Suomalainen kannattava ja voimistuva luomupuutarhatuotanto

Projekti: Tutkimusprojekti

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Luomupuutarhatuotannon viljelytekniset ongelmat koskevat kasvinsuojelua, ravinnehuoltoa sekä luomuun sopivia lajeja ja lajikkeita. Merkittävä kasvinsuojeluongelma luomutuotannossa ovat rikkakasvit. Rikkakasvien torjuntaan perinteisesti käytetyt muovikatteet aiheuttavat ympäristöongelmia. Uuden kehitetyn innovaation, biohajoavan paperipohjaisen katteen, soveltuvuutta luomutuotantoon, tehoa rikkakasvien torjunnassa sekä vaikutuksia mansikan ja vihannesten kasvuun ja sadon laatuun testataan käytännön tiloilla. Lisäksi tutkimuksessa etsitään keinoja hallita sipulin luomutuotantoa uhkaavaa Fusarium-tautia. Mansikalla tutkitaan myös aktivaattorien ja biohiilen mahdollisuuksia edistää kasvin luontaista puolustautumista kasvintuhoojia vastaan.

Luomuvihannesten ravinnehuollossa pellon kasvukunto ja ravinnetilanne korostuvat, koska niitä on luomuviljelymenetelmin vaikea nopeasti korjata. Viherlannoitus on luomutiloilla yleisesti käytetty menetelmä pellon kasvukunnon lisäämiseksi. Tehokas viherlannoituksen hyödyntäminen puutarha-tuotannossa edellyttää tietoa siitä, miten ja missä vaiheessa kasvusto tulisi muokata maahan ja millaista kasvilajiseosta tulisi käyttää. Lisäksi etsitään eri tuotantokasveille parhaimmat viherlannoitusmenetelmät.

Kerääjäkasvien käyttö on yleistynyt ravinteiden huuhtoutumisen vähentämiseksi pellolta vesistöihin varsinkin muualla Euroopassa. Myös Suomen ilmasto-oloissa tarvitaan tietoa kerääjäkasvien vaikutuksista ravinteiden, erityisesti typen, talteen ottajana ja vapauttajana luomutilojen ravinnehuollon suunnittelun tueksi.

Viljelyteknisten ongelmien lisäksi luomupuutarhatuotteilla on kannattavuus-, logistiikka- ja mark-kinointiongelmia. Tässä hankkeessa arvioidaan viljelyteknisiä menetelmiä kehitettäessä, parantaako viljelytoimenpide tuotannon kannattavuutta ja pienentääkö se kannattavuusvaihtelua.
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/201331/03/2017

Rahoitus

 • Unknown funder
 • Vihannesviljelypäivä

  Sari Iivonen (Puhuja: esitelmän pitäjä)

  20 tammik. 2016

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

 • Maataloustieteen päivät 2016

  Sari Iivonen (Puhuja: esitelmän pitäjä)

  13 tammik. 2016

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

  Tiedosto