Semantic Domains in Akkadian Texts

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus

The "Semantic Domains in Akkadian Texts" project (funded by the Academy of Finland in 2016–2020) aims at enhancing the understanding of the Akkadian language by generating contextual semantic domains for Akkadian lexemes. Quantitative methods from language technology, especially word sense induction, are used to analyse an electronic corpus of Akkadian texts. The text corpus used in the project is primarily derived from Oracc (The Open Richly Annotated Cuneiform Corpus), the number of available texts being roughly ten thousand. The project also aims at developing language technological methods and software tools which can be employed to other extinct languages or small and fragmented text corpora. The methods and software tools developed in the project will be made available online.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/09/201631/08/2020

• 6121 Kielitieteet
  • Kieliteknologia
  • 615 Historia ja arkeologia
  • Assyriologia

Projektit

Deep Learning and Semantic domains in Akkadian texts

Svärd, S. & Sahala, A.

Helsingin yliopisto

01/01/201731/12/2020

Projekti: Helsingin yliopiston kolmivuotinen tutkimushanke

Tutkimustuotos

Babylonialainen kronikka Nebukadnessar II:n valtakaudelta

Alstola, T., 2020, (Hyväksytty/In press) Tekstejä babylonialais- ja persialaisajan Lähi-idästä. Töyräänvuori, J. & Valkama, K. (toim.). Helsinki: Suomen eksegeettinen seura, (Suomen Eksegeettisen Seuran julkaisuja; Vuosikerta 119).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Fear in Akkadian Texts: New Digital Perspectives on Lexical Semantics

Svärd, S., Alstola, T., Jauhiainen, H., Sahala, A. & Linden, K., 2020, (Hyväksytty/In press) The Expression of Emotions in Ancient Egypt and Mesopotamia. Hsu, S-W. & Llop-Raduà, J. (toim.). Leiden: Brill

Johdanto nuolenpääteksteihin