Ruokamarkkinoiden toimivuus ja elintarvikkeiden hinnanmuodostus Suomessa

  • Niemi, Jyrki (Projektinjohtaja)
  • Pyykkönen, Perttu (Osallistuja)
  • Niva, Mari (Osallistuja)
  • Peltoniemi, Ari (Osallistuja)
  • Arovuori, Kyösti (Osallistuja)
  • Xing, Liu (Osallistuja)
  • Irz, Xavier (Osallistuja)
  • Toikkanen, Heini (Osallistuja)

    Projekti: Tutkimusprojekti

    Projektin yksityiskohdat

    Kuvaus (abstrakti)

    Hankkeen päätavoitteena on tarkastella laajasti suomalaisten elintarvikemarkkinoiden toimivuutta, tehokkuutta ja kilpailullisuutta. Päätavoite jaetaan useampaan osatavoitteeseen. Tutkimuksessa selvitetään elintarvikeketjun eri osien ja eri kustannustekijöiden vaikutusta elintarvikkeiden hinnanmuodostukseen eriyttämällä kuluttajan tuotteesta maksama hinta raaka-aineen hintaan, jalostuksen ja kaupan osuuteen. Lisäksi analysoidaan ulkomaankaupan eli tuonnin ja viennin vaikutusta kotimaiseen hinnanmuodostukseen sekä maatalouden tuottajahinnoissa ja muiden tuotantopanosten hinnoissa tapahtuvien muutosten välittymistä vertikaalisesti tuotteiden kuluttajahintoihin Suomessa. Tavoitteena on myös testata empiirisesti ostajapuolen markkinavoiman olemassaoloa ja vähittäiskaupan keskittymisen vaikutusta hinnanmuodostukseen sekä private label -tuotteiden kasvavaa merkitystä kaupan aseman vahvistajana ja alkuperätietojen merkitystä kuluttajien valinnoissa.
    TilaPäättynyt
    Todellinen alku/loppupvm01/04/201331/03/2016

    Tieteenalat

    • 511 Kansantaloustiede
    • 5141 Sosiologia