmikuuta 2020, Helsingin Sanomat.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Open access

Shifting frontier dynamics in Latin America

Kröger, M. & Nygren, A., 5 helmikuuta 2020, julkaisussa : Journal of Agrarian Change. 23 Sivumäärä